WhatsApp FaceBook send e mail

חורף: שוק תרופות הילדים נערך לעונה החמה

שריקת הפתיחה לתחרות בשוק תרופות הילדים נשמעה עם הצבתם של שחקנים חדשים על מדפי בתי המרקחת ללא צורך במרשם: נורופן ואדוויל לילדים. היצרנים מבטיחים מוצר בטוח יותר מאקמולי ומצפים לאישור משרד הבריאות למכירת תרופות ברשתות השיווק

אורנה יפת
06.10.02

ןעוט...

המהפך בשוק התרופות, מבטיחים לנו, קרוב מתמיד. מחר (ב') צפוי להתקיים כנס תל"מ (תרופות ללא מרשם) שיעסוק בתחום ה- Over the counter - O.T.C. על פי ההערכות של אנשים מתחום הרפואה, ברבעון השני של 2003 יוכלו הצרכנים לקנות תרופות ללא מרשם רופא ברשתות השיווק, בסל אחד עם הקוטג' והחלב.
סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור חברת כ.צ.ט, מראה כי 76.2% מהישראלים חוששים ממחלה כלשהי לקראת החורף וכ-40% מהישראלים מצטיידים בתרופה אחת לפחות.
אצל ילדים תופעת המחלות בחורף בולטת במיוחד: שיעור ההדבקה בגני ילדים ובתי ספר גבוה, כאשר תופעות החורף הנפוצות בקרב ילדים הן בעיקר ההצטננות וחום. ילדים סובלים מ-6-10 אירועי צינון כל שנה עד גיל חמש. טמפרטורת גוף נורמלית אצל ילדים נמצאת בטווח 37.4-36.5 מעלות צלסיוס. חום עולה וגבוה, פירושו שטמפרטורת הגוף עולה מעל לנורמלי, ל-37.7 מעלות ומעלה. הגורמים לעלייה בחום הגוף אצל ילדים רבים אך ילדים עשויים להיות חולים גם ללא שמורגשת עלייה בחום.
אז לכל ההורים וגם להורים שבדרך, להלן מדריך שיוכל לעזור לכם להעביר את החורף בשלום.

עלייה של 80% בעונת החורף

שוק תרופות הילדים לטיפול בחום מוערך ב-25 מיליון שקל בשנה בבתי מרקחת פרטיים ויחד עם קופות החולים הוא מגלגל כ-50 מיליון שקל. בחורף עולה היקף מכירות התכשירים להורדת חום ב-70-80%. כיום מספק השוק מגוון רחב של תרופות ללא מרשם, אותן ניתן לרכוש בבתי המרקחת ושוק זה נמצא במגמת גידול, עם כניסתן של תרופות חדשות.
השחקן המוביל את שוק תרופות הילדים הוא סירופ אקמולי של טבע לטיפול בהורדת חום, הצטננות ושיכוך כאבים. הסירופ מוצע בטעמי תות, פטל ופירות. אקמולי קולד מסייע גם בייבוש נזלת ופתיחת אף סתום. שחקן נוסף הוא דקסמול-קיד של דקסון שמוצע כסירופ וטבליות.
חדשים בשוק התרופות ללא מרשם הם נורופן לילדים של אביק ואדוויל של ניאופארם, שהשפעתם חזקה יותר ומומלץ לתת אותם לילדים מגיל שנתיים ומעלה. הדס מציעה סוכריות ג'ל חיזוקית גן חיות ורוניות ספריי להקלה על כאבי גרון. לאחרונה הוציאה חברת כ.צ.ט את סדרת טיפטיפות לפעוטות, הכוללת תרופות בטיפות.
"שוק התרופות ללא מרשם לילדים התעורר לאחרונה בגלל כניסת השחקנים החדשים", אומר עומר פורת, רוקח ופרמקולוג ראשי של רשת סופר פארם. לדבריו, פתיחת השוק למכירת תרופות ברשתות השיווק תביא לריבוי בזיופים ובהברחות של תרופות. "השיקול לפתוח את השוק מוסווה בתיאוריות של תחרות שתועיל לצרכן אבל הוא כלכלי גרידא. האריזות יוקטנו ובשורה תחתונה זה ייקר את התרופות".
גלי הוד, מנהלת מותג טיפטיפות בכ.צ.ט, תומכת בפתיחת השוק אך טוענת כי יש לעשות זאת בזהירות ובמחשבה. "סף ההרעלה של תרופות לתינוקות הוא אפסי, מלבד האקמולי שהיא תרופה יוצאת דופן מהבחינה הזו. רוב ההורים יודעים את המינון של התרופות אך חריגה מהמינון הנכון עלולה להיות מסוכנת. אמהות מתייחסות לשלושה דברים כאילו אין עליהם הגבלה: מים, אקמולי ותוספי מזון, וזו טעות לנהוג כך".
הוד מוסיפה ואומרת, "אני מהיותר שמרנים. צריך למכור תרופות על המדפים אבל עדיף שזה יהיה בבתי המרקחת ולא בסופרמרקט. אני עדיין מאמינה בנחיצותו של הרוקח בתרבות הישראלית. אפשר למכור תרופות בתחנות דלק אבל צריך לפני זה לחנך את הצרכן". לדבריה, בארה"ב הלקוחות יותר מודעים לתרופות ולמינונים מאשר בארץ. "פה הרופא רושם והרוקח מנפיק ולצרכן אין שיקול דעת ויכולת להחליט וגם אין לו מספיק ידע".
כ.צ.ט נערכה לפתיחת השוק לתרופות ללא מרשם ואת הסדרה החדשה של טיפטיפות הוציאה עם עלון הכולל גם את השפה הרוסית. החוק דורש מחברות התרופות להוציא עלון בשפה העברית, אנגלית וערבית. "יש לקחת בחשבון את האוכלוסיה הרוסית ואם היינו יכולים היינו מוסיפים שפות נוספות, אך הדבר לא התאפשר מבחינה טכנית", מסבירה הוד.

לשכנע את הילד

רוב הילדים אינם משתפים פעולה עם ההורים בלקיחת תרופה. חברות התרופות מציעות שיטות שונות לשכנע את הילד לבלוע את התרופה, כגון מזרק, מוצץ המכיל את מנת התרופה, סוכריות מציצה ותרופות בטעמים. "הטעם של התרופה מהווה יתרון גדול במשא ומתן מול הילד", אומרת נגה בר, סמנכ"ל O.T.C בניאופרם, משווקת אדוויל לילדים.
אדוויל משווקת מזה כחודש בישראל סירופ בטעמי פירות וענבים המסייע לשיכוך כאבים והורדת החום לילדים. בארה"ב הושקה התרופה בשנת 1989 ובשנת 1995 היא קיבלה את אישור ה-F.D.A האמריקני להימכר כתרופת O.T.C בארה"ב. לפני כחודש אישר משרד הבריאות הישראלי את המרכיב איבופרופן, המצוי באדוויל, כחומר פעיל ב-O.T.C. "עד עכשיו המרכיב היחיד שאושר כ-O.T.C בישראל היה פאראצטמול המצוי באקמולי לילדים", מסבירה בר. "כעת עם אישור האיבופרופן נפתח השוק לתחרות. הבעיה הייתה שהשימוש בפארצטאמול נתפס ככל כך בטוח והורים לא היו מודעים לסכנות שבו. החומר הפעיל איבופרופן מכניס כללים חדשים למשחק. הוא פעיל ליותר שעות ולכן מאפשר לילד הצורך את התרופה לישון יותר שעות בלילה".
מתחרה נוסף ומשמעותי לאקמולי הוא נורופן לילדים, שגם הוא, בדומה לאדוויל, מכיל איבופרופן ויעיל למשך שמונה שעות. במשך שנה נמכרה התרופה רק עם מרשם וכעת נמכר התרחיף כ-O.T.C.
לדברי ד"ר מתי ברקוביץ, מומחה ברפואת ילדים וראש היחידה לפרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי אסף הרופא, "תרחיף נורופן לילדים מהווה התקדמות בולטת בתחום התרופות לילדים. לאחר שהתקבלו הוכחות קליניות לגבי יעילותו של התכשיר וההיענות הטובה של המטופלים כלפיו, מהווה התכשיר תחליף יעיל לפאראצטמול להורדת חום ושיכוך כאבים אצל ילדים ותינוקות". יצוין, כי התרופה טרם אושרה לטיפול אצל תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים, בשל העדר ניסיון עם התרופה בקבוצת גיל זו.
מכירות נורופן לילדים בעולם מגיעות לכ-2.9 מיליון ליש"ט, וכיום משתמשים בו 13% מההורים לילדים עד גיל 12. הוצאות תמיכה בשיווק התרופה בשנה האחרונה ברחבי העולם, עמדו על מיליון ליש"ט.
כעת ניתן לראות האם שריקת הפתיחה לתחרות בשוק התרופות לילדים עם השקת אדוויל ונורופן תעזור לצרכן או שיקרה פה מה שקרה באנגליה לפני מספר שנים, שם עם פתיחת השוק לתחרות ירד מחיר התרופות אך במהרה הייתה התייקרות חוזרת והמצב שב לקדמותו. וגם, האם משרד הבריאות אכן סומך על ההורים ויאפשר להם לקנות תכשירים מהמדף ברשתות השיווק.


הצטרפו וקבלו עדכונים שוטפים גם בטוויטר