WhatsApp FaceBook send e mail
זמנים מודרנים

המווון אוזני המן

במילוי פרג קלאסי, במילוי וניל, פיסטוק או ריבה - אוזני המן מבצק פריך בתוספת שקדים טחונים יעשו לכם חג הכי שמח ומבדח

מאיה מרום
28.02.18

אוזני המן מגה־נימוחות

והפעם בצק שונה מהרגיל, מועשר במעט שקדים טחונים שמעניקים לו נימוחות בלתי רגילה. הקטץ' היחיד הוא שהבצק קצת מפונק ומאתגר לרידוד, אבל תזכרו שהתוצאה שווה את זה. המתכון עובד עם חמאה קרה מהמקרר.

 

מה צריך (כ־45 אוזניים קטנות):

 

לבצק:

 

• 1 ו־3/4 כוסות קמח

 

• 1/2 כוס שקדים טחונים

 

• 1 שקית אבקת סוכר (100 גרם)

 

• 200 גרם חמאה קרה

 

• 1 ביצה

 

• קורט מלח

 

לרידוד:

 

• כ־1/2 כוס קמח

 

למלית פרג:

 

• 1 כוס חלב

 

• 1/2 כוס סוכר

 

• 1/2 כוס דבש או סילאן

 

• 20 גר' חמאה

 

• 2 כוסות פרג טחון טרי (להשיג בחנות תבלינים)

 

• 1 כפית תמצית וניל

 

• 1/3 כוס פירורי לחם או ביסקוויטים או שקדים טחונים

 

כך עושים:

 

1. מניחים בקערת מעבד המזון או המיקסר (אפשר גם ידנית בקערה עם מזלג) את הקמח, השקדים ואבקת הסוכר ומוסיפים קורט נדיב של מלח. מעבדים לכמה שניות. פורסים את החמאה לפרוסות, מוסיפים פנימה, ומעבדים עד שהחמאה מתמוססת לתוך הקמח ונוצרת תערובת במרקם פירורי. מוסיפים את הביצה ומעבדים רק עד שנוצרים גושים גסים בבצק. היזהרו מעיבוד יתר – אסור שהבצק יהפוך לכדור אחיד.

 

2. פורשים על השיש נייר אפייה ומקמחים אותו קלות (אל תהרגו אותי, אבל אני משתמשת בשקית ניילון נקייה של סופר – יש לה נטייה קוסמית לא להידבק לבצק – משתמשים בצד בלי הלוגו כמובן). הופכים את הבצק, העדיין פירורי, אל הנייר המקומח, ומקפלים מעל הבצק את שולי הנייר. מועכים את הבצק אל תוך עצמו עם כפות הידיים (שולי הנייר יגנו מהידבקות). מקפלים שוב את הבצק על עצמו ומועכים שוב. חוזרים על התהליך 5־4 פעמים או עד שהבצק מתאחד ולא מתפורר יותר.

 

3. מעבירים את הבצק (בתצורת גוש) למקרר למנוחה של שעה לפחות, ועד יומיים־שלושה. ככל שהבצק ימתין יותר זמן במקרר, כך יהיה יותר נוח לעבודה.

 

4. להכנת המלית: מביאים לרתיחה בסיר קטן את החלב, הסוכר, הדבש, החמאה והווניל. כשהתערובת רותחת והחמאה נמסה, מזרזפים פנימה בהדרגה את הפרג ומערבבים. ממשיכים לבשל עוד כמה שניות תוך כדי ערבוב עד שהתערובת מסמיכה והופכת לערימה שחורה וגרגירית. מסירים מהאש ומערבבים פנימה את פירורי הלחם. מניחים בצד לצינון.

 

5. מרדדים שליש מהבצק לעובי של כ־1/2 ס"מ על משטח מקומח (את שאר הבצק שומרים במקרר בינתיים). מקמחים את הבצק גם מלמעלה, כדי שלא יידבק למערוך (זכרו, זה בצק עדין וקצת קפריזי). קורצים באמצעות כוס קטנה עיגולים מהבצק בקוטר של בערך 5 ס"מ.

 

6. מניחים כפית אחת (לא גדושה) מהמלית הצוננת במרכז כל עיגול. מרימים כל עיגול ובעזרת האצבעות מקפלים פנימה שלוש צלעות כדי ליצור משולש שבמרכזו המלית. מהדקים את השוליים היטב, כי יש להן נטייה להיפתח באפייה. חוזרים על התהליך עם שאר הבצק.

 

7. אופים את אוזני ההמן בתנור שחומם מראש לחום נמוך יחסית, 150 מעלות בלבד. אופים למשך 13־10 דקות, או עד שהבצק זהוב בשוליים. האוזניים הופכות לפריכות כשהן מצטננות. את הבצק הלא־אפוי אפשר להקפיא למשך חודש, והמלית נשמרת במקרר לארבעה ימים.

 

גיוונים למלית:

* מלית וניל: מערבבים 2/3 כוס חלב עם 4 כפות אבקת פודינג וניל (ייתכן ותצטרכו קצת יותר אבקה), עד שנוצר קרם סמיך. מערבבים פנימה 1/3 כוס שקדים טחונים.

 

* מלית פיסטוק: כמו המלית וניל, רק מוסיפים כפית של מחית פיסטוק. יאמי!

 

* מלית פרי: מערבבים כל ריבה שאוהבים עם שקדים טחונים עד שנוצר ממרח צמיגי וסמיך (נסו ריבת אפרסק, ריבת אוכמניות וריבת תות!).

 

הערות חשובות!

* שימו לב, הפירורים היבשים שמוסיפים למליות (שקדים טחונים, פירורי ביסקוויטים ואפילו פירורי לחם) סופחים נוזלים מהמלית הרטובה ובלעדיהם המלית תבעבע במהלך האפייה, תגלוש החוצה ו"תלכלך" את הבצק בכתמים דביקים.

 

* אם אין לכם כוח להכין מלית, אפשר למצוא במדפי האפייה בסופר מליות מוכנות לעוגות שמרים שמצוינות גם למילוי אוזני המן - יש פרג, יש תמרים. מוסיפים להם טיפה וניל וקמצוץ מלח (כן!), ויהיה קשה לשים לב להבדל במוצר האפוי. הבצק כל כך טעים ונימוח שיסיח את הדעת מכל מלית בינונית.

 

* אם אתם כן חרוצים ומכינים מלית פרג בעצמכם - אל תתפתו לקנות פרג שמגיע טחון כבר. לכל גרגיר טחון באופן כללי יש זמן מדף קצר לפני שהוא מתעפש ומקבל ניחוח של נסורת וטעם מריר, וזה תקף במיוחד לגבי פרג. גשו לחנות תבלינים ובקשו שיטחנו לכם על המקום! או הכי טוב, קנו גרגירי פרג שלמים וטחנו בעצמכם במטחנת תבלינים.