לפניכם הגרסה מופחתת השומן שלי (יחסית, כן?) והעדיין טעימה בטירוף למנה איטלקית שהייתי יכולה לאכול מדי יום ביומו: חציל איטלקי שנאפה ברוטב עגבניות, עם גבינת פרמזן. החצילים נצלים בתנור ולא מטוגנים, הרוטב עצמו מכיל פחות שמן ובאופן כללי יש הרבה פחות גבינות מאשר במקור – ועדיין – זה לגמרי, לגמרי עובד. מושלם כמנה ראשונה או כאחת המנות בארוחת מזנון גדולה: בוקר, בראנץ', צהריים, ערב. זה תמיד מתאים.
החומרים:
לחצילים:
4 חצילים בינוניים, פרוסים לעיגולים בעובי 2 ס"מ
1 כף מלח
3 כפות שמן זית
לעגבניות:
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק
2 שיני שום, קלופות וקצוצות
10 עגבניות בשלות חתוכות גס או קופסה גדולה (800 גרם) עגבניות משומרות
1 כפית אורגנו מיובש
1 עלה דפנה
1 כפית חומץ יין אדום
מלח, פלפל שחור
1/2 כוס עלי בזיליקום (העלים בלבד, הגבעולים מרים)
אפשרות: 1/2 כפית סוכר או דבש
8 כפות גבינת פרמזן מגוררת
עלי בזיליקום טריים
ההכנה:
1. החצילים: שמים את פרוסות החצילים בקערה, מוסיפים את המלח ומשרים כך כשעה.
2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
3. שוטפים את את פרוסות החצילים ומייבשים אותם היטב – כדאי במגבות נייר. מסדרים את פרוסות החצילים בתבנית גדולה בשכבה אחת, יוצקים עליהם את שמן הזית ואופים 30־25 דקות, עד שהם מזהיבים מאוד. מוציאים את התבנית מהתנור. מגבירים את חום התנור לבינוני־גבוה (190 מעלות).
4. רוטב העגבניות: מחממים במחבת רחבה את שמן הזית, מטגנים את הבצל כ־4 דקות או עד שהוא שקוף ורק מתחיל להזהיב, מוסיפים את השום ומטגנים עוד כדקה (נזהרים לא לחרוך). מוסיפים את העגבניות, האורגנו, החומץ, עלה הדפנה, המלח והפלפל, מערבבים ומבשלים מעל להבה בינונית־נמוכה בלי לכסות, כ־20 דקות, או עד שמתקבל רוטב סמיך. מוסיפים את עלי הבזיליקום ומערבבים. טועמים ואם חסרה קצת מתיקות אפשר להוסיף מעט סוכר או דבש. מעבירים למעבד המזון ומעבדים למחית חלקה.
5. ההרכבה: מסדרים בתבנית שכבה מהחצילים, מעליה מחצית מכמות הרוטב, מחצית מכמות הפרמזן, שכבת חצילים נוספת ומעליה שאר הפרמזן. אופים עד ששכבת הציפוי זהובה ויציבה. מוציאים ומצננים קצת – המנה הכי טעימה כשהיא בטמפרטורת החדר.