WhatsApp FaceBook send e mail
איך מתמודדים עם "ריבאונד...

איך מתמודדים עם "ריבאונד" של ריטלין?

שיר-לי גולן
03.04.16

ילדים הנוטלים תרופות להפרעת קשב וריכוז מראים לפעמים תגובות של "ריבאונד" כשהשפעת התרופה מתחילה לפוג. לדברי ד"ר ארז מילר, פסיכולוג חינוכי מהמכללה האקדמית אחוה, כאשר התרופה יוצאת ממחזור הדם וממערכת העצבים מהר מדי (כלומר, מפסיקה להשפיע), היא יכולה לגרום לתסמינים של ADHD להחריף בשעות המאוחרות ביום, והדבר מתבטא ברגישות יתר, בעצבנות, בנטייה לבכי ולעיתים גם בתיאבון מוגבר או בקשיים בהירדמות.

 

הריבאונד הוא תגובה של המוח כאשר החומר הפעיל בתרופה המעוררת (כמו ריטלין וקונצרטה) פוחת במהירות רבה מדי ככל שהשפעת התרופה מתפוגגת, וזו שונה מילד לילד בהתאם למהירות פירוק החומרים בגופו. התגובות החריפות של הילד – אימפולסיביות, חוסר שקט ותנועתיות יתר, או קושי בוויסות רגשי – נמשכות לרוב כשעה. יש תרופות שתוכננו כך שהשפעתן תפוג באופן הדרגתי (למשל ריטלין SR או LA, קונצרטה), אך עדיין, ישנם ילדים שגופם מפרק את החומר הפעיל מהר מדי, וכתוצאה מכך ישנה "נפילה" בהשפעת התרופה.

 

הבחנתם במשך כמה ימים בתופעות כמו עצבנות, תלונות מרובות, כאבים, חוסר שקט, תנועתיות יתר וכו' אצל ילדכם בשעות אחר הצהריים או הערב? ד"ר מילר ממליץ להתייעץ עם הרופא המטפל שרשם את התרופה, לאחר שעקבתם אחרי דפוסי ההתנהגות של הילד ואף תיעדתם אותם בכתב באופן מפורט (מהם התסמינים, מתי הם מופיעים ומתי הם מסתיימים). במקביל צריך להבין את התופעה, ובעיקר שהיא אינה בשליטת הילד, ולנסות להכיל. מומלץ לנסות לספק לילד סביבה דלת גירויים או אפשרות להירגע (בעזרת ספורט, צפייה בסדרה אהובה, האזנה למוזיקה ועוד).