אם אתם מתגעגעים למלפפונים של פעם, אלו שאולי לא היו הכי יפים בעולם, עם זרעים גדולים מדי אבל עם טעם עז של מלפפון (טעם שכמעט ונשתכח), רוצו לשווקים המובחרים וחפשו פאקוס. הפאקוס הוא חבר במשפחת הדלועיים, משפחה מכובדת וגדולה שבה חברים גם אחיו המלפפון והקישוא, ובני דודו הדלעת והאבטיח (וזאת רק ההתחלה). הפאקוס נראה כמו מלפפון גדול, צבעו ירוק בהיר עד צהבהב, הוא עוטה עליו מעין פלומת שערות עדינה והוא מכיל זרעים גדולים שאפשר להסיר בקלות.
לפאקוס טעם של מלפפון בלאדי, כזה שלא עבר הכלאות וניסויים שהוציאו ממנו את הטעם ואפשר להתייחס אליו בשתי צורות – כמו למלפפון או כמו לקישוא. כשמתייחסים לפאקוס כאל מלפפון ניתן לאכול אותו כמו שהוא, חי, עם קצת מלח גס, אפשר לשלב אותו בסלט ואפשר לכבוש אותו. כשמתייחסים לפאקוס כאל קישוא ניתן בשל אותו, בשלמותו, כשהוא פרוס לפרוסות ואפילו כשהוא ממולא. כשבוחרים פאקוס לכבישה יש להעדיף פאקוסים קטנים ככל האפשר. הפאקוס הוא ירק עונתי וניתן למצוא אותו בשווקים בחודשים מאי עד יולי. אם לא מוצאים פאקוס, אפשר להחליף אותו במלפפונים במתכונים בהם הוא מוגש חי, ובקישואים, באלו בהם הוא מבושל.
השף דוחול ספאדי ממסעדת "דיאנא" שבנצרת מגיש שני מתכוני פאקוס קיציים ומרעננים. המתכונים מוגשים בחודש "גורמה בלאדי" שנערך במסעדה שבו חולקים כבוד לירקות ועשבי הבלדי ומגישים מנות חדשות, שעושות בהם שימוש.
(צילום: וואלרי איגנטייב)
מתכון של דוחול ספאדי, "דיאנא"
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 פאקוסים בינוניים, חתוכים לקוביות גדולות
1 בצל סגול בינוני, חתוך לטבעות דקות
חופן עלי נענע, שלמים ומופרדים מהגבעולים
200 גרם גבינת פטה יוונית, חתוכה לקוביות
מיץ מלימון אחד
1 כף חומץ בלסמי
1/4 כוס שמן זית
סומאק
פיתה חתוכה לקוביות, מטוגנת בשמן עמוק
(צילום: וואלרי איגנטייב)
אופן ההכנה:
מתכון של דוחול ספאדי, "דיאנא"
המרכיבים (ל-4 מנות):
4-5 פאקוסים בינוניים, חתוכים לרצועות דקות
1 כוס יוגורט עזים
1-2 שיני שום כתושות
חופן אגוזי מלך קצוצים גס
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
מלח
שמן זית
לקישוט:
עלי פטרוזיליה
מעט פפריקה מתוקה
(צילום: וואלרי איגנטייב)
אופן ההכנה: