WhatsApp FaceBook send e mail
צילום: שאול גולן

צריכים לחדש דרכון? חכו לסוף הקיץ

המצרך הכי מבוקש בימים אלה הוא תור לחידוש דרכון כאשר עשרות אלפי משפחות עדיין מנסות להשיג תור פנוי בדרך לטיסה לחו"ל • השוק השחור: תורים נמכרים תמורת תשלום בטלגרם • משרד הפנים: אפשר לצאת עם דרכון זר עד ינואר 2023

מאת סיון חילאי ואיריס ליפשיץ־קליגר
03.05.22

כאוס התורים לחידוש דרכונים. רק כך ניתן לתאר את מה שמתרחש בימים אלה במשרד הפנים. עשרות אלפי משפחות ללא דרכון בתוקף ואינן מצליחות למצוא תור פנוי, וקרוב, באחת מלשכות האוכלוסין ברחבי הארץ. איריס, תושבת תל־אביב, סיפרה: "הבטחתי לבת שלי שנטוס לחו"ל, אבל אין לנו דרכונים בתוקף. חיפשתי בנרות במשרד הפנים בכל הארץ תורים קרובים, ובתל־אביב נתנו תורים לסוף אוגוסט. זה הזוי. היום בדקתי שוב, ואין שום תור באף לשכה".

 

אזרחים כבר הספיקו לפתח בוט שמתריע על תורים פנויים (אם ישנם), וגם לפתוח קבוצות טלגרם שמוכרים בהן תורים בתשלום, אבל במשרד הפנים עדיין לא הצליחו להשתלט על הביקוש העצום. ברשות האוכלוסין הודיעו כי הוארכה עד ינואר 2023 האפשרות לישראלים המחזיקים דרכון זר לצאת ולהיכנס לישראל באמצעות דרכון זה. יצוין כי בימים כסדרם אין אפשרות כזו כלל, וחייבים תמיד לצאת מהארץ בהצגת דרכון ישראלי. זו אפשרות שנולדה כתוצאה ממחדל ההמתנה הממושכת.

 

הפתרון הדחוק הזה לא עוזר לאילן, תושב תל־אביב. "מסוף חודש מארס אני מנסה להשיג תור לחדש את הדרכון הביומטרי לכל המשפחה לקראת הטיסה בתחילת יולי. לא האמנתי שהתור הפנוי הראשון שקיבלתי היה בסוף יולי. אשתי ואני מחזיקים בדרכון זר, אבל הילדים לא. אז מה זה נותן שמאפשרים לנו זמנית לצאת מהארץ עם דרכון זר כשהילדים שלנו יישארו בארץ? לשנות את תאריך הטיסה והמלונות שהזמנו זה כבר כרוך בהרבה כסף. בימים האחרונים מצאתי תור לאחד הילדים ונחדש לו את הדרכון. אבל מה עם עוד שני ילדים, נשאיר אותם בארץ? זה סיוט לא נורמלי המצב הזה".

 

התרגלנו אחרת

 

עד יולי 2021 זמן ההמתנה הממוצע לתור בלשכות האוכלוסין ברחבי הארץ היה כמה ימים, לכל היותר שבוע. הישראלים התרגלו לקבוע תור בסמוך לתאריך פקיעת התוקף של הדרכון או תעודת הזהות שלהם, אבל שנתיים של קורונה בהן הלשכות היו סגורות לסירוגין, בשילוב מאות אלפי ישראלים שרוצים לטוס לחו"ל והדרכון שלהם לא בתוקף - הפכו את המשימה הזו לקשה במיוחד. בחודשים האחרונים לישראלים רבים היה קשה עד בלתי אפשרי, לקבוע תור משום שבחלק מהלשכות לא היו תורים פנויים אפילו לכמה חודשים קדימה.

 

לפני חודשיים פורסמה ב"ידיעות אחרונות" התוכנית לקיצור זמני ההמתנה לתורים בלשכות והובטח שזו תוסיף אלפי תורים תוך כמה חודשים. התוכנית כוללת תוספת שעות קבלת קהל, תוספת כוח אדם ואפליקציה נגישה יותר לזימון התורים. הירידה בעומס הייתה אמור להיות מורגשת אחרי פסח, אלא שבינתיים גויסו רק כ־40 עובדים חדשים והאפליקציה עדיין לא מוכנה, כך שהליך זימון התורים האינטרנטי נעשה במערכת מיושנת ולא נוחה לשימוש, שדורשת הרבה אמצעי זיהוי עד שנקבע תור.

 

לא עומדים בעומס

 

בלשכת שרת הפנים איילת שקד ומנכ"ל הרשות תומר מוסקוביץ מודעים לכשלים ועוסקים בנושא מבוקר ועד לילה, אך מסבירים כי זהו תהליך שלוקח זמן. לאזרח מן השורה זה משום מה היה יותר קל. ניסן מזוז, מהנדס תוכנה, שהתקשה לקבוע תור לחידוש הדרכון, החליט לכתוב בוט שמעדכן אותו בצורה אוטומטית ברגע שנפתחים תורים. כעת הפתרון זמין בטלגרם ונקרא Picktime. והיו גם ישראלים שהחליטו למכור או לקנות תורים בתשלום.

 

אז למה נוצר צוואר הבקבוק הזה בתורים? החשש הגדול במשרד הפנים היה שבעוד כשנתיים – אז צפוי לפוג תוקפן של מאות אלפי תעודות זהות של אזרחים ללא תעודה ביומטרית והם יצטרכו להנפיק חדשה – מספר הפניות ללשכות יגדל משמעותית. אלא שכוח האדם הדל שהיה בלשכות בזמן המגפה הוביל לדחיית תורים רבים, שהתנקזו לתקופה שבה העולם נפתח מחדש ואנשים שבו לטוס לחו"ל. בזמן הזה פג תוקפם של עוד דרכונים ונולדו ילדים שזקוקים לדרכונים חדשים, וברשות פשוט לא עומדים בעומס הבלתי אפשרי.

 

כרגע בפני מי שרוצה לטוס לחו"ל וטרם קבע תור עומדות אפשרויות דלות מאוד - להגיע לכל לשכה בארץ שיהיה בה תור פנוי, רחוקה ככל שתהיה; לדחות את החופשה; או לשלם מעל 800 שקל למבוגר או 435 לילד לתעודת מעבר זמנית בנתב"ג במהלך 48 השעות שלפני הטיסה.

 

מרשות האוכלוסין נמסר ל"ממון" בתגובה: "הרשות תיגברה את לשכות מינהל האוכלוסין ואת המפעל להדפסת הדרכונים הביומטריים בעובדים נוספים על מנת לצמצם את זמן ההמתנה לדרכון. בנוסף, בוחנים בימים אלו הנפקת דרכונים זמניים לטסים לחו"ל בתקופה של חודש מיום הגשת הבקשה לדרכון. אנו מקווים שהעומס ירד באמצעות הצעדים שאנחנו מבצעים בטווח של עד שנה".