אם אתם משתתפים בישיבות צה"ליות ומנשנשים בהן בורקסים שהגישו לכם מהמטבח, או בולסים נקניקיות בחדר האוכל הצבאי – בקרוב ייחסכו מכם ההרגלים הטעימים, אבל גם המשמינים האלה.
צה"ל ומשרד הביטחון יפרסמו בקרוב מכרזי ענק, בגובה של מאות מיליוני שקלים, להעברת המטבחים הצה"ליים במרבית הבסיסים הגדולים, 40 במספר, לחברות קייטרינג חיצוני. המכרזים יפורסמו תוך חודש וחצי, תחת שם הקוד "צמיד", ויכללו מפרט מדוקדק של סוגי ותפריטי המזון שיוגשו לחיילים.
מתברר מהרשימות כי צה"ל מיישם את המלצות משרד הבריאות. הנקניקיות, לגביהן הוציא ארגון הבריאות העולמי אזהרה לפיה הן מסוכנות לבריאות, יוצאות כאמור מהתפריט וכך גם הבורקס. בנוסף, הזוכה נדרש לשימוש מוגבל בלבד בבשר מעובד תעשייתי קפוא, כמו: המבורגר, קבב ונאגטס, כשהדרישה היא שימוש בבשר גולמי, כמו: עוף, הודו ודגים שלא עברו עיבוד. בנוסף יש דרישה לשיטות בישול בריאות יותר: פחות טיגון ויותר אפייה.
כמו כן דורש צה"ל לחמים מקמח מלא וקוסקוס מחיטה מלאה, וכן מנות לטבעונים, לצמחונים, לחולי צליאק ולבעלי אלרגיות למוצרי מזון מסוימים (כלומר מנות ללא מזונות אלרגניים).
לדברי גורם המעורב בנושא, השיקול להעברת חלק נכבד ממטבחי צה"ל לגורם חיצוני הוא לא רק התייעלות, אלא ההכרה כי המקצועניות של חברות הקייטרינג תאפשר אוכל מגוון וטעים יותר לחיילים. הזוכה יידרש לספק 3 ארוחות מלאות ועשירות ביום לאלפי חיילים בשגרה, ויושם גם דגש על מצבי חירום. כמו כן, יידרש הזוכה לספק ארוחות בסופי שבוע, ולשנע ארוחות לבסיסים סמוכים. כ־10 חברות הקייטרינג מהגדולות בארץ צפויות לגשת למכרזים, ביניהן נורקייט, עידית, שולץ, סדקסו וזר מעדנים.
לאחרונה ערך משרד הביטחון כנס ספקים ראשון מסוגו לחברות הקייטרינג המתמחות בהסעדת המונים, והציג בפניהן את עקרונות המכרזים. פרויקט "אזרוח" המטבחים החל לפני מספר שנים תחת הקוד "קשת טעמים", שבמסגרתו הועברו כ־15 מטבחים מרכזיים בצה"ל לקייטרינג עידית, שבעלות מלונות דן. החוזה עם עידית מסתיים בקרוב ולקראת פרסום המכרז הוחלט להוציא הפעם 40 מטבחים צבאיים למיקור חוץ.
בניגוד לעבר, הפעם הוחלט על פיצול ל־40 מכרזים נפרדים, באופן שצפוי להגביר את התחרות ולהפחית את התלות בזוכה יחיד. בכל אזור גיאוגרפי יוגדר מטבח מבשל אזורי, שיבשל אוכל לבסיסים שמסביבו ויפיץ את הארוחות ליחידות שבאחריותו. חלק מהמטבחים יאוזרחו באופן מלא, והזוכה גם ירכוש ויספק את מצרכי המזון למטבח. בסיסים קטנים יותר יאוזרחו באופן חלקי, כאשר הזכיין יבשל על בסיס חומרי גלם שיקבל מצה"ל.
המכרזים גובשו במערכת המזון בצה"ל ובמנה"ר (מינהל הרכש והייצור של משרד הביטחון). ראש מערכת מזון ביחידת מנה"ר, גיל סנדר, מסר: "לאזרוח המטבחים הצבאיים המרכזיים יש תועלות כלכליות רבות, אבל אנחנו שמים דגש בראש ובראשונה על איכות האוכל שיוגש לחיילים. לכן במכרזים, מרכיבים מרכזיים יהיו איכות האוכל, הגיוון שלו וכמובן הטריות. אנחנו בהחלט מצפים שהאוכל שיגיע לצלחת של החייל יהיה עשיר ומגוון יותר".