WhatsApp FaceBook send e mail
סערה והבהרה. המפכ"ל אלשי...

"טבעי לחשוד בהם"

צבע העור: חשוד • המפכ"ל אלשיך נשאל אתמול בכנס לשכת עורכי הדין על האלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה — והדהים את הנוכחים כשענה "בכל המחקרים בעולם מוכח שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה. כאשר שוטר פוגש חשוד מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר אם היה מישהו אחר" • התגובות הנזעמות על הדברים לא איחרו לבוא

דני אדינו אבבה, אלי סניור ויובל קרני
31.08.16

מפכ"ל המשטרה, רב־ניצב רוני אלשיך, סיפק אתמול התבטאות חריגה ובעייתית במיוחד נגד יוצאי אתיופיה במהלך נאומו בכנס פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין, שנערך בשיתוף ynet. במענה לשאלה על התייחסות המשטרה ליוצאי אתיופיה אמר: "כאשר שוטר פוגש חשוד, מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר היה חושד בו אילו היה מישהו אחר, זה טבעי".

 

אלשיך נשאל במהלך הכנס בנוגע לאלימות המשטרתית כלפי יוצאי אתיופיה וענה כי "בכל המחקרים הקרימינולוגיים בעולם מוכח שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה מאשר אחרים, זה לא צריך להפתיע. בנוסף, בכל המחקרים מוכח שצעירים מעורבים יותר בפשיעה. כאשר שני הדברים האלה מתלכדים ביחד, נוצר מצב שקהילה מסוימת מעורבת בפשיעה. זה היה בכל העליות. כשישנה קהילה שמעורבת יותר בפשיעה — גם לגבי ערבים או מזרח ירושלים, והסטטיסטיקות מפורסמות — כאשר שוטר פוגש חשוד, מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר היה חושד בו אילו היה מישהו אחר. זה טבעי".

 

המפכ"ל הוסיף ואמר כי "אנחנו לדעתי הבנו והתחלנו לטפל בזה קצת באיחור, אבל כשנה יש תוכנית אדוקה יחד עם מנהיגים בתוך הקהילה, שתפקידה לצמצם בין השאר את שיטור היתר". לפי אלשיך, מטרת התוכנית היא לעזור ליוצאי אתיופיה: "לצמצם את מעורבותם בפשיעה, לעזור לנוער לא להידרדר, להעביר נוער שהסתבך מצד אחד לצד שני ועוד. וגם לצמצם את שיטור היתר, כי הוא טבעי. הוא גם בעייתי כי בסופו של דבר הקהילה מגיבה והמשטרה מגיבה וזה נראה לופ שאיננו נגמר".

 

דברי המפכ"ל עוררו אתמול תגובות קשות בקרב בני הקהילה האתיופית. פנטהון אספה־דויט, מנכ"ל עמותת "טבקה" לצדק ולשוויון ליוצאי אתיופיה, דרש מהמפכ"ל להתנצל מיידית ואמר כי "המפכ"ל בדבריו הכתים את קהילת יוצאי אתיופיה ולמעשה כינה אותה קהילה פושעת ונתן לגיטימציה והכשר להתנהגות הגזענית של המשטרה כלפי יוצאי אתיופיה וקבוצות אחרות. במשך קרוב לשנה וחצי עבדנו עם המשטרה במטרה לשפר ולשקם את היחסים של המשטרה והקהילה. בתקופה זו היה נדמה שבמשטרה נפל אסימון ונכנסו איתנו לתהליך כן ואמיתי למגר את תופעת האלימות המשטרתית ושיטור יתר כלפי יוצאי אתיופיה, אך לצערי התבטאויותיו של המפכ"ל החזירו אותנו שנה אחורה. אנחנו דורשים התנצלות לאלתר, בפומבי ובצורה ברורה על האמירות הפוגעניות והגזעניות כלפי יוצאי אתיופיה".

 

העימותים הקשים בין משטרת ישראל ליוצאי אתיופיה

 

 

שוטר עוצר צעיר ממוצא אתיופי במהלך הפגנות המחאה, מאי 2015 | צילומים: יאיר שגיא, יובל חן

 

 

יולי 2014 : משפחתו של יוסף סלמסה ז"ל טוענת שהתאבד בעקבות מעצר אלים ולא מוצדק
 

 

אפריל 2015 : שוטרים תוקפים את החייל דמאס פיקדה מול מצלמות אבטחה

 

מאי 2015 : הפגנות המחאה של בני הקהילה האתיופית בכיכר רבין הסתיימו בעימותים קשים ואלימים שכללו ירי גז מדמיע | צילום: יובל חן

מי שהזדעזעה לא פחות היא אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים, אשר עמדה בראש הצוות הבין־משרדי למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, שממצאיו פורסמו בהרחבה ב"ידיעות אחרונות". פלמור ששוהה בחו"ל מסרה אתמול כי "דו"ח הצוות למיגור הגזענות משקף את המציאות העגומה של גזענות ממסדית כלפי יוצאי אתיופיה. מהנתונים עולה באופן חד־משמעי שלא מדובר באנשים בעלי די־אן־אי עברייני, והמלצות הדו"ח נמצאות בשלבי יישום".

 

השר לביטחון פנים גלעד ארדן יצא אתמול להגנתו של אלשיך ואמר כי "המפכ"ל לא הצדיק את תופעת שיטור היתר נגד יוצאי אתיופיה ולא גיבה אותה. הוא עשה בדיוק להפך. הוא אמר באומץ שיש בעיה כזאת - ושהמשטרה מטפלת בה". מנגד, יו"ר האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה ח"כ יצחק הרצוג אמר: "דבריו של המפכ"ל שופכים אור על תופעה חמורה. אני קורא לו לתקן ולהבהיר את דבריו כי אסור שמישהו יבין מהם שזה לגיטימי לחשוד יותר באזרח אתיופי או ערבי".

 

בעקבות הסערה שעוררו דברי המפכ"ל פירסמה אתמול דוברות משטרת ישראל הבהרה ולפיה: "משטרת ישראל מקדישה חשיבה מעמיקה להבנת הפער הקיים בין שוטרים לבין ישראלים יוצאי אתיופיה בישראל. מפכ"ל המשטרה הודה בגילוי לב כי לאחר בדיקה עצמית מעמיקה גילינו כי אכן ישנו שיטור יתר בכל הנוגע לממשק שבין שוטרים ליוצאי קהילת אתיופיה בישראל. למען הסר ספק, הדברים שנאמרו על ידי המפכ"ל אין ולא הייתה בהם כל כוונה לפגוע בישראלים יוצאי אתיופיה".