שומן טראנס זה רע: הוא גורם לעלייה בכולסטרול הרע ולירידה בכולסטרול הטוב, וכך בעצם מעלה את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, ולפי עדויות מסוימות גם תורם להתפתחות של תהליכים סרטניים. אז מה צריך לעשות כל מי ששמע על החלטת מנהל המזון והתרופות האמריקאי, וחרד לגורלם של הג'חנון הקפוא האהוב והמרגרינה של פעם? פשוט מאוד: הוא צריך לזכור ששומני טראנס לא ממכרים, וקל להוריד אותם מהתפריט אם רק רוצים.
באירופה, למעשה, כבר סיימו את המלחמה בשומן הטראנס, וכל המרגרינות שם עברו לשיטת ייצור אחרת שאינה משלבת שומנים רעים. גם בישראל בחלק גדול מהמרגרינות שניתן למצוא בסופרמרקט כמעט ואין שומן טראנס. אז איפה כן נחשף הישראלי לשומנים מוקשחים כאלו? בעיקר בבצקים הקפואים: בורקס, ג'חנון, עוגות, עוגיות, כל אותם מוצרים שיש בהם מרגרינות מן הסוג הישן מכילים שומן טראנס, מפני שהעלות שלו נמוכה יותר וכך הוא מוזיל את תהליך הפקת המוצר.
אז מה לעשות? לשים לב. מרבית המוצרים שעברו בשנים האחרונות לשימוש בשומנים צמחיים וטבעיים מקפידים להתגאות על האריזה בכיתוב "לא מכיל שומני טראנס", גם משום שהם יודעים שכך הם ימשכו קונים בעלי מודעות גבוהה יותר לתזונה בריאה. כדאי לשים לב לכך, בעיקר מפני שהנזקים של שומן הטראנס אינם ניכרים על הגוף, אבל הם מחלחלים לאט לאט ובמקרים של צריכה מוגברת בהחלט עלולים להוביל למחלות ואף למוות. כשבוחרים מוצרים בסופר, על אחת כמה וכמה כאשר בוחרים אותם עבור ילדים, חשוב לבדוק האם הם מכילים שומן צמחי מוקשה – ובמקרה שכן, להימנע ככל הניתן מלרכוש אותם.
לצד זאת, חשוב לזכור שתזונה בריאה איננה מתחילה ונגמרת בהימנעות משומן טראנס. גם סוכר למשל, הוא חומר שהוכח כי הוא מזיק לבריאות – ועדיין אנחנו אוכלים דברים עם סוכר, ואף נותנים אותם לילדים שלנו. במקביל, משרד הבריאות מבויל תוכנית להפחתה של כמות המלח שהאוכלוסיה הישראלית צורכת, אבל לכולם ברור שלהוריד את הסוכר יהיה הרבה יותר קשה.
הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
--------------------------------------------------- ד"ר אולגה רז --------------------------------------------------- כשבוחרים מוצרים בסופר, על אחת כמה וכמה כאשר בוחרים אותם עבור ילדים, חשוב לבדוק האם הם מכילים שומן צמחי מוקשה – ובמקרה שכן, להימנע ככל הניתן מלרכוש אותם ---------------------------------------------------