סכנה בתרופות לצינון ללא מרשם: המרכז לבקרת מחלות בארצות-הברית הזהיר בסוף השבוע מפני השימוש בתרופות לנזלת ולשיעול, שגרמו למותם של שלושה תינוקות. הממצאים הובאו בגליון האחרון של כתב העת Morbidity and Mortality .
בבדיקות שלאחר המוות שנערכו בגופם של הפעוטות – שני בנים ובת בגילאים חודש עד שישה חודשים, נמצאו רמות גבוהות של החומר פסאודואפדרין המשמש לטיפול בנזלת (מצוי בישראל בתרופות אפלפי, היסטאפד, היסטאדקס, סינופד ורבות אחרות). אצל שני ילדים נמצאו
כאמור, כל שלושת התינוקות טופלו בתרופות לשיעול ולצינון המכילות את המרכיב פסאודואפדרין. שניים מהתינוקות טופלו גם בתרופת מירשם נוגדת אלרגיה מקבוצת האנטיהיסטאמינים הקרויה קארבינוסאמין. עם זאת, החומר לא נמצא בבדיקות שלאחר המוות בגופם של הפעוטות.
אף שתופעות לוואי הקשורות בשימוש בתרופות להצטננות בילדים הן נמוכות, מעריכים כי בארצות-הברית בלבד טופלו בין השנים 2004-2005 כ-1,500 פעוטות מתחת לגיל שנתיים בשל תופעות לוואי קשות שנגרמו מתרופות אלו.
עד עתה לא ברור מהו המינון המקסימלי המותר אצל תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, שכן מינהל המזון והתרופות האמריקני טרם נתן את המלצתו לרופאים בדבר השימוש בתרופות לילדים קטנים. בתוך כך גילה מחקר שנערך בשנת 2004 ע"י תאגיד Cochrane כי התרופות ללא מרשם לטיפול בהצטננות אינן יעילות הרבה יותר בהשוואה לתרופות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.
במרכז לבקרת מחלות בארה"ב, מציינים עוד כי על פי המלצות המומחים לרפואת ילדים, תרופות נגד שיעול המכילות את החומר דקסטרומתורפאן אינן יעילות בטיפול בילדים קטנים, ומזהירים כי התרופות הללו כוללות סיכון גבוה לתופעות לוואי.
עוד ממליצים המומחים שלא לטפל בתרופות להצטננות בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים בלא להיוועץ עם רופא. עד אז, מציעים המומחים להשתמש בטיפות המכילות מי מלח לטיפול בגודש באף, או במכשיר אדים קרים כדי לרכך את הפרשות האף ודרכי הנשימה העליונות.