WhatsApp FaceBook send e mail
צילום : ידיעות אחרונות

בד עם אנרגיות

חוקרים מג'ורג'יה פיתחו בד שאוגר אנרגיה באמצעות שמש ותנועה

גיא לוי
25.09.16

המחשוב הלביש כבר כאן, במוצרים כמו שעונים חכמים, אוזניות שמודדות דופק ועוד. אבל אחת מנקודות התורפה שלו היא אספקת האנרגיה: איך מזרימים אנרגיה ארוכת טווח למוצר כל־כך קטן?

 

חוקרים מהמכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה הצליחו לפתח בד שאוגר אנרגיה משני גורמים שיש לנו מהם בשפע: שמש ותנועה. הבד אוגר אנרגיה משניהם, באופן סימולטני.

 

אגירת האנרגיה באמצעות תנועה נעשית בעזרת אפקט המכונה "טריבו־אלקטרי": באמצעות שני חומרים אשר מתחככים זה בזה ומייצרים מעין חשמל שניתן לאגור ולהשתמש בו עבור רכיבים אלקטרוניים קטנים. הפתרון השני נעזר בתאים סולאריים זעירים המשולבים במעין חוטים שניתן לתפור אל בגד רגיל ולשלבם בתוכו.

 

"הבד ההיברידי הזה מציע פתרון חדשני לטעינת מוצרים אלקטרוניים בשטח, תוך שימוש ברוח סתמית שנושבת ביום שמשי", אומר ז'ונג לין וואנג, אחד החוקרים.

 

כדי לבדוק את יעילות הפיתוח החדש, הצוות הניף דגל העשוי מהבד הייחודי מתוך מכונית נוסעת, כך שגם יקבל קרני שמש וגם יהיה בתנועה. הבד הצליח לאגור מטען של 2 וולט על גבי קבל סטנדרטי בתוך דקה בלבד. זה אמנם לא הרבה, אבל יכול להספיק לרכיבים אלקטרוניים זעירים, כמו אלו המעורבים בתחום המחשוב הלביש.

 

מעבר ליתרון של הבד באגירת אנרגיה, הוא גם גמיש, מסוגל "לנשום" וקל משקל, כך שיוכל לשמש להכנת אוהלים, וילונות, דגלים ועוד מוצרים שיוכלו ליהנות מיתרונות אגירת האנרגיה שלו.

 

"הבד עשוי מפולימרים פשוטים שהם קלים להשגה, זולים ואפילו ידידותיים לסביבה", אמר וואנג. "גם האלקטרודות עשויות בתהליך פשוט וזול, דבר שיאפשר לנו לעבור לפסי ייצור גדולים די בקלות". בשלב הבא יבחנו החוקרים את עמידות הבד בעיקר מול פגעי מזג אוויר כמו גשם או לחות, ומעבר לכך — את עמידותו בפני עצמים חדים ומשוננים, שעלולים לפגוע במרקם שלו וכתוצאה מכך גם ביעילותו.