מצלמה זעירה המולבשת על משקפי ראייה וחוט המחבר בינה לבין מוח ממחושב, בגודל שלא עולה על זה של קופסת סיגריות, אשר מסוגלת לקרוא את הסביבה ולדווח מה היא רואה — והפעם גם בעברית. אמש חשפה חברת אורקם הירושלמית גרסה חדשה של מערכת הראייה הממוחשבת שלה, שתאפשר ללקויי ראייה ועיוורים בארץ "לראות" את העולם מסביבם.
המערכת אינה קשה להפעלה: באמצעות הצבעה או לחיצה על כפתור היא מצלמת את האובייקט שמול עינו של המבקש ומקריאה את הטקסט ישירות לאוזנו. היא יכולה גם לסייע בקריאת שלטי רחובות ומספרי אוטובוסים, בזיהוי שטרות ומטבעות או מוצרים בסופר ובהקראת כתוביות המופיעות עליהם, תפריטים במסעדה וגם עיתונים, ספרים או מסמכים במחשב או בטאבלט.
שימוש נוסף של המערכת פותח בפני משתמשיו עולם רחב עוד יותר: היא מסוגלת לצלם פרצופים, וכך לאפשר למשתמש לזהות אנשים שהוא מתקשה לראות את תווי פניהם, או סתם שכח את שמם. אולם המערכת אינה מקליטה את מה שהיא מצלמת, ורק מסוגלת לשמור בזיכרונה בלחיצת כפתור תמונות פרצוף, שטרות או מוצרים, כדי להקל עליה לזהותם בעתיד. בעתיד עתידה החברה להציג פלטפורמה לבישה המתבססת על אותה טכנולוגיה עבור משתמשים עם ראייה תקינה, שרוצים להיעזר בה לניהול סדר היום שלהם ולניתוחו.
בשנה שעברה החלה המערכת להימכר כשהיא מזהה ומקריאה טקסטים באנגלית — אך כעת אורקם תציג בתערוכת הטכנולוגיה CES בלאס־וגאס גרסה דוברת עברית של המערכת שלה, שנמכרת תחת השם המסחרי OrCam-MyEye. להערכת אנשי החברה, היא צפויה לשפר את שגרת חייהם של כ־140 מיליון אנשים בעולם בעלי לקויות ראייה קשות, מתוכם 100 אלף בישראל, וכ־300 מיליון אנשים בעלי דיסלקציה חמורה, מתוכם כ־200 אלף ישראלים. וכמה הכל עולה? המערכות הראשונות נמכרו בתמורה ל־2,500 דולר, ואילו המערכת דוברת העברית תימכר בארץ בתמורה לכ־10,000 שקל. בימים אלה מנהלת החברה מגעים עם חברות הביטוח ועם קופות החולים לגבי סבסוד הרכישה שלה, כפי שנעשה למערכות עזר רפואיות אחרות.
ב־1987 סגן (דימ’) זיו בטר סמ”פ בגולני איבד את מאור עיניו כאשר נפצע בעת חילוץ משדה מוקשים סמוך לבופור. זה לא מנע ממנו להפוך מאז לשחיין פראלימפי ולזכות בחמש מדליות נכים ולפתח קריירה בחברת מוטורלה כאיש מחשבים ומערכות מידע. בימים האחרונים קיבל בטר (50), נשוי ואב לשלושה, את המערכת של אורקם להתנסות ראשונה, בסיוע עמותת “ארז”. “אורקם היא לא תחליף”, אמר, “אבל איתה אני יכול לדעת איזה אוטובוס הגיע לתחנה, והיא גם מסוגלת להקריא לי את הדואר, עיתון או ספר”. את המערכת ניתן בארץ להשיג בחיוג 2466*.