WhatsApp FaceBook send e mail

הסכנה: דלקות בדרכי העיכול ואפילו זיהום כללי

איך אדע אם חליתי בסלמונלה? מתי מופיעים תסמיני המחלה? ואיך מטפלים במי שנדבק?

רותם אליזרע ואיריס ליפשיץ־קליגר
05.08.16

אכלתי קורנפלקס מקופסה שחשודה כמזוהמת – מה עלי לעשות?

 

מי שצרך את המוצר החשוד, כדאי שישים לב האם הוא סובל מתסמינים של סלמונלה (לתסמינים – ראו בהמשך). אם אכן הוא סובל מהם, עליו לפנות לרופא המטפל. אצל הרופא הוא יתבקש ככל הנראה למסור תרבית צואתית, וזו תישלח למעבדה – שם ייקבע אם הוא אכן סובל מסלמונלה.

 

מהו חיידק הסלמונלה?

 

סלמונה הוא חיידק צואתי שיש לו כ־2,000 תת־זנים, שכ־10% מהם מסוכנים לאדם. החיידק עלול לגרום למחלת הסלמונלוזיס בבני־אדם ובבעלי־חיים, שהסימן הקליני העיקרי שלה הוא דלקת בדרכי העיכול. במקרים נדירים מאוד עלול החיידק לחדור גם למחזור הדם, לגרום לזיהום כללי, לדלקת קרום המוח ואפילו למוות.

 

מהם סימני המחלה?

 

החיידק גורם לחום גבוה, שלשולים, כאבי בטן, כאבי ראש, בחילות והקאות.

 

כמה זמן לאחר אכילה של מאכל מזוהם ניכרים סימני המחלה?

 

חיידק הסלמונלה מתרבה בקצב איטי, ולכן מהרגע שאדם נדבק ועד הופעת הסימפטומים יכולים לעבור שלושה ואף ארבעה ימים. אם זאת, ישנם גם לא מעט מקרים שבהם ההדבקה הייתה מהירה והסימנים הופיעו תוך שעות ספורות.

 

האם אפשר לזהות לפי הטעם שהמוצר מכיל חיידקי סלמונלה?

 

לא – סלמונלה במזון אינה משפיעה על מראהו, על ריחו או על טעמו.

 

איך מטפלים בסלמונלה?

 

במרבית המקרים לא נהוג לטפל באנשים בריאים. אולם, אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או אלה הסובלים ממחלות של דיכוי מערכת החיסון, נהוג לטפל אנטיביוטיקה כדי להילחם בזיהום. ברוב המקרים נהוג לשתות הרבה נוזלים כדי למנוע התייבשות של החולה.

 

כיצד הגיע החיידק אל קופסאות הקורנפלקס?

 

רוב מוצרי המזון מיוצרים באמצעות מכונות, ללא מגע יד אדם. יחד עם זאת, על פס הייצור יש מרכיבים שחשופים לסביבה, וסביר להניח שבאחד משלבי הייצור נוצר מגע כלשהו בין רכיבי המוצר לבין הפרשות של אנשים שנדבקו בחיידק – כמו עיטוש או שיעול.

 

מהי המשמעות של ההודעה שמסרה חברת יוניליוור למשרד הבריאות?

 

החברה עשתה את הבדיקות שלה, ומצאה שיש חשד לכך שמוצרים נגועים נמצאים על המדפים. במקרים כאלו, מחייב משרד הבריאות את החברה להוציא הודעה לציבור ולהזהיר אותם – כדי שאם יש אנשים שצרכו את המוצר וסובלים מהסימפטומים הם ייגשו להיבדק, ובנוסף מי שמחזיק באריזה של המוצר יפסיק לצרוך אותו באופן מיידי

 

פרט לאריזות המזוהמות, היכן עוד ניתן להידבק בסלמונלה?

 

יש להיזהר במיוחד ממזונות שמקורם בבעלי־חיים שלא עברו תהליך עיבוד ובישול – כמו למשל בשר, עוף, חלב ומוצריו, ביצים ודגים. בישול בטמפרטורה מסוימת יכול להרוס את החיידק ולמנוע סכנת הדבקה, וכך גם שטיפה קפדנית של פירות וירקות, שלעיתים גם כן עלולים להיות נגועים בסלמונלה. המקרים שבהם יש חיידק סלמונלה במוצרים יבשים אינם רבים, אך יכולים להתרחש.