WhatsApp FaceBook send e mail

טנזייה אימפריה

מאיה מרום
22.07.15

טנזייה – תבשיל פירות יבשים

 

זוהי הגרסה האישית שלי שרחוקה מעט מן הגרסה הקלאסית (מה לעשות שנולדתי רומנייה ולא מרוקאית? אל תספרו לאף אחד), אבל קצת פחות כבדה מהמקור.

 

מה צריך:

 

• 2 בצלים גדולים

 

• 3 כוסות פירות יבשים כרצונכם (משמשים, חמוציות, שזיפים מגולענים, דבלים, צימוקים ואפילו פפאיה ללא סוכר או תפוחים, אבל הצבע הכי יפה מגיע מהמשמשים)

 

• 1.5 כוסות אגוזים כרצונכם (שקדים או אגוזי מלך, לדוגמה)

 

• 1 כפית קינמון

 

• 1 כפית פלפל אנגלי

 

אופציה: חצי כפית פתיתי צ'ילי חריף

 

כך עושים:

 

1. פורסים דק את הבצל ומטגנים בסיר רחב עם 2 כפות שמן על אש בינונית במשך כ־10 דקות או עד שהוא מתרכך ומשחים מאוד. מתבלים בנדיבות במלח ופלפל ומוסיפים את הפירות היבשים והאגוזים יחד עם הקינמון והפלפל האנגלי (ואם רוצים אז צ'ילי).

 

2. עוברים לאש גבוהה ובוחשים דקה אחת עד שרוב המרכיבים קלויים,

 

אך לא תופסים יותר מדי צבע.

 

מוסיפים מים עד שכל הפירות כמעט מכוסים לגמרי. מביאים לרתיחה, עוברים לאש קטנה ומבשלים 25־20 דקות עד שרוב המים מתאדים וכל הפירות מתרככים.

 

3. בשלב זה, אם רוצים לאזן את המתיקות, אפשר להוסיף כמה טיפות מיץ לימון (הנה הרומנייה שבי פורצת: הלימון לא לפי גרסת המקור, כאמור!). מגישים על אורז בסמטי.

 

שתדעו - רוב הגרסאות של המתכון, שהן טעימות מאוד אך לטעמי טיפה מתוקות וכבדות מדי, מורות על הוספת כמה כפות נדיבות של סילאן או סוכר (או שניהם) לתערובת הפירות והאגוזים המיטגנים.

 

צלי בקר בקלי קלות

 

כל המתוק הזה עושה חשק למשהו בשרי על השולחן, ובצדק! הצלי הזה, שמוכן בקלי קלות, טעים מאוד בפני עצמו, אבל משתדרג פלאים אם מערבבים לתוכו כמות אחת של תבשיל טנזייה 5 דקות לפני סיום הבישול.

 

מה צריך:

 

• 1.5 קילו נתחי בקר טריים או מופשרים: צוואר או שפונדרה (מס' 9), חתוכים לקוביות בינוניות

 

• 3 בצלים גדולים פרוסים דק־דק

 

• 2 גזרים פרוסים דק

 

• 2 שיני שום כתושות

 

• 100 גרם רסק עגבניות

 

כך עושים:

 

1. מוציאים את הבשר מהמקרר 30־20 דקות לפני ההכנה (זה הסוד להשחמה מושלמת ולטעם משודרג!).

 

2. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל והגזר תוך כדי ערבוב למשך כ־10 דקות על אש גבוהה, עד שהם מתרככים ומשחימים.

 

3. מוסיפים את השום ומטגנים דקה אחת נוספת. מוציאים את הירקות לצלחת נפרדת. חוזרים לאש גבוהה ומוסיפים מעט שמן. מתבלים את קוביות הבשר בנדיבות במלח ופלפל ומשחימים אותן בשתי נגלות בסיר – ראשית חצי כמות, וכשהיא משחימה, מוציאים לצלחת ומשחימים את השאר עד שכל הבשר שחום וקריספי מבחוץ (למה שתי נגלות ולא כל הכמות בבת אחת? אם יש יותר מדי בשר בסיר בבת אחת הוא מאדה את עצמו ולא משחים). שימו לב, הבשר עדיין לא אמור להיות מבושל מבפנים.

 

4. מוסיפים פנימה את שאר הבשר המושחם, הבצל, רסק העגבניות, ו־2 כוסות מים (אפשר מרק עוף במקום). מערבבים היטב ומקרצפים את תחתית הסיר באמצעות כף עץ, לשחרור משקעי הבשר הטעימים. מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה. עוברים לאש קטנה ומבשלים שעתיים לפחות, עד שהבשר רך ונימוח.

 

בונוס: סלטון ירק לאיזון המתיקות

 

כל כך פשוט וכה טעים! קוצצים במעבד המזון 2 צרורות פטרוזיליה (ללא הגבעולים העבים), ומערבבים בקערה עם מיץ מחצי לימון, טיפונת שמן זית ומלח ופלפל בנדיבות. אפשר לזרות מעט מן הסלט על הטנזייה בעת ההגשה, כדי להוסיף קצת רעננות למנה, ואפשר להגיש בצד.