WhatsApp FaceBook send e mail
מימין: דוד ליבשטיין וערן...

בעזרת השעם

בשנים האחרונות מתרחשת מהפכה שקטה ביחסים שבין החרדים ליין שלהם. אם עד לא מזמן הסתפקו במגזר בבקבוק כרמל פטישים אדום במהלך הקידוש, הרי שכיום קונים לסעודות יינות במאות שקלים. יש אפילו אספני יין חרדים שהאוספים שלהם שווים מיליונים, וגם מלצרי יין יראי שמיים מצטרפים לחגיגה

שושנה חן
14.07.15

לפני מספר שבועות הוזמן דוד ליבשטיין לכהן כסומליה בחגיגת בר מצוה יוקרתית של משפחה דתית. הזמנת סומליה לאירוע משפחתי, ובפרט במגזר הדתי והחרדי היא עדיין תופעה נדירה למדי שמעידה על רמת האירוע. גם עובדת היותו של ליבשטיין סומליה חרדי תורמת למעמד. כמה מלצרי יין חרדים אתם כבר מכירים?

 

"מזגנו יין לאחד המוזמנים, חילוני, ששאל אותי בזלזול: 'מה אתה כבר מבין ביין'?", נזכר ליבשטיין. "זו אגב לא הייתה הפעם הראשונה, בה נתקלתי בשאלה מן הסוג הזה. התחלתי לשוחח איתו על היינות שהוא אוהב, החלפנו כמה משפטים ומהר מאוד הוא קלט שעומד מולו אדם שבהחלט בקיא ביינות. פתאום הוא עצר ואמר – 'סוף סוף אני רואה מישהו שחור מבין ביין לבן'".

 

נעלבת?

 

"ממש לא. מה יש להיעלב? זה אפילו שיעשע אותי".

 

"מהון להון הפכתי לסומליה"

 

ליבשטיין, 24, יליד ירושלים, בוגר ישיבות חרדיות, נשוי, והיום תושב טלז־סטון (קרית יערים) החרדית, טוען שתחום היין עניין אותו מאז ומתמיד. כדי לממן את לימודיו לתואר ראשון במנהל עסקים החל לעבוד במסעדה במוזיאון ישראל, שם שמע על קורס ייעודי לסומליה חרדיים ודתיים, שהחל להפעיל מומחה היין חיים גן, מ"איש הענבים".

 

"כבר במהלך הלימודים התחלתי לצאת כסומליה לאירועים, ואפילו צירפתי אליי חמישה חברים חרדים שהגיעו לקורס". אחד מהם, ערן יומטוביאן, הפך לשותפו ב"דרופסטופ – שירותי יין ואלכוהול" – החברה שהקימו השניים בשנה האחרונה, והמעניקה שירותי יין ואירועים ליקבים כשרים.

 

"תמיד שתינו בבית יין וזה תחום שעניין אותי, אבל לא חשבתי להפוך את העיסוק ביין למקצוע", אומר יומטוביאן. הוא נולד בבני־ברק, למד בשורה של ישיבות ומתגורר כיום במבשרת ציון. "הצטרפתי לקורס כדי להבין יותר ביינות שאני שותה, אבל מהון להון הפכתי לסומליה".

 

ואיך הגיבו בסביבה?

 

"מצוין. יין זה מוצר שמזוהה עם ברכות וטקסים חגיגיים. אנשים רוצים ללמוד עליו. כל מי שסיפרתי לו על הקורס התלהב".

 

מה אתם בעצם עושים?

 

"אנחנו מספקים שירותי טעימת יין והדגמות מזיגה בחנויות של המגזר החרדי, ומציגים בפניהן יקבים פופולריים במגזר כמו 1848, גבעות, פלאם ועוד. אנחנו גם מכשירים כוח אדם חרדי לעבודה בתחום היינות. קרוב ל־40 איש עובדים אצלנו במהלך השנה, רובם המוחלט חרדים. בתקופות "בין הזמנים" (החופשות של הישיבות לפני פסח ושלושה שבועות אחרי תשעה באב – ש.ח.) מגיעים אלינו בני ישיבות סקרנים שרוצים להרוויח קצת כסף ואנחנו קולטים אותם לעבודה ומרוויחים אנשים שהופכים להיות אוהבי יין". ועוד חותם מיוחד לעולם הסומליה החרדי: בניגוד לעולם החילוני, כאן העבודה היא על טהרת הגברים, ואי־אפשר לדמיין עדיין סומליה אישה. אולי גם זה עוד יגיע, יחד עם מהפכת היין שעובר העולם החרדי.

 

אוספים בקבוקים במיליונים

 

מי שעד למהפכה הזו, מלווה אותה ואף מלבה אותה הוא חיים גן, מומחה להערכת יין, שגילה בשנים האחרונות את העלייה במודעות לתרבות היין המקצועית במגזר החרדי. "זה התחיל לחלחל אלינו מהקהילות החרדיות בעולם. במגזר החרדי בחו"ל יש סקטור מבוסס כלכלית שמבין ביין ורוכש יינות בהרבה מאוד כסף. האם ידעת שאספני היינות הישראלים הגדולים והבולטים בעולם הם חרדים? ומדובר בכמה מאות אנשים", מפתיע אותי גן. "בארץ יש חרדים שמחזיקים אוספים של יינות ששווי כל אחד מהם למעלה ממיליון דולר", הוא מחייך ומסרב להסגיר שמות.

 

אבל תחיית המודעות ליין איננה רק נחלתם של עשירים ואספנים במגזר. "לפני עשר שנים, כשהיית מדבר עם הקהל החרדי על סוגי יינות וזנים, אנשים היו מסתכלים עליך כאילו שנפלת מהירח. היום יש יותר רצון לשמוע, ללמוד ובעיקר לטעום ולרכוש", אומר גן ומצביע גם על העלייה בהשקעה הממוצעת לבקבוק בשוק החרדי. "המחיר הממוצע של היין שצורך השוק החרדי עלה מ־18־20 שקל לבקבוק לפני 5 שנים ל־20־32 שקל כיום".

 

יומטוביאן: "יש עוד חרדים שעושים קידוש על יין מתוק של כרמל, אבל יש בהחלט גם מי שעוברים ליינות לבנים יבשים עם פחות סוכר. היום בסעודה חרדית פותחים 2־3 בקבוקים של יין אדום או לבן איכותי".

 

ומה עם הדימוי הנחות של יינות כשרים ומבושלים? הטכנולוגיה התקדמה, אומר גן, פעם היו מכניסים את בקבוק היין לתנור, מה שהיה פוגע באיכותו. היום היינות מתגלגלים על מגלשות נירוסטה חמות, ואפשר להעמיד יין מבושל וכשר בלי לפגוע באיכותו.

 

גם הטעם שלו השתנה באופן דרמטי, מודה ליבשטיין: "אם פעם אהבתי יינות מתוקים במחיר ממוצע של 30 שקל לבקבוק, וחשבתי שאני בהחלט מפרגן לעצמי, היום אני משקיע ביינות שמחיריהם 200 שקל לבקבוק ומעלה. היינות שהכי אוהב הם יין יתיר לא מסונן, 180־200 שקל לבציר האחרון, 400 שקל לבציר 2008".

 

מתייחסים ליין ביראת קודש

 

עשרה קורסי יין כשרים העביר חיים גן בארבע השנים האחרונות, ובקורס יינות לבנים שהעביר לאחרונה ל־15 משתתפים, היו 9 חרדים. "40־50 אחוז מכלל משתתפי הקורסים שלי בשנתיים האחרונות הם חרדים. חלקם אנשי עסקים שנוסעים בעולם, אחרים אספני יין ולאחרונה אנחנו מתחילים לראות את תופעת הסומליה החרדי, שאני מקווה שתתפתח. עדיין אין בארץ מסעדה כשרה שמחזיקה סומליה".

 

עוד תופעה חדשה יחסית בתחום הם יקבים איכותיים המייחדים סדרות שלמות של יינות לשוק החרדי. "זה מגזר שנותן הרבה מתנות של יינות איכותיים כמו "אבטא" של כרמל שנמכר במחיר של 800 שקל ומעלה לבקבוק, או "הר סיני" של "אור הגנוז" בגליל, שמחירו 200 שקל ומעלה וקשה למצוא בקבוקים מהבציר הזה.

 

חרדים וחילונים מתייחסים אחרת ליין?

 

"החרדים מתייחסים ליין ביראת קודש, בגלל הגישה המסורתית", אומר ליבשטיין, וגן מוסיף ש"כיוון שהם מכירים את המצוות והבעיות ההלכתיות הקשורות ליין, הם רגישים יותר לנושא ומביאים לתוך השיעור גם את העבר וההיסטוריה. יוצא שהשאלות שלהם יותר מורכבות. יש להם רצון עמוק ללמוד ופחות אגו".