פסטיבל אוכל כפרי ביואב יהודה, שמתקיים בימים אלו, מציע חוויה יוצאת דופן: אירוח בבתים של תושבי האיזור לארוחות ביתיות שמכינים הבשלנים המקומיים. מי שיקח חלק בפסטיבל יוכל לבחור מבין מגוון רחב של אוכל כורדי, מרוקאי, תימני, טוניסאי, קוצ'יני, הונגרי ועוד. אחד המקומות בהם תוכלו להתארח הוא ביתם של זהבה ואבי בר, שאמנם חדשים בתחום הבישול והאירוח, אבל ניכר שהשלימו את הפערים באופן מרשים.
"נמאס לי להיות האדם הרע, זה שרודף כל הזמן אחרי אנשים ומחטט בחייהם", אומר אבי, שבמשך 20 שנה שימש כחוקר פרטי, ותמיד חלם לבשל, לארח, לפנק. "היום אני עושה תיקון. אני ממלא לאנשים את הקיבה, מחייך כל הזמן. אדוני רוצה עוד קובה – אדוני יקבל עוד קובה" הוא אומר בעיניים זורחות.
בחצר ביתם, שבמושב גבעת ישעיהו, בנו אבי וזהבה בית עץ המוקף עצי פרי ונוי, ובו הם מגישים אוכל כורדי בשרי מסורתי. זהבה, שנשאבה לתוך החלום של בעלה, מספרת כי עד שאמה נפטרה בכלל לא ידעה לבשל. "הייתי אלופה בהכנת מאכלים מקופסאות שימורים, או שהיינו אוכלים אצל אמא שלי. אבי ישב אצלה במטבח ולמד ממנה, וכשהיא נפטרה נאלצנו כולנו ללמוד לבשל. זה מאוד מעייף לעמוד לבשל כל היום, להגיש ולארח, אבל אבי כל כך מאושר – אז גם אני מאושרת".
מחקירות למטבח. אבי בר בפעולה (צילום: יח"צ)
הם עומדים שעות במטבח קטן עם כיריים, פתיליות ותנור נפט שעליו מתבשל לאיטו הבשר ומכינים שלל מאכלים. מרק קובות אדום עם ירקות, מרק קובות מפתיע בתיבול זעתר ריחני, עלי כרוב, גפן ובצל ממולאים, קובות בורגול מטוגנות במילוי בשר, בשר בקר בקארדי (ירק בר רעיל שהכורדים אוספים בהרי ירושלים, מבשלים בטכניקה מיוחדת שמנטרלת את הרעל שבו ומכינים איתו תבשילי בשר נפלאים), קציצות עוף ברוטב עגבניות ובמיה, בורגול וגרגירי חומוס ואורז ואיטריות מטוגנות הם רק רשימה חלקית.
"בשנה שעבר הצטרפנו לראשונה לפסטיבל האוכל הכפרי והיום כבר הגענו לאירועי בר מצווה של 120 איש, ימי גיבוש של חברות וימי הולדת. העסק של האירוח השתלט עלינו ושינה את חיינו" הם אומרים.
במסגרת הפסטיבל מציעים זהבה ואבי תפריט מיוחד ועשיר במחיר של 90 שקלים לסועד. מומלץ לתאם מראש.
"הבית של אבי" – 02-9991420, 0528-449319
פסטיבל "אוכל כפרי ביואב יהודה " יתקיים בין התאריכים 14.2- 8.3. טל' 08-8502240.
פשוט וטעים. בורגול עם חומוס (צילום: יח"צ)
המרכיבים (ל-6 מנות)
1 כוס בורגול גס (בורגול חיטה מבושלת וגרוסה)1 כוס גרגרי חומוס שהושרו לילה במים ובושלו עד ריכוך
מלח
פלפל
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כוס שמן
1 בצל גדול קצוץ דק
אופן ההכנה:
מלכת המטבח הכורדי. קובה אדומה (צילום: יח"צ)
המרכיבים (ל-6 מנות)
למילוי:
500 גרם בשר בקר טחון גס או חתוך דק2 בצלים קצוצים דק
1/2 כוס שמן
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
פלפל שחור
מלח
פפריקה מתוקה
לבצק:
2 וחצי כוסות סולת1/2 כוס מים
1/2 כפית מלח
למרק:
1/4 כוס שמן8 כוסות מים
מיץ מלימון גדול
4 כפות גדושות רסק עגבניות
מלח
2-3 ענפי סלרי חתוכים לרצועות
2-3 ענפי מנגולד חתוכים לרצועות
בטטה גדולה חתוכה לקוביות או לעיגולים בעובי 2 ס"מ
אופן ההכנה:
אפשר להוסיף קובות. מרק זעתר (צילום: יח"צ)
המרכיבים (ל-6 מנות)
8 כוסות ציר עוף מרוכז
1 כוס עלי זעתר טריים
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה:
לחובבי הירק. קציצות עוף בבמיה (צילום: יח"צ)
המרכיבים:
לקציציות:
1/2 קילו בשר עוף טחון
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
בצל קצוץ דק
מלח
פלפל שחור
שמן בהתאם גודל המחבת
לרוטב:
בצל גדול קצוץ גס
שקית במיה קפואה (בעונה במיה טרייה)
4 עגבניות אדומות קצוצות לקוביות
מלח
פפריקה מתוקה
1 כוס מים
אופציה: ניתן להוסיף כף רסק עגבניות בשביל הצבע
אופן ההכנה:
מלאי כל טוב. ירקות ממולאים (צילום: יח"צ)
המרכיבים:
60 עלי גפן טריים או משומרים
למילוי:
2 כוסות אורז עגול שטוף
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
1/2 כוס שמיר קצוץ דק
בצל גדול קצוץ דק
1/4 כוס שמן
עגבניה אדומה חתוכה לקוביות קטנות או כף רסק עגבניות
מלח
פלפל שחור
פפריקה מתוקה
לרוטב:
חצי כוס מיץ לימון1/4 כוס שמן
כפית מלח
פלפל
רצועות סלרי, בצל ופלפל אדום
אופן ההכנה:
הצעות:
המרכיבים:
2 גזרים שטופים קלופים ופרוסים לרצועות או עיגולים1/2 כרוב פרוס
3 פלפלים (אדום, צהוב, ירוק) פרוסים לרצועות
פרחי כרובית
3-4 עלי דפנה
פלפל אנגלי
4 כוסות מים2 כוסות חומץ
1/2 1 כפות מלח
1 כף גדושה בהרת לחמוצים (להשיג בחנויות תבלינים)
אופן ההכנה: