יש משהו מאוד מושך במודל של מרכז מבקרים. מגיעים למקום מעניין, לפעמים גם טעים, מקבלים סיור קצוב בזמן, שנותן לנו הרגשה שלמדנו משהו חדש (וזה תמיד טוב) אבל לא התעייפנו יותר מדי מההסברים ולא התברברנו יותר מדי בין האפשרויות. מרכזי מבקרים פועלים ברחבי הארץ, רובם פתוחים בחול המועד סוכות, ויכולים להיות החלק הלימודי של הטיול, לפני הפיקניק או אחרי הרחצה. חיפשנו עבורכם את החדשים והמעניינים וניסינו לקלוע לטעמה של כל המשפחה.
משהו אחר באמת: מרכז מבקרים באתר חיפושי נפט ברמת הגולן. המבקרים ילמדו מה זה נפט וכיצד הוא נוצר ומדוע ואיך מחפשים אותו. המרכז מאפשר התרשמות בשטח מפעילות החיפוש והקידוח ולהבין מדוע הגיאולוגים סבורים כי אזור זה ראוי לקידוח וכי עתיד להתגלות בו מאגר נפט גדול. האתר באזור תעשייה בני־יהודה. בכל שעה יוצא סיור מודרך (חינם, אך חובה לתאם מראש, בטלפון 050-7788267 או דרך עמוד הפייסבוק של החברה "אפק אנרגיה ישראלית". שעות פתיחה בסוכות: מ־29.9.15 בימים שלישי עד שישי. שלישי־חמישי: 10:00־15:00 יום שישי: 10:00־13:00.
כישורית הוא מקום מיוחד באמת. הכפר המטופח לתפארת, שהוקם היכן שהיה פעם קיבוץ, הוא ביתם של מבוגרים בעלי צרכים מיוחדים. הם מנהלים חיי קהילה (חלקם נשואים) ועובדים בענפים היצרניים והחקלאיים של הכפר, ביניהם היקב, ענף העיסוק המרכזי במקום. למעט היינן ומספר מנהלים־מדריכים, חברי הכפר שותפים בתהליך הפקת היין, הטיפול בכרמים, הבציר, הבקבוק, ההפצה ללקוחות ועוד. לפני כשנה נפתח מרכז מבקרים ליקב כישור, מקום יפהפה המשקיף על הכרם ועל החורש הגלילי שמסביב. במהלך הביקור מסיירים ביקב, לומדים על תהליכי הייצור וגם צופים בסרט על כישורית ועל פרוייקט היקב. כולם יכולים לאכול ארוחת בוקר של ירקות, מאפים (נעשים במקום) וגבינות והמבוגרים — גם לשתות קצת יין. החברים בכישורית עובדים גם במרכז המבקרים, לוקחים חלק באירוח ובהדרכה ובמכירות.
מקום בלתי נשכח בכל מובן ושווה מאוד לבקר בו.
ימים א’־ו' בתיאום מראש. שבתות וחגים: סגור. 25 שקל לאדם כולל טעימות יין (ללא ארוחה). פרטים, מפת הגעה והוראות דרך: באתר אוצרות הגליל בכתובת: www.ozrothagalil.org.il, או בטלפון:
077־9964457.
מכון המחקר "מיגל" של החברה לפיתוח הגליל פתח מרכז מבקרים חדש בגן התעשייה תל־חי. במכון פועלים חוקרי וחוקרות מיגל בתחומי הביוטכנולוגיה ומדעי החיים. הביקור כולל סיור במעבדות ומפגשים עם חוקרים, המתארים את תחומי המחקר שלהם בדרכים חווייתיות.
במרכז תצוגות ופעילויות: הצגת תאים זוהרים במיקרוביולוגיה, המחשת פעילות ומבנה של חלבונים, פעילות במכשיר חדשני לבדיקות קרקע במעבדה להידרו־גיאוכימיה, חרקים ודבורים, ביוטכנולוגיה של פטריות, שעשועי טעם וריח במדעי המזון, צמחים מהונדסים, מדידת אחוזי שומן בגוף ועוד.
לשם סיור כדאי להתארגן בקבוצה או להצטרף לאחרת. פתוח בין השעות 10:00־16:00. 10 שקלים למשתתף. פרטים ותיאום: רותי שושן, בטלפון 04־6953511 או במייל: rutis@migal.org.il
יקב דלתון הוא יקב משפחתי החוגג 20 שנות פעילות. הכרמים נמצאים בגליל וגם שייכים להם. חובבי היין מוזמנים לטעימת יינות ולסיור ביקב, בין היתר באולם החביות, מכלי התסיסה, אולם הבקבוק ועוד. הסיור עם מדריך וכולל טעימות ממגוון היינות של היקב. משך הסיור כשעה, ומחירו 20 שקל למשתתף. הסיורים נערכים מספר פעמים ביום, חלקם באנגלית.
במקום אפשר להזמין פלטות של גבינות עזים וכמובן יינות ולערוך פיקניק איכותי בגינת מרכז המבקרים או בחדר האירוח הפנימי. קבוצות של 20 איש ויותר גם יכולות להזמין מראש ארוחות שף כפריות.
א'־ה' בשעות 10:00־17:00, כאשר מדי יום בשעה 12:00 מתקיים סיור באופן קבוע. סיורים בשעות אחרות יש לתאם מראש. בימי שישי וערבי חג מרכז המבקרים פתוח בשעות: 10:00־15:00.
עוד פרטים ומידע: 04-9527107,
www.dalton־winery.com/hebrew/
ועוד מקום לא שגרתי בהחלט: הצצה לעולם אמנות המחול. בקיבוץ געתון, משכנו של כפר המחול (של להקת המחול הקיבוצית), הוקם מרכז מבקרים "רוקדים מחוץ לקופסא". להקת המחול הקיבוצית הוקמה ב־1970 ע"י יהודית ארנון ז"ל וכיום ממשיך את דרכה רמי באר. כפר המחול מציע סיור חוויתי, המאפשר הצצה אל מאחורי הקלעים, לדרך החיים והעבודה של אחת מלהקות המחול המובילות בארץ ובעולם. במהלך הסיור מתוודעים המשתתפים לסיפורה של הלהקה, ושל יהודית ארנון, המייסדת, אשר שרדה את אושוויץ ונדרה נדר שאם תשרוד - היא תרקוד לנצח. בתיאום מראש אפשר לשלב סדנה עם אחד מרקדני הלהקה, התנסות תנועה חווייתית, המתאימה לכל גיל, גם ללא ניסיון קודם. www.ozrothagalil.org.il
מטעי הזיתים של "בית הבד של הגולן" פזורים לאורך החוף הצפוני של הכנרת ובסביבת הכפרים הקדומים מגדל, טבחא, בית ציידא, כפר נחום ובמורדות המערביים של רמת הגולן, מכורסי וכנף העתיקים דרך רמות, גבעת יואב ואליעד. אם גם תרצו לדעת מה עושים עם הזיתים — תוכלו ללמוד על כך במרכז המבקרים "אולאה אסנס - בית הבד של הגולן", בנמל עין גב.
הביקור חינם, מתאים לכל המשפחה ומציג את כל עולמות שמן הזית, הקולינאריים והקוסמטיים. במהלך הסיור מוקרן סרטון המספר על תהליך הפקת שמן הזית, ועל הגולן כמעצמת שמן זית כבר בימי קדם, וכן הסברים על הפקת תכשירי קוסמטיקה משמן זית. בסיום - טעימות שמני זית כתית מעולה.
פתוח בכל ימות השבוע, בין השעות 10:00־17:00. עוד פרטים: תיירות עין גב 04־6658008, 04־6658036 ובאתר www.eingev.co.il
בקריית־טבעון תמצאו את כפר תקווה, אשר חבריו בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים. בכפר פועל יקב טוליפ, אשר יינותיו נעשים בשיתוף חברי הכפר וחלק מהתמורה הוא לקהילת כפר תקווה. יקב טוליפ הוא יקב בוטיק משפחתי.
בחול המועד ובכלל (למעט שבתות וחגים) מרכז המבקרים של היקב פתוח לקהל לטעימות יין, הסברים ורכישת יינות, בין 9:00־15:00.
המבקרים יקבלו הסברים על הקמת היקב, מיקום הכרמים, שלבי ייצור היין, היינות ועל העבודה המשותפת עם חברי כפר תקווה.
הביקור והטעימות ללא תשלום. לתיאום ביקורים במרכז המבקרים ולמידע נוסף: 04-9830573, lital@tulip-winery.co.il
תמיד כדאי להגיע למרכז המבקרים המקסים של "מלח הארץ" בעתלית, אבל בסוכות כדאי במיוחד. ראשית, זו הזדמנות של פעם בשנה לחזות ב"קציר המלח" — הוצאת מלח מקרקעית הבריכות לקראת החורף, כדי לשמור על מפלס מים יציב. המבקרים בחול המועד יוכלו לקחת חלק בתהליך הקציר (ימים ג' עד ו', 29.9 עד 2.10). שנית, בריכות המלח שליד מרכז המבקרים הן תחנת עצירה לעופות רבים הנמצאים בעיצומו של תהליך הנדידה השנתי בסתיו.
במרכז עצמו תוכלו לסייר וללמוד את כל מה שלא ידעתם (ותסמכו עליי, לא ידעתם) על מלח, ההיסטוריה שלו, השימושים שלו, והקשר של ייצור המלח בעתלית להיסטוריה ישראלית בת כמעט מאה שנים.
הסיורים ב"מלח הארץ" בתיאום מראש. להרשמה לפעילות ולפרטים נוספים: 04־9549561 או במייל: bathen@salt.co.il
אפשר, אבל לא מוכרחים, לנסוע עד סוף העולם כדי להתוודע לחקלאות אורגנית. ואפשר גם ממש קרוב. בלב המדרחוב בזכרון־יעקב נמצא מרכז המבקרים של "לבידו", המציע הצצה תיירותית על חקלאות אורגנית, בדגש על שמנים אתריים ותרומתם לחיינו. בסיור מקבלים הסבר על תהליכי הייצור של שמנים אתריים ומוצרי טיפוח טבעיים, טיפים לאורח חיים בריא ועוד.
במרכז גם פעילות חווייתית: סדנה להכנת בושם בניחוח אישי, סדנת שמני מרפא ועוד. א'־ה' 9:30־20:00, שישי 9:00־15:00, שבת 10:00־20:00, עוד פרטים: 04-6899406.
מרכז המבקרים של חוות נאות בנגב מציע סיורי חליבה וטעימת גבינות, ומדגים מול עיניכם כיצד ניתן להוציא כל טוב מהמדבר. אבל זו גם הזדמנות ללמוד מה היא "חוות בודדים" ומי האנשים (הנהדרים, במקרה שלפנינו) שעומדים מאחורי המילים.
כאשר הקימו גדי ולאה נחימוב את חוות הבודדים נאות, על אם הדרך שבין באר־שבע למצפה־רמון, הם ידעו להכין רק יוגורט. היום, החווה מפיקה גבינות עיזים שזוכות לשבחים, ומגישה במרכז המבקרים טעימות ומוצרים ממיטב תוצרת הנגב: משקאות, סלטים, ירקות, ריבות ומרקחות, יין וגם פריטי אומנות מעץ ומקרמיקה. בכל אחר צהריים, בשעה 15:30 בדיוק, ייצא סיור לכל המשפחה לחליבת הערב של העיזים בחווה. המקום פתוח למבקרים מהזריחה ועד השקיעה. מומלץ לתאם מראש: 054־4218789/8 (כדי להגיע כתבו ‘חוות נאות' ב־waze).
פרי הצבר המתוק והדוקרני מקבל הרבה כבוד במרכז המבקרים של חוות "צברי אורלי". כאן אפשר לגלות סופית מה טעים יותר, צבר כתום או אדום? וגם לצפות לראשונה בשדות של קקטוסי צבר לכל מלוא העין.
החווה מגדלת ומייצאת סברס לישראל ולחו"ל והמקום מציע סיורים מודרכים ב"רכבת הצבר", טיפוס על רכב הקטיף הממוכן, ביקור בבית האריזה שבו ממיינים את הפירות ומסירים את הקוצים, ומסיימים בטעימות של סברס קרים. יש גם פינות יצירה לילדים.
המחיר: 10 שקלים למשתתף. הסיורים נערכים בשעות 12:00 ו־14:00. חובה להירשם מראש 058-4707070. (להגעה: כתבו חוות צברי אורלי ב־waze).
ברובע דרכי הבשמים במצפה רמון נמצא "פארן", מפעל לקוסמטיקה טבעית וסבונים. בסיור אפשר ללמוד מהי קוסמטיקה אורגנית, איך מייצרים סבון ואיך מבינים את פירוט המרכיבים הכתובים על בקבוקי השמפו שלנו.
במפעל מייצרים למעלה מ־100 סוגי סבון, חלקם ידנית, וגם עוד 200 סוגים של מוצרי קוסמטיקה ואיפור, המבוססים על שמנים, תמציות, צמחים ומינרלים. סיור מודרך אפשרי לקבוצה של שמונה משתתפים ומעלה, ולכן חשוב לתאם מראש כדי להצטרף לקבוצות. הסיור חינם. עוד פרטים בטלפון 08־6539333.