WhatsApp FaceBook send e mail

כביש המריבה

תושבי ההתנחלות תקוע גילו שהפלסטינים סוללים כביש לים המלח, שעובר ברובו בשטח בשליטה ישראלית מלאה • למרות צו ההריסה שהוצא — העבודות נמשכות • ובשומרון: אחרי שנים של מאבקים יוצאת לדרך סלילת כביש עוקף נבי אליאס - שתחסוך לעשרות אלפי מכוניות מעבר מסוכן בתוך הכפר הסמוך

אלישע בן־קימון
12.01.16

בחודשים האחרונים עסוקים הפלסטינים בסלילת כביש שיחבר את הכפר תוקוע, השוכן כ־12 ק"מ דרומית מזרחית לבית לחם, לים המלח. מדובר בכביש שעובר ברובו בשטחי סי, שנמצאים בשליטה ישראלית מלאה. לסלילת הכביש לא התקבל אישור מהמדינה ולמרות שהוצא צו הריסה — העבודות נמשכות.

 

תושבי ההתנחלות תקוע גילו את דבר סלילת הכביש והם עידכנו בכך את אנשי עמותת "רגבים" — שעוסקת במעקב ובתיעוד של פעילות בלתי חוקית של ערבים באדמות המדינה. אנשי "רגבים" טוענים, כי עד כה הושלם קטע כביש בן 10 קילומטרים, שניתן כבר לנסוע בו ברכב פרטי. הם שיגרו למנהל האזרחי מכתב שבו טענו כי הבנייה נעשית באופן בלתי חוקי על אדמות מדינה ודרשו לעצור אותה באופן מיידי. בתגובה של המנהל נכתב כי "במהלך סיור שבוצע במקום לאורך הדרך אותרו עבודות גדר, בוצעה תפיסת כלי עבודה ונמסר צו הריסה". אך מאז עבודות הסלילה נמשכות.

 

הכביש הסופי, באורך של כ־20 ק"מ, אמור לחבר את תוקוע (תקוע הערבית) למצוקי דרגות בים המלח. אף שקטע מהכביש עובר בשטחים פלסטיניים, חלקו הגדול עובר בשטחי סי הנחשבים לאדמות מדינת ישראל ועולה חשש כי יקל על מחבלים לבצע פיגועים בשטח ישראל. לפני כשבועיים הגישה תנועת "רגבים" עתירה לבג"ץ במטרה לעצור את העבודות. במקביל שלח ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) שאילתה לשר הביטחון משה יעלון והתריע על המשמעות הסמלית והמעשית שיש לבניית הכביש. ביום רביעי הקרוב יעלה הנושא לדיון בוועדת המשנה לענייני חוץ וביטחון של הכנסת, שם יבקשו הח"כים של הימין הסברים מדוע העבודות לא נפסקו ומדוע המדינה לא מתחילה להרוס את התשתית שכבר קיימת. יחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסרה בתגובה: "הוצא צו הריסה כנגד פריצת הדרך הבלתי חוקית אשר ימומש בהתאם לסדרי העדיפויות. כמו כן, הדרך אינה עוברת על אדמות מדינה".

 

בינתיים, ולאחר שנים של מאבקים, דיונים ותכניות, יחלו בקרוב העבודות לבניית כביש עוקף נבי אליאס שבשומרון. בכביש הנוכחי, שעובר בתוך הכפר עצמו, נוסעות עשרות אלפי מכוניות מדי יום - וחשופות ליידויי אבנים ונסיונות פיגוע. הכביש החדש אמור לשרת ישראלים ופלסטינים יחד, ותושבים בשומרון מברכים על המהלך.

 

צילום : ידיעות אחרונות

 

גורמים בימין טוענים כי אישור הכביש הוא חלק מההסכם שהתגבש בין ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן וראשי מועצת יש"ע לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו בימים בהם הקים דגן אוהל מחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים, לאחר רצח בני הזוג הנקין. במהלך תמכו גם שר התחבורה ישראל כץ וסגן שר הביטחון אלי בן דהן.

 

ללא קרדיט