WhatsApp FaceBook send e mail
להזמין מונית מהנייד. התח...

הזמן עכשיו

להזמין מונית דרך Gett, אפליקציית ריידר החדשה, או סתם מתחנה של פעם? התקנו אפליקציות על הנייד ויצאנו לבדוק

אודי עציון, שגיא כהן, ליאור אל-חי, אילנה קוריאל
29.01.16

לשוק הצפוף של אפליקציות המוניות בסמארטפון הצטרפה לאחרונה, עם שלטי חוצות בכל רחבי הארץ ופרזנטור מהמקצוע (טילטיל אורפלי מ"הישרדות"), אפליקציה חדשה בשם ריידר. מדובר באפליקציה של איגוד נהגי המוניות וארגון הגג של נהגי המוניות, המבוססת על טכנולוגיה של חברה בריטית, שלדברי היזמים מקושרת ל־45‬ תחנות מוניות ברחבי הארץ המפעילות ‭4,500‬ מוניות.

 

"קשה היום להתפרנס בתור נהג מונית‭,"‬ אמר טילטיל לשגיא כהן מ"ממון‭."‬ "צריך לשבת במונית שעות כדי להביא משכורת, לא של מנכ"ל, אלא משכורת נורמטיבית כדי לחיות. ריידר תעזור להגדיל את הפרנסה לנהגים, וגם הצרכן ירוויח מהתחרות. זה טוב לכולם. הנהג רוצה להתפרנס ואם יש לי עוד משהו שנותן לי פרנסה ויכול לשפר את המשכורת, מה רע בזה? אנחנו רוצים שלכולם תהיה פרנסה ולשרת את הנוסעים בחיוך — כי הרי לנסוע עם נהג ממורמר זה לא כיף‭."‬

 

עד לאחרונה עבד טילטיל עם Gett (או בשמה הקודם והפופולרי גט טקסי),‬ ועזב לאחר שהגיעה ההצעה להיות הפרזנטור של ריידר. "בחנתי את האפליקציה, עשיתי נסיעת מבחן, ראיתי שזה עובד, התרשמתי והסכמתי‭,"‬ סיפר. כעת הוא עובד כנהג בתחנת המוניות הוותיקה קסטל.

 

מבחינת ארגון נהגי המוניות יש כאן השלמה עם השינוי באופן שבו אנחנו מזמינים מונית. כבר לא יורדים לרחוב ומתחילים לנופף בתקווה לנהגים חולפים, אלא משתמשים בשירות כדי להגיע בלחיצת כפתור לכמה שיותר נהגים פוטנציאליים. Gett לימדה את הישראלים להשתמש באפליקציה, אבל הרגיזה את הנהגים שהרגישו כי כי מאמציה להוזיל את עלות הנסיעה באים על חשבונם.

 

טילטיל אורפלי מ"הישרדות", הפרזנטור של ריידר. נדרש מקצה שיפורים

 

"גט טקסי לקחו מנהגים שביקשו לעבוד איתה בהתחלה 300 שקל בממוצע לחודש, מאז עלה הסכום לכ־1,200 שקל, כולל תשלום לחברה עבור השימוש בטאבלט שבו מותקנת התוכנה שלה", אומר יהודה בר־אור, יו"ר ארגון נהגי המוניות. "הם לא מאפשרים לנהגים לגבות 5.2 שקל, תוספת הזמנה טלפונית. זה מסתכם לסכומים משמעותיים שנהגים מפסידים, בתקופה שבה הם נאבקים להרוויח אפילו את השכר הממוצע במשק".

 

בעקבות מחאת הנהגים איפשרה גם גט התקנה של התוכנה שלה בסמארטפון של הנהג ללא שכירת טאבלט, והיא גם מציעה מסלול תשלום זול יותר לנהג, בכ־750 שקל לנהג שעובד הרבה ועושה 250 נסיעות בחודש.

 

עם זאת, ריידר עדיין לוקחת מהנהגים פחות כסף - היא גובה מהם 300 שקל לחודש (כל הסכומים - לפני מע"מ), ומאפשרת לנהגים להתקין את התוכנה שלה כאפליקציה בסמארטפון האישי שלהם, ללא עלויות נוספות. הנהגים גובים מהנוסע את עמלת ההזמנה הטלפונית, אך הנוסעים מקבלים בשנה הראשונה הנחה של 10 שקלים ממחיר הנסיעה, כך שאינם משלמים אותה. משום שבעליה של ריידר הבריטית הם קבוצה של יהודים חרדיים, הם לא גובים מהנהגים תשלום עבור השימוש באפליקציה בשבת ובחג, מה שמגדיל את הכנסות הנהגים שבוחרים לעבוד גם בסופי שבוע, שבהם, בשל סירוב שר התחבורה ישראל כץ להפעיל תחבורה ציבורית בשבת, יש דרישה מוגברת למוניות.

 

בצורת ההפעלה שלה משלבת ריידר אפליקציה ותחנה: כאשר נוסע פוטנציאלי מזמין נסיעה, בודקת תחילה האפליקציה אם יש לה נהג "משלה" בקרבתו. אם לא, היא מפנה את ההזמנה לתחנה הקרובה ביותר אליו מאלה שעימן היא עובדת.

 

החלטנו לצאת ולבדוק ב־5 ערים שונות בארץ - תל־אביב, ראשון־לציון, נתניה, באר שבע וחיפה - את הזמינות ואת השירות של האפליקציה החדשה, מול האפליקציה המובילה בשוק Gett, אל מול תחנת מוניות מקומית. בכל מקום הזמנו מונית בדיוק באותו זמן ומכמה מכשירי טלפון. חזרנו על הבדיקה כמה פעמים בחלקים שונים של היום. הנהגים שהגיעו ליעדים פוצו על ביטול הנסיעות. בסך הכל הוזמנו 45 מוניות.

 

אז מה קיבלנו:

 

בתל־אביב אפליקציית גט הגיעה למקום הראשון ואחריה ריידר. בנתניה ריידר הגיעה למקום הראשון ואחריה המונית של התחנה המקומית. בראשון־לציון יש ניצחון ברור לגט — הגיעה ראשונה בכל 3 הניסיונות שלנו. בבאר־שבע ניצחה דווקא המונית המקומית, שהגיעה ראשונה ליעד, ובחיפה נהגי גט הגיעו ראשונים.

 

אם נסכם ניתן לומר שהמוניות שהזמנו דרך השירות של גט הגיעו ראשונות ברוב המקרים (9 מתוך 15), אם כי לא בהפרשים גדולים. המוניות של ריידר (3 מתוך 15) והמוניות המקומיות (3 מתוך 15), שפרוסות יפה במרכזי הערים, נתנו פייט יפה - כי הגיעו ליעדים לעיתים בהפרשים ממש קטנים מהמוניות של גט.

 

בסך הכל גט טקסי נתנה ברוב המקרים שירות מצוין, הודיעה כשמצאה נהג, עידכנה לגבי מצבו ודייקה כנדרש. במקרה אחד אפילו הצטיינה, כאשר בשעת עומס בתל־אביב הנהג נתקע בפקקים אבל לא ויתר והגיע לאחר 15 דקות. גם נהגי המוניות המקומיים, אליהם הגענו באמצעות שיחת טלפון רגילה, נתנו שירות טוב. בחלק מהמקרים, במרכזי הערים הגדולות, הם אלה שהגיעו ראשונים.

 

ומה עם ריידר החדשה? היא אמנם בתקופת הרצה, יש הרבה נהגים בשטח וכנראה הרבה רצון טוב, אבל יש גם ליקויים. הנה כמה בעיות שצריך לשפר: הבעיה הראשונה היא שהנהגים לא מפסיקים להתקשר ללקוחות. במהלך הבדיקה שלנו, לאחר ההזמנה באפליקציה, קיבלנו כמה פעמים שיחות טלפון מנהגים, שבמקרה הטוב שאלו אם הזמנו מונית, ובמקרה הפחות טוב שאלו לאן אנחנו צריכים לנסוע.

 

אחד המקרים היה בהזמנת מונית בתל־אביב בשעת עומס. לאחר הלחיצה על הכפתור "הזמן" התחלנו לקבל מבול של שיחות מנהגים שונים ששאלו איפה אנחנו, לאן אנחנו מעוניינים לנסוע, תוך כדי שהם מתלבטים אם להגיע ומספרים איפה הם נמצאים ("תראו אני באיכילוב עכשיו, קצת בעייתי להגיע..."). במקרה נוסף, אחרי שכבר הגיעה מונית אחת, התקשר אלינו נהג אחר ושאל אם הזמנו מונית.

 

התחושה היא שמדובר באפליקציה שלא באמת מעדכנת על מצבו ומיקומו של הנהג. במקרה אחד המסך הראה 1 דקה, בעוד שבפועל הנהג הגיע אחרי 4 דקות. במקרה אחר האפליקציה הראתה 0 דקות ושלושה נהגים שונים, בזה אחר זה, התקשרו לשאול אם הזמנו מונית ולאן אנחנו צריכים לנסוע. במקרה נוסף האפליקציה הראתה זמינות של 3 דקות למונית, אבל אז התקשר הנהג ואמר שהוא במרחק של 12 דקות מהיעד. כששאלנו למה יש כזה הבדל בינו לבין האפליקציה, אמר "כנראה שהאפליקציה מחשבת לפי מרחק אווירי". עוד חיסרון: הריידר לא מצפצפת, כמו בגט, שהנהג למטה. התחושה היא של שיחה לתחנת מוניות שנעשית באמצעות אפליקציה, ולא בטכנולוגיה אמיתית.

 

שירות הלקוחות: באתר של החברה מצוינת כתובת מייל ואין שום מספר טלפון. ניסינו לשלוח מייל והוא חזר בטיל (השרת לא זמין). כשהפנו את תשומת ליבנו מהחברה מצאנו כתובת מייל אחרת ומספר טלפון שזמינים באפליקציה.

 

תגובת ריידר

 

מריידר נמסר כי "אפליקציית ריידר הושקה לפני כשבוע על מנת לספק שירות מוניות מהיר וזמין. בשבוע האחרון אנו זוכים לתגובות אוהדות הן מצד הנוסעים והן מצד הנהגים. עם זאת, לא מן הנמנע שעולות גם ביקורות, במיוחד בשבוע הראשון לעליית האפליקציה, ואנו פועלים באופן ממוקד לטיפול בכל בעיה שמתעוררת".

 

לגבי הטלפונים הרבים שקיבלנו מנהגי המוניות מסבירים בחברה כי כתובת המזמין ומספר הטלפון שלו מוצגים בטאבלט של הנהג. לדבריהם הנהגים לא שואלים "סתם" אלא מבקשים לוודא שאין זו הזמנת שווא כפי שחוו בימים הראשונים, וכי נהג מתקשר רק לאחר שאישר באפליקציה את קבלת הכתובת. לטענתם המקרה שבו התקשרו 3 נהגים וביררו פרטים על הנסיעה, נובע מביטול הנסיעה בידי המזמין והזמנה מחודשת על ידו. לגבי אי־עדכון מונה הדקות באפליקציה מודים בחברה כי מדובר בכשל שיתוקן. "אנחנו מודעים למצב זה הנובע מחישוב תנאים אופטימליים. האלגוריתם תוקן ובגרסה הבאה יעלו תיקון לחישוב זמן ההגעה ושדרוגים נוספים", נמסר מריידר.

 

ומה עם אובר?

 

אפשרות נוספת שישראלים רבים לא מכירים היא אפליקציית אובר. אמנם בישראל עדיין לא החל לפעול שירות אובר X, המאפשר לנהגים פרטיים להסיע נוסעים תמורת תשלום, אך בינתיים אובר מפעילה כאן מאז 2014 שירות הזמנת מוניות רגילות באפליקציה. מוניות אובר זמינות בירושלים ובתל־אביב, ובמידה מסוימת גם קצת בגוש דן. מאחר שהפריסה הארצית שלה מוגבלת ביחס לגט טקסי וריידר, לא כללנו אותה בהשוואה.

 

אופן הפעולה של מוניות אובר דומה למה שאנו מכירים מאפליקציות אחרות: רואים את פרטי הנהג ואת מיקומו דרך האפליקציה. בסוף הנסיעה הנהג והנוסע מעניקים ציון זה לזה. באובר ניתן לשלם רק באמצעות אשראי; אין מזומנים.

 

אחד היתרונות באובר הוא שהיא בינלאומית, ופועלת במאות ערים ברחבי העולם. כך אפשר, באמצעות אותו חשבון באובר, להזמין מוניות ונסיעות גם כשאתם בחו"ל.

 

קרוב זה רחוק

 

כשאתם מזינים באפליקציה יעד קרוב, אל תתפלאו שהנסיעה המבוקשת מבוששת להגיע או סתם מתעכבת. אפליקציה, שמפליקציה, מאחוריה עומד (יושב) נהג שרוצה להתפרנס. משיחות עם נהגי מוניות התברר לנו מה שידענו תמיד — נהגים שונאים נסיעות קצרות ולא רווחיות. "בחורף או בפקקים, כמעט אף נהג לא ייקח נסיעה אם הוא יודע שהיא קצרה ולא רווחית. רק להגיע ליעד לוקח לי בין 5 ל־7 דקות, ואם הנסיעה עצמה נמשכת 3 דקות זה פשוט לא משתלם", מספר א', נהג מונית ותיק שעובד בעיקר בתל־אביב, עבד בעבר בתחנת מוניות ומאז בודק ומנסה את התחנות המקוונות. "אם תקפוץ לכל נהג במונית נסיעה לנתב"ג או נסיעה בין־עירונית, הוא ישר ייקח את הנסיעה, כמובן".