WhatsApp FaceBook send e mail
אהרוני ראשית

משמשִיק!

כדי ליהנות כמה שיותר ממשמשים, על עונתם הקצרה, כדאי למהר ולהכין מהם צ'אטני עז טעמים, ולמרוח על עוף או לחם. אהרוני עושה גוגול

ישראל אהרוני
02.06.16

חום לא הגיוני של 50 (!) מעלות קיבל את פנינו כשהגענו לעיר בוכרה במהלך צילומים לפני כמה שנים. 50 מעלות. האוויר היבש מאוד רק הדגיש את התחושה: ככה זה כנראה לחיות בתוך תנור.

 

אחת הנחמות בחום המעיק הזה הייתה העצים הרבים שמילאו את הרחובות הצרים. לא רק בזכות הצל המבורך, אלא גם בשל העובדה שהיו שם עצי משמשים עמוסי פירות בשלים. כן, חלק ניכר מהעצים בעיר הם עצי פרי. רק הושט היד וקטוף.

 

ואיזה משמשים! קטנים, חסרי חן ומצ'וקמקים למראה, אבל טעמם – נפלא ממש. טעם משמשי שמאזן בשלמות בין מתיקות לחמיצות. תענוג.

 

הדבר היחיד המשותף למשמשים ההם לאלה שלנו הוא עונתם הקצרה. כבר הצליחו להאריך את עונתם של כל כך הרבה פירות (תאנים ורימונים למשל) ורק עם המשמשים כשלו. את טעמם המשמשי הנפלא, לעומת זאת, הצליחו פה לעמעם קמעה. יש פה ושם מגדלים טובים (משק "בן דור" בגליל למשל), ואפשר אמנם לקנות בשווקים משמשים "באלדי", אבל עונתם של אלה אפילו קצרה יותר משל אחיהם המהונדסים.

 

אגב, מכאן גם מגיע מטבע הלשון הערבי "בוקרה פיל מישמיש", שנטמע אצלנו בסלנג. "מחר במשמשים" פירושה. רוצה לומר: תבוא מחר, כשקוטפים משמשים בעונתם הקצרה. כלומר, לא יהיה לנו זמן בשבילך. כלומר: זה לא יקרה! (ותודה למ' על ההסבר המחכים).

 

אחד המתכונים שיובאו בהמשך הוא של צ'אטני משמשים נהדר, עוד דרך לשמר מעט את טעם המשמשים. אפשר לבשל איתו (עוף, למשל) או להגיש עם לחם וגבינות חריפות.

 

אז לפני שתסתיים העונה, מהרו והכינו:

 

צ'אטני משמשים מתובל

החומרים הדרושים:

 

חצי ק"ג משמשים, מגולענים

 

שליש כוס סוכר

 

רבע כוס חומץ יין

 

2 כפות חומץ בלסמי

 

3 בצלי שאלוט, קצוצים דק

 

2 שיני שום, קצוצות דק

 

1 כף ג'ינג'ר, קצוץ דק

 

1 פלפל צ'ילי אדום חריף, קצוץ דק

 

5 תרמילי הל, כתושים

 

חצי כפית מלח

 

פלפל שחור גרוס

 

2 עלי דפנה

 

1 כפית זרעי כוסברה כתושים

 

אופן ההכנה:

 

1. קוצצים את המשמשים בחיתוך גס ושמים בסיר קטן יחד עם כל שאר החומרים.

 

2. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כ־45 דקות, עד שמתקבל מרקם ריבתי סמיך.

 

3. מקררים ושומרים בצנצנת אטומה במקרר, שבועיים־שלושה.

 

עוף בצ'אטני משמשים

 

החומרים הדרושים:

 

6 כרעיים של עוף, חצויות

 

8 משמשים, חצויים ומגולענים

 

1 כוס צ'אטני משמשים (ראו מתכון למעלה)

 

חצי כוס מים

 

1 בצל סגול, חתוך לפלחים

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. מערבבים את הצ'אטני עם המים.

 

2. ממליחים ומפלפלים את העוף.

 

3. מניחים את העוף והבצל בתבנית. יוצקים עליהם את הצ'אטני המדולל ומערבבים כך שהעוף והבצל יהיו מכוסים בתערובת.

 

4. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־190 מעלות לחצי שעה.

 

5. מסירים את נייר הכסף, מוסיפים את חצאי המשמשים ומערבבים בעדינות עם העוף.

 

6. מכניסים לתנור, ללא נייר הכסף, וממשיכים לאפות עוד כ־20 דקות, עד שהעוף משחים יפה.

 

משמשים עם גבינה כחולה 

החומרים הדרושים:

 

10 משמשים, חצויים ומגולענים

 

200 גרם גבינה כחולה

 

40 גרם חמאה מומסת

 

2 כפות סוכר חום

 

20 אגוזי מלך, קלופים

 

אופן ההכנה:

 

1. מסדרים את המשמשים החצויים בתבנית, כשצידם החתוך כלפי מעלה.

 

2. מורחים את המשמשים בחמאה המומסת ומפזרים למעלה את הסוכר החום.

 

3. מכניסים מתחת לגריל הביתי לכמה דקות, עד שהמשמשים משחימים מעט.

 

4. מועכים את הגבינה ומגלגלים ממנה 20 כדורים קטנים. פוחסים מעט ומניחים על כל חצי משמש כדור גבינה ומעליו אגוז.

 

משמשים ממולאים

החומרים הדרושים:

 

20 משמשים קשים, גדולים ויפים

 

למילוי הבשר:

 

500 גרם בשר, טחון גס

 

2 שיני שום, קצוצות

 

1 בצל קטן, קצוץ דק

 

חצי פלפל ירוק חריף, מנוקה מחרצנים, קצוץ דק

 

חצי כוס כוסברה טרייה, קצוצה

 

2 כפות נענע טרייה, קצוצה

 

1 ביצה

 

חצי כוס פירורי לחם

 

מלח, פלפל שחור טחון טרי

 

לרוטב:

 

2 כפות דבש

 

1 כף סוכר חום

 

3 כפות שמן זית

 

2 כפיות ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק

 

3 תרמילי הל, כתושים מעט

 

3 כפות מיץ לימון, סחוט טרי

 

3 כוסות מרק עוף צח או מים

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. חוצים את המשמשים ומגלענים.

 

2. מערבבים בקערה את כל חומרי מילוי הבשר לתערובת אחידה.

 

3. צרים מהתערובת כדורים קטנים, בגודל כדור פינג פונג בערך. מכסים בניילון נצמד ומצננים שעה לפחות במקרר.

 

4. מכינים בינתיים את הרוטב: שמים את כל החומרים בסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית כחצי שעה, עד שהרוטב מסמיך.

 

5. פוחסים מעט כל כדור בשר ומניחים אותו בין שני חצאי משמש. מהדקים היטב.

 

6. מסדרים את המשמשים הממולאים בתבנית חסינת חום בצפיפות, כשהם מהודקים אלה לאלה.

 

7. יוצקים למעלה את הרוטב החם, מכסים בנייר כסף ומהדקים היטב.

 

8. דוקרים את נייר הכסף בסכין חדה, כדי ליצור כמה חורים לאוורור.

 

9. מכניסים את התבנית המכוסה לתנור שחומם מראש ל־190 מעלות למשך חצי שעה, עד שהרוטב סמיך.

 

מרק משמשים קר  

החומרים הדרושים:

 

20 משמשים, חצויים ומגולענים

 

5 כוסות מים

 

4 כפות דבש

 

2 מקלות וניל, חצויים לאורך

 

"סרט" קליפה מלימון אחד

 

2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק

 

חופן עלי נענע טריים

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את כל החומרים, למעט המשמשים והנענע, בסיר ומביאים לרתיחה.

 

2. מבשלים יחד על להבה בינונית כ־10 דקות.

 

3. מוסיפים את המשמשים, מבשלים עוד 10 דקות ומכבים את האש.

 

4. מקררים. לפני ההגשה מוסיפים את הנענע.

 

על אגתה כבר שמעת?

אתם לא מאמינים איזו מעדנייה נהדרת פתחו ברמת־החייל: גדולה, מרווחת, נעימה ומעוצבת למשעי. אבל עיקר העיקרים, המקום, העונה לשם אגתה, מפוצץ בהמון, אבל המון מינים של גבינות, נקניקים, חמאות, פסטות נהדרות, מיני שמן זית משובחים, בקבוקי חומץ טובים, דגים מעובדים, כולל הרינג הולנדי מצוין, פטריות פורצ'יני יבשות ופטריות כמהין עם קרם ארטישוק, ריבות, מיני סירופ, ערמונים מסוכרים, שוקולדים ועוגיות, מרציפנים ונוגט, סוכריות ומרמלדות.

יש במקום גם בר קטן, שאפשר לאכול בו מיני גבינות ונקניקים ושאר מטעמים.

אגתה, רחוב ראול ולנברג 24, מגדלי זיו, טל': 03-5757901