אחרי חמישה שבועות של גל טרור, שגבה את חייהם של 10 ישראלים והותיר עוד עשרות פצועים, נדמה שנמצאה סוף־סוף הדרך להפסיק את האלימות ולהפיג את החשדנות.
מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי, שנפגש ביום חמישי עם ראש הממשלה נתניהו בברלין ובשבת בעמאן עם יו"ר הרשות אבו־מאזן ועם עבדאללה מלך ירדן, הציג אתמול אחר הצהריים שורה של הבנות שהשיג עם מנהיגי האזור בכל הנוגע למוקד המתיחות בהר הבית. לצד הצהרות כלליות על שמירת הסטטוס קוו — שעיקרו ייחוד זכות התפילה על ההר למוסלמים בלבד בעוד שלא־מוסלמים יכולים רק לבקר במקום אך לא התפלל — הסכימו הצדדים להצעתו של המלך עבדלאללה להציב על ההר מצלמות אבטחה, שיתעדו את המתרחש 24 שעות ביממה.
בנוסף אישרה ישראל מחדש את תפקידה של ירדן כאפוטרופוס של הר הבית, הבהירה כי אין לה שום כוונה לחלק המקום הקדוש והסכימה להיפגש עם נציגי הווקף הירדני כדי לחזק את סידורי הביטחון באתר. לדברי קרי, כל הצדדים הביעו מחויבות להפסיק את האלימות ולהחזיר את הרגיעה.
"אני מקווה שבעקבות הפגישות נוכל לסיים את ההנחות השקריות לגבי האתר הקדוש", אמר קרי במסיבת עיתונאים שכינס רגע לפני שהמשיך במסע הדילוגים שלו לסעודיה. "התפיסות האלה מלבות את המתחים ומתדלקות את האלימות, וחשוב לשים קץ לרטוריקה הפרובוקטיבית ולהתחיל לשנות את הלך הרוח בציבור.
"אני מקווה שנוכל להפוך דף בתקופה הקשה הזו. חייבים להפסיק את האלימות וההסתה. מנהיגים צריכים להוביל. ארה"ב מגנה בחריפות התקפות טרור נגד חפים מפשע. לא יכולה להיות אף הצדקה להתקפות אלה".
בסביבת נתניהו הדגישו כי למעשה אין שום שינוי במצב הקיים או בהסדרי הביקורים של יהודים בהר הבית. לדבריהם המצלמות ישדרו לחמ"ל של משטרת ירושלים, ועדיין לא ברור אם הצילומים יועברו גם לירדנים.
לדברי גורם מדיני רשמי, לישראל יש עניין בהצבת המצלמות, כדי שיזימו סוף־סוף את הטענות על כך שישראל מפירה את הסטטוס־קוו על ההר וגם כדי שיראו שהצד הישראלי לא עושה פרובוקציות. מבחינת ישראל המצלמות עדיפות בהרבה על היוזמה הצרפתית להציב משקיפים זרים על ההר — מהלך שלו התנגדה ישראל בתוקף. "ישראל חזרה על מחויבותה לשמירת הסטטוס־קוו ומצפה למאמץ מוגבר של הווקף לשמירת הסדר בתוך המסגדים", מסרו גורמים בירושלים.
עם זאת, בישראל דחו בתוקף טענות של בכירים פלסטינים, בהם סאיב עריקאת, שלפיהן נתניהו התחייב בפני קרי לא להוציא לפועל תוכניות בנייה חדשות בהתנחלויות. נתניהו כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "בניגוד לטענות הפלסטינים, ישראל לא נתנה שום התחייבות שלא לאשר תוכניות בנייה חדשות ביהודה ושומרון".
בירדן מיהרו להבהיר אחרי הפגישות של אבו־מאזן ועבדאללה עם קרי כי המלך התעקש לא להזמין את נתניהו לעמאן ולא לצרף אותו לפגישות "עד שיוכיח שהוא מתכוון לבצע מעשים תכליתיים בשטח", כדבריהם.