שח"ם, ארגון השחקנים הארצי, הכריז אתמול על סכסוך עבודה עם תיאטראות הבימה והקאמרי, בעקבות כישלון המשא ומתן בנוגע לשחיקה בשכר השחקנים, ואיים בהשבתת התיאטראות אם לא יחול שיפור במצב. זו הפעם הראשונה שבה מוכרז סכסוך עבודה נגד שני המוסדות גם יחד.
לדברי אורי הרשטיק, מנכ"ל שח"ם, ההחלטה להכריז על סכסוך העבודה התקבלה לאחר שהנהלות התיאטראות עיכבו ואף ביטלו את המשא ומתן, ולא רק שלא פעלו לשפר את תנאי השכר, אלא אף ניסו להרע את התנאים הקיימים. לדבריו, בדיקת הארגון העלתה תמונה קשה של שחיקת שכר מתמשכת שעומדת בקאמרי על 37% ואילו בהבימה על יותר מ־42%. "שכרם של חלק מהשחקנים", הדגיש הרשטיק, "אינו מגיע לשכר מינימום".
"זוהי פגיעה של אלפי שקלים בחודש", הסביר, "שפוגעת גם בתנאי הפנסיה של השחקנים. שחקנים שאינם זוכים לקבל שכר ותנאים ראויים על עבודתם הנאמנה והמקצועית לא יעלו להופיע", הכריז. "אם נצטרך, נחשיך את בימות התיאטראות הגדולים בארץ". על פי החוק, בתוך שבועיים מרגע הכרזת סכסוך עבודה, ניתן לפתוח בשביתה.
הנהלות שני התיאטראות הגדולים בחרו להגיב בתגובה משותפת: "זה שלושה חודשים מתנהל משא ומתן רציף וענייני מול שח"ם, שמייצג פחות מחצי מהאמנים בשני התיאטראות יחד — 70 שחקנים מתוך 160", מסרו. "הבענו נכונות ללכת לקראת שח"ם כמידת יכולתנו. לא ניתן לתיאטרון להתמוטט בגלל דרישות שח"ם. יש חוקים במדינת ישראל, ואי־אפשר להשבית תיאטרון מהיום למחר. דאגתנו נתונה גם לשאר האמנים שאינם מיוצגים על ידי שח"ם. נפעל כדי להגיע להסדר המקובל על שני הצדדים".
גם בשח"ם הודו אתמול שהכוונה אינה להשבית את התיאטראות בזמן הקרוב, אלא להמשיך במשא ומתן מתוך תקווה למצוא פתרון בהקדם.
בתיאטראות הקאמרי והבימה מועלות כיום כמה מההצגות הבולטות והקופתיות ביותר: "גברתי הנאווה", "אוויטה", "חשמלית ושמה תשוקה" ו"יהוא" בהבימה, "פרויקט הריצ'רדים", "אופרה בגרוש", "כנר על הגג", "גורודיש", "קזבלן" ואחרות בקאמרי.