אכפת לכם מה אתם (או הילדים שלכם) מכניסים לפה? בדיקת "ממון" מוכיחה: כשמדובר בצבעי מאכל מלאכותיים, שניים ממוצרי M&M'S – המותג הכי נמכר של סוכריות בציפוי דרז'ה – עומדות בתקן הישראלי, עד 300 מ"ג/ק"ג, אך גרועות מסוכריות אלמוניות בתפזורת. דיאטן קליני התחלחל מכמות הצבעים בממתקי השוקולד ומגוונם (לא פחות מ־5), וגם חמאת בוטנים מצופה הייתה עתירת צבעי מאכל. מי צריך מפעל כימיקלים בבטן?
במערב אירופה קונצרן מרס, יצרן M&M'S, מוכר סוכריות כאלו ללא צבעים סינתטיים. הרשויות שם מחמירות יותר: בריטניה אסרה כבר ב־2009 על 6 צבעי מאכל – "שישיית סאותהמפטון", על שם האוניברסיטה שמחקר שלה הוכיח קשר שלהם להיפראקטיביות בקרב ילדים – סנסט ילו (E110), קווינולין ילו (E104), קרמואיזין (E122), אלורה רד (E129), טרטרזין (E102) ו־E124. חמשת הראשונים נמצאו בממתקים שבדקנו. ולא רק בריטניה: טרטרזין נאסר גם בנורווגיה ואוסטרליה, אלורה רד בדנמרק, בלגיה, צרפת ושווייץ, סנסט ילו בנורווגיה ופינלנד, ואילו קווינולין ילו ואזורובין, אסורים גם בארה"ב, יפן וקנדה.
קנינו 15 סוגי סוכריות צבעוניות, ארוזות ובתפזורת, ברשתות השיווק ובדוכן בקניון איילון. הכל נשלח ללא מיתוג למעבדת המזון של משרד הבריאות באבו כביר, בהנהלת ד"ר עינת חלבה. שם בדקו את תכולת הצבעים הסינתטיים, למעט פחם שחור, שלא ניתן לבדוק במעבדה זו. באריזות עם כמה צבעים, נשקלו בנפרד סוכריות מכל צבע, וחושב חלקן באריזה. הממצאים הועברו לגיא שלמון, דיאטן קליני ופיזיולוג, מרצה לתזונה במכללת תל־חי, שדירגם לפי סוג צבעי המאכל, הכמות והמינון.
נדגיש: לפי משרד הבריאות 14 מוצרים עומדים בתקן, וגם במוצר שחרג, סוכריות בננה יוגוטה, החריגה נסלחת. היבואנית, ליימן שליסל: "היצרן ענה כי המוצר עומד בתקנים. נשלח אותו לבדיקת מעבדה ונפעל בהתאם".
המומחים חלוקים: לדעת שלמון, התקן בארץ מתירני ומושפע מהלובי של ענקיות מזון בינלאומיות; לדעת פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור בקופ"ח מאוחדת ובאוניברסיטת בר־אילן, ופרופ' אורן פרוי, מומחה לתזונה ומטבוליזם באוניברסיטה העברית, התקן עומד בקריטריונים אירופיים ואמריקאיים. "צבעים שהוכחו כמסרטנים הוצאו משימוש בארץ כבר לפני 10־20 שנה", מדגיש אמיתי. לדברי פרוי, צבעי מאכל טבעיים עדיפים אך עלולים להיות מסוכנים גם הם – תמצית סלק עלולה להתחמצן ולהפריש בבשר ניטרטים, שהוכחו כמסרטנים. טיפ שלו: צירכו מינימום צבעי מאכל מכל סוג.
לדברי שי חן, מהנדס מזון בשירות המזון של משרד הבריאות, "זה עניין צרכני. אנו מודעים לקיום תקנים שונים בעולם, ומי שלא רוצה צבע מלאכותי, שלא יאכל. כל עוד מוצר לא מסוכן, עלינו לאכוף את התקנים הקיימים. התקן בארץ בטוח, ורוב המוצרים שהבאתם עמדו בו. החריגה במוצר אחד מצויה בגבול המקובל של אי־ודאות הבדיקה. תוצאות בדיקה במעבדה כימית אינן אבסולוטיות".
צבעי מאכל סינתטיים הואשמו בנזקים רבים, מאלרגיה ועד סרטן. ההשפעות העיקריות שהוכחו הן הפרעות קשב והיפראקטיביות – הם אחראים ל־8% ממקרי ה־ADHD. לפי חישוב של "משטרת המזון" של אמריקה, Center for Science in the Public Interest, הנזק מהם לכלכלת ארה"ב הוא כ־5 מיליארד דולר בשנה.
לצבעי מאכל במזון אין תועלת בריאותית. תפקידם למשוך את הצרכנים, בעיקר ילדים, למוצרים עתירי סוכר. ילדים הם גם הפגיעים ביותר – ככל שמשקל הצרכן נמוך יותר, ההשפעה גדלה. היצרנים לא מוותרים בקלות על מוקד המשיכה הזה. צרכנים אמריקאים וגופים שוחרי בריאות לחצו על מרס להוציא צבעי מאכל סינתטיים גם מארה"ב. מרס נאבקה, אבל CSPI גייס צרכנים, כרבע מיליון חתמו על עצומה, ולפני חודש הודיעה מרס שתוך כ־5 שנים תוציא אותם ממוצריה בארה"ב – כולל M&M'S, שנמכרות ב־1.8 מיליארד דולר בשנה.
למה מייבאים לארץ מארה"ב ולא מאירופה? לרוב כשיש ליצרן גם מפעלים באירופה אנו מקבלים את תוצרתם, ויצרנים מקומיים כמו שטראוס וכרמית עברו מזמן לצבעים טבעיים בלבד. לדברי אורי מלמד, סמנכ"ל איכות בשטראוס, השיקול כלכלי: "פיתוח מחדש עם צבעי מאכל טבעיים הוא מורכב, וכולל החלפת אריזות, חיפוש צבע צמחי דומה, שלעיתים יקר, ולעיתים התפשרות על צבע פחות אטרקטיבי". במרס וביבואנית סידס טוענים שיבוא M&M'S נעשה מארה"ב בגלל עניין הכשרות. ממרס נמסר: "אנו מתקדמים לעבר צבעים טבעיים. כל הרכיבים שלנו בכל העולם תואמים את חוקי המדינות השונות".
M&M'S: שוקולד חלב מצופה, מרס
M&M'S Peanut, מרס
יבוא סידס, 10.90 שקל ל־150 גרם ברמי לוי.
צבעי המאכל שנמצאו: סוכריות אדומות: אלורה רד (154 מ"ג/ק"ג), סוכריות צהובות: טרטרזין (125 מ"ג/ק"ג), סוכריות ירוקות: טרטרזין (37 מ"ג/ק"ג), בריליאנט בלו (8 מ"ג/ק"ג), סוכריות כתומות: סנסט ילו (104 מ"ג/ק"ג), סוכריות כחולות: בריליאנט בלו (52 מ"ג/ק"ג), סוכריות חומות: בריליאנט בלו (9 מ"ג/ק"ג), סנסט ילו (23 מ"ג/ק"ג), אלורה רד (93 מ"ג/ק"ג), טרטרזין (13 מ"ג/ק"ג).
דבר המומחה: עומד בתקן והכמות הכללית מעט נמוכה יותר לעומת ממתקי השוקולד, אבל עדיין יש מגוון מיותר של צבעים מלאכותיים.
בשורה התחתונה: מפעל לכימיה, אם כי בכמויות פחותות מעט.
סוכריות גומי בטעם בננה, יוגוטה, סאאדת טורקיה
יבוא ליימן שליסל. 6.90 שקלים ל־250 גרם ברמי לוי.
צבעי המאכל שנמצאו: טרטרזין (178 מ"ג/ק"ג), קווינולין ילו (161 מ"ג/ק"ג).
דבר המומחה: הכמות הכוללת של צבעי מאכל במוצר היא 339 מ"ג/ק"ג, בעוד התקן הישראלי מתיר עד 300 מ"ג/ק"ג, מה גם שטרטרזין (הצבע הצהוב) ידוע לשמצה. במשרד הבריאות אמרו שהערך חורג מהתקנות, אך הבדיקות בכל העולם אינן מדויקות אבסולוטית, במקרה הזה החריגה גבולית ולא ניתן לומר בוודאות שיש כזו. אין סיכון ברמות שנמצאו.
בשורה התחתונה: תבחרו אתם אם אתם רוצים שהילדים שלכם יאכלו את הכמויות הגבוהות ביותר של צבעי מאכל צהובים, גם אם הם עומדים בתקן.
סוכריות ג'לי בטעם פטל ואוכמניות, יוגוטה, סאאדת טורקיה
יבוא ליימן שליסל, 12.90 שקל ל־800 גרם ברמי לוי.
צבעי המאכל שנמצאו: בסוכריות השחורות לא נמצא צבע סינתטי מסיס במים כי המעבדה לא מסוגלת לבדוק את צבע הפחם, בסוכריות האדומות, אלורה רד (173 מ"ג/ק"ג).
דבר המומחה: המוצר עומד בתקן הישראלי אבל מכיל הרבה אלורה רד יחסית לכמות הצבע בסוכריות אחרות, צבע ממשפחת הצבעים המופקת מזפת־פחם. צבע הפחם השחור שהיצרן מצהיר עליו נאסר לשימוש בכמה מדינות, ואבסורדי שלא ניתן למדוד את כמותו, כלומר אין לנו אפשרות אמיתית לדעת מה אנחנו מכניסים לגופנו.
בשורה התחתונה: לו ידענו את מינון הפחם, אולי היה מקבל דירוג נמוך יותר.
מקלות סוכר, ממתקי עלה
שיווק לירון קרביץ, 8.90 שקלים ברמי לוי.
צבעי המאכל שנמצאו: טרטרזין 49 מ"ג/ק"ג, אלורה רד 77 מ"ג/ק"ג, אזורובין 10 מ"ג/ק"ג, בריליאנט בלו 1.2 מ"ג/ק"ג.
דבר המומחה: סך הצבעים לא חרג מהתקן והכמויות של כל אחד קטנות יחסית, אבל המגוון בעוכרי המוצר.
בשורה התחתונה: למרות הבעייתיות, חשבנו שיהיה הרבה יותר גרוע.
סוכריות מחית בטעם תות, Crazy Hair של מטרו, 40 גרם
יבוא מ.ל.מ, שקל אחד בדוכן SweetLand בקניון איילון.
צבעי המאכל שנמצאו: אלורה רד 175 מ"ג/ק"ג.
דבר המומחה: כמות גבוהה יחסית אך עומדת בתקן של צבע ממשפחת הזפת־פחם.
בשורה התחתונה: מי ירצה להכניס לגוף צבע כזה?
סוכריות גומי ארוכות בוורוד־צהוב, תפזורת
3.60 שקלים ל־100 גרם באושר עד.
צבעי המאכל שנמצאו: טרטרזין 109 מ"ג/ק"ג, אלורה רד 48 מ"ג/ק"ג.
דבר המומחה: מינון מופחת יחסית לקודמות, לא מהגרועות אבל עדיין מזיק.
בשורה התחתונה: שימו לב מדובר בממתק שילדים אוהבים לחסל בכמויות.
מסטיקים ירוקים בתפזורת
שקל אחד למסטיק בדוכן SweetLand, בקניון איילון.
צבעי המאכל שנמצאו: טרטרזין 50 מ"ג/ק"ג, בריליאנט בלו 19 מ"ג/ק"ג.
דבר המומחה: שני צבעים בכמויות מופחתות, יחסית לא נורא.
בשורה התחתונה: הצבע הוא לא הבעיה הגדולה של המוצר.