WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: אוהד צויגנברג

בית דין לצדק

הסמל של הנשים העגונות בישראל, צביה גורודצקי, הסירה אתמול לראשונה את כיסוי הראש • אחרי שבמשך 18 שנה ישב בעלה בכלא וסירב לתת לה גט, קבע אתמול בית דין אורתודוקסי פרטי: הנישואים של השניים מבוטלים • למרות שהרבנות לא מכירה בפסק הדין באופן רשמי, צביה מתכוונת לחפש זוגיות חדשה: "עכשיו הגיע הזמן שאקבל את החיים שלי בחזרה"

עמיחי אתאלי
05.06.18

בצעד חסר תקדים: בית דין פרטי אורתודוקסי ביטל אתמול את נישואיה של העגונה הוותיקה ביותר בישראל, צביה גורודצקי, שנלחמה במשך 20 שנה על זכותה להתגרש ולפתוח פרק חדש בחייה.

 

בית הדין הפרטי התכנס אתמול בחשאי בירושלים, הכריז על גורודצקי כרווקה והתיר לה להינשא לכל אדם. למרות שפסק הדין אינו רשמי מבחינת המדינה והרבנות, היא צפויה לאפשר לגבר שמעגן אותה לצאת מהכלא. "אחרי המון שנים קיבלתי את הרוגע ואת השלווה שאני זקוקה להם בנפש שלי", אמרה אתמול צביה, שהפכה לסמל למאבקן של נשים עגונות רבות מאז שפתחה בשנה שעברה בשביתת רעב מול הכנסת. "כל הזמן הרגשתי כמו נשמה פצועה ומדממת. כל הזמן הרגשתי שאין פה צדק אבל אני לא יכולה לפתור את הבעיה שלי. עכשיו הגיע הזמן שאקבל בחזרה את החיים שלי".

 

צביה גורודצקי היא מסורבת הגט הוותיקה והמוכרת ביותר בישראל. ב־1998 היא פתחה בהליך גירושים נגד בן זוגה ואבי ארבעת ילדיה, מאיר גורודצקי, על רקע טענות לאלימות במשפחה. מאיר סירב להתגרש, ורק אחרי שנתיים הצליחה צביה לקבל פסק דין למתן גט מבית הדין הרבני. מאיר דבק בסירובו, ובשלב הזה הוטלו עליו הסנקציות החמורות ביותר האפשריות בחוק. מאז שנת 2000 נמצא מאיר גורודצקי במאסר, ללא חופשות וללא אפשרות למזון כשר למהדרין כפי שביקש, אולם למרות כל זאת הוא מתעקש שלא להתגרש מצביה. 

 

 

ןעוט...
(צילום: טל שחר)
נשים צמות למען צביה

 

בית הדין התכנס אתמול ביוזמת "מרכז צדק לנשים", המטפל בנשים עגונות, וקבע למעשה כי הנישואים של צביה ומאיר מבוטלים ומעולם לא התקיימו. מי שעמד בראש הרכב הדיינים הוא הרב פרופ' דניאל שפרבר. הרב שפרבר, שהוסמך לדיינות, משתייך לזרם האורתודוקסי־מודרני. לצידו ישבו בהרכב עוד שני רבנים מוכרים המוסמכים כדיינים שביקשו כי שמם לא יוזכר כדי לא לפגוע במיזמים אחרים שבהם הם מעורבים.

 

בפסק הדין, המשתרע על למעלה מ־70 עמודים, נימק הרכב הדיינים כי הנישואים של מאיר וצביה מעולם לא היו תקפים. הדיינים העלו שורת טיעונים ובהם ההנחה שצביה לא הייתה נישאת למאיר לו ידעה על מאפייני האישיות שלו. בנוסף נקבע כי צביה היא זו שרכשה את הטבעת שבה התבצעו הקידושים, וזאת בניגוד להלכה שדורשת כי הטבעת תיקנה מכספו של הגבר. 

 

פסק הדין של ההרכב הזה אמנם לא יקבל תוקף רשמי על ידי ממסד בתי הדין הרבניים, אולם צביה הכריזה כי מבחינתה היא הפכה אתמול לרווקה ובכוונתה לחפש לעצמה זוגיות חדשה. בזמן הקראת פסק הדין עמדה צביה מול שלושת הדיינים, פרצה בבכי ואמרה כי בכוונתה להסיר את כיסוי הראש שאותו הקפידה לחבוש במשך כל השנים. מעמד הקראת פסק הדין תועד עבור המיצג "ממזרים - סימון ומחיקה" של היוצרים נורית יעקבס־ינון ואיתי קן־תור מסרטי "אלומה".

 

 

נורית יעקבס ינון

 

גם מאיר, סרבן הגט, צפוי ליהנות מפירותיו של פסק הדין: צביה הכריזה אתמול כי מאחר שנישואיה מבוטלים, בכוונתה לגשת לבית הדין הרבני ולמשוך את תביעת הגירושים שלה נגד מאיר. התביעה הזו היא שגרמה למאסרו, ומשיכתה אמורה להביא לשחרורו המיידי מהכלא. בצאתה אתמול מבית הדין הסבירה צביה מדוע אין בכוונתה להתנקם במאיר ולהשאירו במאסר. "אני חושבת שזאת לא הדרך הנכונה", אמרה צביה. "לפני עשרים שנה התחלתי בהליך הגירושים כי אני לא רוצה שום קשר לאיש הזה. הסיפור הזה נגמר, מעכשיו באופן רשמי אני כבר לא האישה שלו, אז אין שום סיבה שהוא יישאר בכלא בגללי".

 

הרכב הדיינים הפרטי מבטא מגמה שהתפתחה לאחרונה גם בנושא הגיור: רבנים מהזרם האורתודוקסי־מודרני, לרוב חובשי כיפות סרוגות, שאינם מוכנים לקבל את מה שהם רואים כשמרנות־היתר של הרבנות הראשית המובלת בידי פוסקים חרדים, ומקימים הרכבים אורתודוקסיים אלטרנטיביים.

 

קובי נחשוני

 

מנהלות "מרכז צדק לנשים", ד"ר סוזן וייס ועו"ד ניצן כספי־שילוני, המלוות את צביה גורודצקי שנים רבות, הגיעו איתה אתמול להקראת פסק הדין ובסיומה אמרו: "זהו יום חג לצביה ולכל מי שמפעם בו חוש צדק. המקרה של צביה מוכיח כי הטלת סנקציות נגד סרבני גט אינה הדרך הראויה לשחרר נשים מעגינות. יש צורך לעשות שימוש במנגנונים הלכתיים ואזרחיים שמאפשרים חופש לנשים גם ללא הסכמת ה'בעל'. הטרגדיה של צביה לא הייתה צריכה להתרחש מלכתחילה אם בית הדין הממלכתי היה מכיר במנגנונים כאלה".