"איש אחד הציל את רמת הגולן במתקפה הסורית במלחמת יום הכיפורים — האיש הזה היה יאנוש. במנהיגותו, בהחלטותיו ובאומץ ליבו הוא שהביא לתפנית ששמרה על רמת הגולן" — כך נפרד אלוף (במיל') עמרם מצנע מחברו אביגדור בן־גל, שהלך לעולמו אמש לאחר מאבק במחלת הסרטן. הוא הותיר אישה ושבעה ילדים, בהם תאומים בני 11. הלווייתו תיערך מחר בשעה 16:00 בבית־העלמין הצבאי קריית שאול בתל־אביב.
צפו נמנחם בגין אומר: "רפול ויאנוש מחכים לכם"
בן־גל נולד ב־1936 בפולין ועלה ארצה כיתום עם "ילדי טהרן" ב־1943. הוא התגייס לשריון ערב מבצע קדש, החל את דרכו כטנקיסט ועבר הכשרה כמפקד טנק. בהמשך התקדם במהירות בשרשרת הפיקוד ושירת כקצין אג"ם של חטיבה 7, אז נפצע ברגלו כאשר עלה רכבו על מוקש בזמן סיור. הוא לחם גם במלחמת ששת הימים ובמלחמת ההתשה.
צפו ברפול ויאנוש בחפ"ק ברמת הגולן
הקרב הזכור ביותר של בן־גל הוא הקרב על עמק הבכא כמפקד חטיבה 7 במלחמת יום הכיפורים. אז הועלתה חטיבה 7 מסיני לתגבור הכוחות ברמת הגולן ללא הכנה וללא אימון מספק ותחת פיקודו של בן־גל בלמה למעשה את הצבא הסורי והצילה את הרמה כולה. גבורת הלוחמים, למרות האבידות הכבדות, הפכה את בן־גל ולוחמיו לגיבורי ישראל ששמם נודע למרחוק. אחד מהם הוא אלוף (במיל') אביגדור קהלני, שנפצע אנושות בקרב וקיבל את עיטור הגבורה. "יאנוש היה המפקד הנערץ עליי שהפך לחברי הטוב. אני כמג"ד בעמק הבכא זוכר היטב את קולו ברשת הקשר. התוצאות של קרב הבלימה בצפון הגולן הן לזכותו ולכבודו של יאנוש מפקדי", ספד לו אמש קהלני. "אחרי מלחמת יום הכיפורים נפשותינו נקשרו זו בזו. הוא היה מוכר בחריפות לשונו, בעל יכולת ראייה לטווח רחוק, בעל יכולת לגעת בפרטים הקטנים, ומצד שני תוך כדי לחימה הוא ניהל את הקרב בצורה מופתית ונסך שקט וביטחון בפקודיו".
לאחר המלחמה הועלה בן־גל לדרגת תת־אלוף, וב־1976 מונה לעוזר ראש אג"ם במטכ"ל בדרגת אלוף והיה בין האחראים לתכנון ולביצוע מבצע יונתן, הוא מבצע אנטבה. ב־1977 מונה לאלוף פיקוד הצפון. בתקופת כהונתו גבר המתח בגבול, והוא היה ממפקדיו של מבצע ליטני — המבצע הגדול הראשון של צה"ל בלבנון. משגברו התקפות המחבלים הזהיר ראש הממשלה דאז מנחם בגין את נשיא סוריה בעצרת לקראת בחירות 1981: "אסד, תיזהר! יאנוש ורפול מוכנים!".
האזינו לקטע מתוך רשת הקשר במלחמת יום הכיפורים
לאחר שסיים את תפקידו כאלוף פיקוד הצפון התמנה בן־גל למפקד גיס 446 בפיקוד הצפון, תפקיד שבמסגרתו פיקד על כוחות צה"ל בגזרה המזרחית במהלך מלחמת לבנון הראשונה. ב־1983 פרש מצה"ל לאחר שהפסיד בהתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל למשה לוי.
אתמול נפרדו ממנו חבריו לנשק. "יאנוש היה איש נדיר, אהבתי אותו כחבר והערכתי אותו כאחד המפקדים היותר משפיעים על צה"ל הן מבחינה מנהיגותית בשדה הקרב והן מבחינה מקצועית בין המלחמות", ספד לו אלוף (במיל') עמוס ירון. "עד היום בשבילי הוא האדם והמפקד הנערץ עבורי ועבור בני דורי", נפרד אלוף (במיל') מצנע. "יאנוש איבד את משפחתו בשואה, עלה לישראל לבד כילד והגיע להיות אחד המפקדים הנערצים בצה"ל ובחיל השריון בפרט".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אמש: "יאנוש היה מצביא מחונן עם שאר רוח ואומץ לב. הוא ייזכר כאחד המפקדים הגדולים שקמו לעם ישראל בזמן החדש". נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין כתב: "בן־גל הוא שריונר מיוחד, עם חוש הומור, מפקד שהטביע את חותמו על ביטחון ישראל. העם חב לו חוב נצחי".