לא רק הצבא צועד על קיבתו, כפי שטען נפוליאון. גם הדו־קיום משגשג על בטן מלאה. ולראיה: שלל שיתופי פעולה קולינריים בין ערבים ליהודים שמתקיימים בזמן האחרון. אחר הפרויקטים המעניינים בהקשר הזה הוא פסטיבל א־שאם שייפתח לראשונה מחר. תכלית הפסטיבל היא להכיר לקהל היהודי את המטבח הערבי, וזה יקרה בעיר התחתית של חיפה במסגרת אירועי "החג של החגים" שבו העיר המעורבת חוגגת יחד את חנוכה, חג המולד ועיד אל פיטר.
המילה א־שאם בערבית, היא המקבילה לאזור המכונה לבנט, והפסטיבל מוקדש כולו למטבח הערבי השאמי, שצמח בין חאלב שבסוריה ועד אזור הנגב, בלבנון ועבר הירדן. למעשה, פסטיבל א־שאם מבקש לספר את סיפורו של המטבח הערבי.
שפים מובילים מהמגזר הערבי יתארחו במסעדות העיר התחתית וייתנו פרשנות משלהם למנות ידועות. מן העבר השני, יתארחו בחומוסיות חיפה שפים מובילים מהמגזר היהודי וירקחו ביחד מחווה למאכל שהאהבה אליו מאחדת את בני כל הדתות.
את הפסטיבל, שיימשך ממחר ועד יום שישי, מנהלים נוף עתאמנה־אסמעיל ואריה רוזן. את נוף אתם ודאי מכירים כזוכת מאסטר שף, ואילו רוזן הוא האיש שהביא לנו את שבוע האוכל הפולני. שניהם מבטיחים להפוך את האירוע הקולינרי למסורת שנתית שבה ריחות תבשילים מהעבר והעתיד, יתחברו במסעדות העיר התחתית של חיפה.
רשימת השפים שיתארחו במסעדות החיפאיות מרשימה: ממאיר אדוני ועד חיים כהן, מחוסאם עבאס ועד עומר מילר, מדוחול ספאדי ועד אבי לוי, ויש עוד רבים. המסעדות שישתתפו בפרויקט הקולינרי המסקרן הזה מרכיבות את הנבחרת המנצחת של חיפה, בהן העוגן, אבו מארון, הנמל 24, לי בירה, מאיר פתיליות, חומוס פאדי ועוד. מנות הפסטיבל יימכרו במסעדות במחירים של עד 35 שקל, ובמסעדות מציעים גם תפריט מיוחד סביבן. הנה כמה דוגמאות:
• השף חוסאם עבאס מאלבאבור יתארח במטבחה של הנמל 24 ויגיש ארוחה חורפית, עשירה בתבלינים, שראשיתה במרק פריקי והמשכה במחאמר עוף וטלה ובמהלביה (גרסה של מלאבי). במסגרת האירועים יתקיים מחר מפגש עם השף.
• שף עומר עלוואן מעלה גפן יגיע למסעדת ג’וטי ויכין רומאנייה - מנה המותקנת מעדשים, חצילים ורימון חמוץ. מפגש עם השף יתקיים ביום חמישי.
• נוף עותמנה עצמה תפזר קצת אבק כוכבים במאפייה של חמודה מועד, שם תאפה מלאתית, ח'וביז נאעם ומטאבק - מאפים שלכל אחד מהם יש סיפור.
• חובבי הבשר מוזמנים לפקוד את אנגוס בשרים, שם שף הרשת, נבות שלח, יגיש נתח פלדה צלוי ברוטב רימונים וכרוב מדורה. מפגשים עם השף יתקיימו מדי יום במהלך הפסטיבל.
• שף עלאא מוסא מאל־מרסא בעכו יגיע אל וניה ביסטרו ויכין סיאדייה ברוטב טחינה, עשבי תיבול, שום ופלפל חריף - פרשנות למנה שהולידו דייגים לכבוד דגים שטוגנו ביום האתמול. מפגש עם השף יתקיים ביום רביעי.
• שף זוזו חנא ממגדלנה יגיע למסעדת ליברה ויבשל במטבחה מקמורה עם שישטאוק לבנוני. מקמורה, הרטטוי של המטבח הערבי, תוגש לצד שיפוד קוביות עוף מתובלות במלח, יוגורט, שום ושמן זית. מפגש עם השף יתקיים ביום חמישי.
• בגזרת החומוסיות החיפאיות צפויה חגיגה טעימה במיוחד, כששפים מובילים יתארחו בהן, ייצרו תוספת למצע החומוס של הבית וייפגשו עם הקהל, מחר בשעות הצהריים. חיים כהן יגיע אל חומוס פאדי, מאיר אדוני יפקוד את חומוס מארון, עומר מילר יתארח בחומוס פרג', ואילו אבי לוי, עוד זוכה של מאסטר שף, יפקוד את מסעדת סיטאר.
• לצד הסירים המבעבעים יתקיימו בימי הפסטיבל אירועי שיח, סדנאות ומופעי מוזיקה שכולם מוקדשים לתרבות הערבית.
• “מלחמות החומוס” הוא מפגש בהנחיית עיתונאית האוכל רונית ורד, שיעלה שאלות כמו כיצד מגדיר אוכל זהות, היכן נולד החומוס, כיצד הפך למאכל ישראלי לאומי, האם יש אמת בטענות הפלסטיניות על ניכוס והאם נוח יותר לציבור היהודי־ישראלי להתייחס לציבור הערבי דרך הפריזמה של המטבח.
• חנות זמנית של סינדיאנת הגליל, גוף הפועל למען סחר הוגן, תפעל בפסטיבל ותציע שמן זית, זעתר, דבש, שקדים, סירופ חרובים, ערק ועוד. היצרנים יציגו את תוצרתם ויערכו טעימות שמן זית של הזנים המיוצרים במפעל שזכו במדליות בינלאומיות.
• קולקטיב הנשים מכפר ראמה יפתח שולחן עגול ויקיים סדנת עוגיות. בכל שעה עגולה תתקיים סדנה להכנת מעמולים. נשות הקולקטיב מכינות עוגיות שההכנסות ממכירתן מיועדות לתמיכה במשפחות נזקקות ועזרה בלימודים לסטודנטים (רחוב שער פלמר 1, שלישי עד חמישי 13:00־17:00, שישי 10:00־15:00, בהרשמה מראש: downtown.co.il).
• אירוע הנעילה, ביום שישי בצהריים, יציע חגיגה של מוזיקה ערבית עם מבחר יוצרים וזמרים בהאנגר הנמל. בשיאו של האירוע דודו טסה והכוויתים יארחו את נאסרין קדרי במסגרת הפרויקט המצליח, שמשיב לחיים את המוזיקה של דאוד וסאלח אל־כוויתי, סבא של טסה שלו ואחיו, שהיו שניים מנביאי המוזיקה העיראקית המודרנית וממנה נקרעו כשעלו ארצה. את האירוע יחתום די־ג'יי איסמעיל חביבאללה (האנגר חיפה, רח׳ הנמל 32־33, הכניסה חופשית).
לתוכנית המלאה של אירועי הפסטיבל: