WhatsApp FaceBook send e mail
AFP

אתרי בנייה בישראל: אין בטיחת ואין פיקוח

האסון אתמול בחניון בתל־אביב רק ממחיש עוד יותר את ההפקרות המתמשכת בענף הבנייה: 18 מפקחי עבודה ו־9 חוקרי תאונות אחראים על יותר מעשרת אלפים אתרי עבודה • אז מה הפלא שמספר ההרוגים רק עולה?

עופר פטרסבורג וגיא ליברמן
06.09.16

האסון בחניון ברמת החייל הוא דוגמה נוספת להפקרות ששוררת באתרי הבנייה בתחום הבטיחות. לפי נתוני "הקואליציה למאבק בתאונות הבניין", מתחילת השנה נהרגו באתרי בנייה בישראל 28 עובדים, לא כולל ההרוגים בתל־אביב אתמול. זאת לעומת 17 הרוגים בתקופה המקבילה אשתקד ו־34 בסך הכל ב־2015 כולה. בעשור האחרון נהרגו לא פחות מ־325 איש (לא כולל אתמול) באתרי בנייה, למרות שהכשלים חוזרים על עצמם וידועים לכולם.

 

מ־2013 התקיימו לפחות 6 דיונים בוועדות שונות של הכנסת שהתרכזו בכאוס הבטיחותי ובפיקוח הרופף באתרי העבודה. בדיון שהתקיים בסוף 2013 במסגרת הוועדה לפניות הציבור הודתה נציגת הפרקליטות, הדס פורר־גפני, כי במשטרה אין די שוטרים בעלי ידע מספק בחקירת תאונות עבודה. דבר זה מוביל, בין היתר, להתמשכות או להתמסמסות החקירות של תאונות העבודה.

 

דוח מיוחד שהפיקה הפרקליטות לקראת דיון נוסף באותה ועדה כמה חודשים לאחר מכן, ואשר פרטיו נחשפו באפריל 2014 ב"ידיעות אחרונות", העלה כי למעלה משני שלישים מהחקירות בתחום נגנזות או שהולכות לאיבוד במסדרונות הביורוקרטיה. עוד נכתב כי במקרים הספורים שבהם מוגשים כתבי אישום, הם מתרכזים בדרג מינהלי השטח ונגמרים בהסדרי טיעון מקלים.

 

ב־2014 התכנסו חברי "ועדת אדם", בראשות האלוף במיל' אודי אדם, יחד עם בכירי משרד הכלכלה והשר נפתלי בנט, שקיבל את דוח הוועדה שנועדה לחולל מהפך בתחום. הדוח תיאר תמונת מצב מדאיגה לפיה בכל שנה העלות הכלכלית למשק מתאונות עבודה (בכל התחומים) עומדת על 10 מיליארד שקל. כן נמצא כי ההשקעה במניעת תאונות עומדת על פחות מאחוז מהסכום הזה. בין המלצות הדוח: לפעול לחקיקת חוק בטיחות ובריאות תעסוקתית, להקים רשות לאומית לבטיחות ולייצור תמריץ כלכלי למעסיקים להשקיע בבטיחות. שנתיים וחצי לאחר מכן מרבית המלצות הדוח טרם יושמו. גם בדוח מבקר המדינה, שפורסם במאי השנה, נכתב כי "יישום ההמלצות העיקריות בדוח אדם היה אמור לשנות מהיסוד את אופן הטיפול של המדינה בתחום הבטיחות בעבודה. אולם ממועד אישור התוכנית ליישום המלצות דוח אדם עד מועד סיום הביקורת, במהלך כשנה ושלושה חודשים, פעלו משרד הכלכלה ומשרד הבריאות, שחלק מההמלצות נוגעות גם לו, בעצלתיים לקידום יישומן של ההמלצות. משרד הכלכלה הגדיר כמה מההמלצות המרכזיות כמשימות בתוכנית העבודה השנתית, אך טרם החל בפועל ביישומן".

 

בדוח הופנתה גם ביקורת נוקבת כלפי פעילות הפיקוח שמקיים משרד הכלכלה באתרי העבודה: "פעילותו של המינהל בתחום הפיקוח והאכיפה במקומות עבודה הייתה דלה ולמעשה הוא לא מילא את תפקידו העיקרי – פיקוח על מקומות עבודה ואכיפה בהם כדי להבטיח שהמעסיקים עושים את הפעולות הדרושות להגנה מרבית על בטיחותם של העובדים ובריאותם". עוד נכתב, כי "תדירות ביקורי הפיקוח של מפקחי המינהל במקומות עבודה הייתה נמוכה – תדירות של ביקור אחת לארבע שנים בשנים 2013־2011, ואף נמוכה יותר ב־2014. בשנים 2014־2009 מפקחי המינהל ביקרו בפחות מ־50% מאתרי הבנייה שהיו מוכרים למינהל באותה עת. המינהל לא הטיל כמעט קנסות מינהליים על מעסיקים שהפרו הוראות הקבועות בחוקים הרלוונטיים. ב־2013 כלל לא הוטלו קנסות וב־2014 הוטלו 10 קנסות בלבד".

 

בראיון שפורסם ב"ממון" בפברואר אמרה הממונה על המינהל, ורדה אדוארדס, כי תקנים רבים של מפקחים וחוקרי תאונות אינם מאוישים בשל עמדת נציבות המדינה שלא להעלות את רף השכר למשרות אלה. בסוף 2013 פעלו במסגרת מינהל הבטיחות 15 מפקחי עבודה בכל הארץ ו־7 חוקרי תאונות. באותם ימים הבטיחו במשרד שהם פועלים להגדיל משמעותית את מספר העובדים, אלא שנכון לפברואר השנה הייתה עלייה זעומה בלבד במצבת העובדים: 18 מפקחי עבודה ו־9 חוקרי תאונות בתחום הבניין. אלה חולשים על למעלה מעשרת אלפים אתרי עבודה.

 

בדיון שהתקיים בחודש שעבר בוועדה לביקורת המדינה טענה אדוארדס, כי במינהל מתקשים לאייש 50 משרות שממתינות לעובדים בתחום הפיקוח על העבודה. מי שאולי יסייע במאמצים הוא שר הרווחה, חיים כץ, שלאחרונה נקבע כי האחריות על מינהל הבטיחות תעבור למשרדו.

 

בישיבת הוועדה לביקורת המדינה שהתקיימה בחודש שעבר נחשף כי התקציב שמשקיעה המדינה בפיקוח על אתרי הבנייה בכל שנה עומד על 1.5 מיליון שקל בלבד.

 

לאחרונה כתב יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, לראש הממשלה בהיותו שר הכלכלה: "אנחנו בנקודת שפל חסרת תקדים. לו אני אחראי למצב, לא הייתי מסוגל להירדם בלילה. ענף הבניין והתשתיות חייב וזקוק לעוד הרבה בודקי ומאשרי מנופים".

 

במכתב ששלח לפני חודש מנופאי בשם מיכאל זגוט למנכ"ל דניה סיבוס, רונן גינזבורג, הוא מציין כי נדרש כמעט בכל הפרויקטים של החברה לאורך השנים לעבוד 12 שעות ביום ואף יותר. באמצעות עורכת דינו, יעל גברוביץ, הגיש תביעה נגד החברה לאחר שפוטר, לטענתו בגלל שהתלונן על שעות העבודה המרובות.

 

מנופאים נגד דניה סיבוס

 

לדברי יצחק מויאל, "היו לאחרונה עוד שני מקרי תלונות ממנופאים שסירבו לעבוד על מנופי דניה סיבוס מסיבות בטיחותיות, וברגע שהתנגדו פיטרו אותם. חברות בנייה רבות מעסיקות עובדים לא מיומנים עם רישיונות מזויפים, עובדים שנאלצים לעבוד למעלה מ־12 שעות בניגוד לחוק, וגם כשהמנופים לא תקינים והמנופאי מתריע על כך שולחים אותם הביתה".

 

מדניה סיבוס נמסר אמש: "דניה סיבוס מרכזת את מאמציה בשעות קשות אלה בטיפול בנפגעים בלבד, ומסייעת לכוחות ההצלה בכל אשר נדרש בכדי לבצע עבודתם נאמנה. בהתייחס למנופאי שפוטר, צר לנו כי בחר בשעה קשה זו להתנגח בחברה שהעסיקה אותו ופיטרה אותו כדין תוך שהוא מעלה נגדה טענות משוללות כל יסוד".

 

במכתב ששלח מויאל לרה"מ הוא כתב כי "ענף הבניין סובל מתאונות עבודה קטלניות בעשר השנים האחרונות, ומספר ההרוגים והפצועים גדל ונמצא בעלייה. יש מה לעשות כדי למנוע את הטרגדיות האלו. יותר פקחים, יותר הכשרות, יותר אכיפה ויותר ענישה על תעודות מזויפות של מפעילי מנופים ועוד".

 

בישראל 13,000 אתרי בנייה שבהם אלפי מנופים ישנים ולא בטיחותיים. משרד הכלכלה מעסיק 4 בודקי מנופים, שאחראים על כל 15 אלף המנופים ברחבי הארץ. במקרים רבים נכנסים מפעילי עגורנים ומנופים לאתרי הבנייה עם רישיונות מזויפים שנרכשים בחברון במסווה של עובדים מקצועיים. רק לפני שבוע קרס מנוף על מוסד חינוכי ברובע ז' באשדוד. פועל נפצע קל.

 

ח"כ איל בן־ראובן, שמינהל מאבק פרלמנטרי למיגור תאונות הבנייה, אמר כי "האירוע החמור הזה משקף את ההפקרות והרשלנות בתחום הבטיחות בבנייה. התאונות הן לא גזירה משמיים. אני קורא לממשלה להתחיל לפעול בנושא".

 

יו"ר ועדת העבודה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו): "לצערי הסיוט מפניו חזרנו והזהרנו מתממש לנגד עינינו. אני קורא למשרד העבודה והרווחה ליישם מיידית את החוק שאושר בוועדת הרווחה ולסגור לאלתר את אתר הבנייה. אכנס בדחיפות את הוועדה בראשותי כדי לבדוק לעומק את האסון שאירע. נבקש לקבל הסברים מעמיקים ככל האפשר מכל הגורמים הרלוונטיים".

 

ממינהל הבטיחות נמסר: "בהוראת שר העבודה והרווחה, חיים כץ, יצאו אנשי מינהל הבטיחות לאתר כאשר טרם ברור מה הגורמים לקריסה. בנוסף ידרוש המינהל ממבצע הבנייה לנקוט בכל הפעולות על מנת שלא לסכן עובדים נוספים, ויקבע את התנאים להמשך העבודות. האתר תחת פיקוח מינהל הבטיחות, אשר ביקר באתר ביוני 2016 ולא נמצאו בו ליקויי בטיחות. מבצעת הבנייה באתר היא דניה סיבוס, חברת בנייה גדולה שבחלק מאתריה נמצאו ליקויי בנייה משמעותיים. בין השאר ניתן לציין פיטורי עגורנאי שדרש לתקן ליקויים שנרשמו ע"י בודק מוסמך, 3 תאונות עבודה בפרקי זמן קצרים במהלך שנה זו באתר בנייה בראשל"צ, כאשר באחת מהן נפל עובד בן 17 שהיה עם רתמת בטיחות בניגוד לתקנות, וליקויי בטיחות רבים באתר הבנייה פארק עוגן ברחובות. נמצא כי אין גידורים באתר כנדרש, האתר אינו מגודר, ועובדים מטפסים על סולמות בצורה מסוכנת ללא רתמות בטיחות. נמצאו גם הפרות צווי בטיחות באתר בנייה בקניון עזריאלי בראשל"צ ותאונת נפילת עובד מגג מבנה מגובה 7 מטרים בנמל התעופה החדש באילת. כן נפתחו בשנתיים האחרונות 3 חקירות נגד מנהלים בחברה. עקב כך קבע מינהל הבטיחות מבצע אכיפה מוגברת ממוקדת באתרי החברה. מבצע האכיפה אמור להתקיים במחצית השנייה של החודש".

 

בעמוד הפייסבוק של הקואליציה למאבק בתאונות הבניין נכתב אתמול, כי בחודשים האחרונים התריעו על מפגעי בטיחות באתרי דניה סיבוס, אלא שלדבריהם לא הרבה נעשה.

 

ofer-pt@yedioth.co.il