האם שווה להשקיע בסירים יקרים, או שאפשר להסתפק בסירי סופרמרקט זולים? יצאנו לענות על השאלה הזו בעזרת שלושה שפים, מומחה אחד ושלוש בשלניות כצופות. האתגר שקבענו לעצמנו: לדרג תשעה סירים - לא מהסוג היקר של חנויות הבישול המפונפנות, אלא סירים פשוטים, כאלה שחולפים על פניהם בסופר ותוהים אם הם עושים את העבודה. התשובות מעורבות.
אל תצפו למצוא בסופר סירים משובחים במיוחד. במקרה הטוב הם יהיו טובים ופונקציונליים. צריך להיזהר מהמלכודות שמאחורי המחירים המפתים. סירים מיושנים לא תמיד מתאימים לכיריים אינדוקציה, מה שפחות רלוונטי עבורכם אם אתם מבשלים בגז. סירים דקים מדי אמנם מוזילים את עלות הייצור, אבל הם יוליכו את החום בצורה פחות טובה. במקרה הטוב, תקבלו אוכל שלא מבושל בצורה אחידה, ובמקרה הפחות טוב, הוא פשוט יישרף.
היזהרו גם מסירים שמסתירים מידע חשוב, כמו איכות הנירוסטה או בטיחות באלומיניום. אם הסיר לא עבר תהליך אלקטרוכימי הקרוי "אנודייז", הוא עלול לפלוט מלחי אלומיניום כשתבשלו בו מזונות עתירי חומצות, כמו כרוב או עגבניות.
השתדלנו להיצמד לסירים בסיסיים בגודל שישנו בכל מטבח, שתכולתם כ־2.5 ליטרים. בשניים מהסירים אפילו לא טרחו לסמן את התכולה. סיר אחד קנינו, אף שהיה גדול יותר, רק בגלל מחירו: 19.90 שקל. איך מתפקד סיר שעולה פחות מהאוכל שבתוכו? מה שאתה משלם זה מה שאתה מקבל - ופחות.
גייסנו למשימה שלושה שפים: אבי לוי, יוצא "מאסטר שף" ובעלים ושף במסעדות המוציא הירושלמית וצ'יריפום התל־אביבית; איתן מזרחי, שף מלון רויאל־ביץ' בתל־אביב ונבחרת ישראל בכדורגל; ועומרי כהן, שף מסעדת ווסט סייד במלון רויאל־ביץ', בה גם נערכה הבדיקה. חבר השופטים כלל גם את יצחק לאופר, מומחה לסירים וקניין ותיק לשעבר בתחום, שכיום שותף ופעיל בקרן הגשמה, ושלוש בשלניות.
העמדנו את הסירים במבחן האורז - בסיסי, תמים, אבל מצביע על איכות הסיר. השפים גם טיגנו בכל אחד מהסירים בצל, הכינו רוטב לקציצות ובישלו את הקציצות.
"גורמה" של ברגנר (נירוסטה עם מכסה זכוכית), תוצרת סין ביבוא שופרסל
מחיר: 59.70 שקל (במקום 199 שקל).
תכולה: 2.5 ליטרים
קוטר: 18 ס"מ
ממה עשוי: הגוף מנירוסטה 18/10, המכסה מזכוכית עם ידית נירוסטה
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי ואינדוקציה
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): בינוני
מבחן האורז: טוב מאוד
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: טוב מאוד
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? כן
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? כן
יתרונות: הביצועים; איכות הסגירה של המכסה; הסימון הפנימי למדידת תכולה וכמויות; התחתית העבה; הנירוסטה באיכות הנכונה והמומלצת - 18/10; מקרין רצינות; יש הוראות מפורטות; ניכרת השקעה בעיצוב.
חסרונות: הידיות מתחממות מאוד; אין ציפוי פנימי, דבר המחייב שימוש בכמות רבה יותר של שמן; הדפנות הדקות; ארץ הייצור, סין, לא מוזכרת מפורשות, אלא מסתתרת מאחורי ראשי התיבות P.R.C (הרפבוליקה העממית של סין - People Republic of China), טרמינולוגיה שאינה מוכרת לרוב הצרכנים.
דבר השפים:
איתן מזרחי: "איכות הבישול של הסיר והחום האחיד באים לידי ביטוי באורז המוצלח שהכנו".
עומרי כהן: "האורז יצא אחד־אחד, הטיגון והרוטב מוצלחים, ביצועים שהרשימו אותי כסיר סופרמרקט".
אבי לוי: "האמולסיה נכונה, הרוטב מצומצם נכון, אני אוהב את המכסה השקוף והסימון הפנימי למדידת תכולה, שמאפשרים שליטה טובה יותר בבישול, ואת הצמדת הידיות בהלחמה ולא בברגים. אין חורים, כך שנוזלים ואדים לא יברחו".
מבחן המומחה: סביר. "למרות המראה המרשים והתחתית הכבדה, הדפנות דקות מאוד, אולי כדי לחסוך בעלות חומרי הגלם. רואים את ההלחמות מבפנים, וחירור הידית במכסה הוא פשטני ונעשה באמצעות ניטים".
השורה התחתונה: נותן תמורה לאגרה, ברמה סבירה, אבל לא בטוח שילווה אתכם שנים ארוכות כמו הסירים של סבתא.
"פנדורה" של ברגנר, תוצרת סין ביבוא שופרסל
מחיר: 79.50 שקל (במקום 265 שקל)
תכולה: 2.4 ליטרים
קוטר: 20 ס"מ
ממה עשוי: גוף אלומיניום עם ציפוי נחושת חיצוני וציפוי שיש פנימי, מכסה זכוכית, ידיות סיליקון שחור עם קישוטי נירוסטה
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי ואינדוקציה
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): טוב
מבחן האורז: טוב מאוד
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: טוב
ניתן להדיח במדיח כלים? לא כתוב
אפשר להכניס לתנור? לא כתוב
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? לא
יתרונות: הציפוי הפנימי משיש מצמצם את כמויות השמן הנדרש; חור לאדים במכסה (עלול להיות חיסרון בזמן בישול באדים, אך זו השיטה המקובלת כיום); הידיות התחממו פחות ביחס לרוב הסירים שנבדקו; המראה החיצוני; קלות הניקוי.
חסרונות: אין הוראות שימוש ולא ברור אם ניתן להכניס לתנור ולמדיח; ארץ הייצור מסתתרת מאחורי ראשי התיבות P.R.C; המכסה לא נסגר בצורה הרמטית ו"רוקד", מה שעלול להשפיע לרעה בעת בישול באידוי.
דבר השפים:
עומרי ואיתן תמימי דעים: "האורז יצא מצוין, אחד־אחד ואחיד. גם בטיגון ובהסמכת הרוטב לקציצות, הסיר עבד כמו שצריך".
אבי: "משקל טוב, ידיות סיליקון מצוינות, ארוכות ונוחות לאחיזה. הסיר עושה את העבודה".
מבחן המומחה: סביר. "היצרן לא ציין מכמה שכבות עשויה התחתית, ולפי המשקל גם אי־אפשר לדעת. אמנם כתוב שיש ציפוי חיצוני מנחושת, הנחשבת למוליך חום טוב, אך לא ברור איזו כמות של נחושת. הגימורים מעידים על פשטות הייצור, הניטים (חיבורי הידיות) בולטים מבפנים בשיטה של פעם - לא מכובד ומקשה על הניקוי. משקל הסיר ראוי".
השורה התחתונה: סיר שנותן תמורה טובה לאגרה, וגם נראה נחמד על הכיריים.
סיר יציקה מאלומיניום day by day של JHM מאושר עד, מסין, ביבוא סירב
מחיר: 49.90 שקל
ממה עשוי: גוף מיציקת אלומיניום, מכסה זכוכית, ידיות מתכת עם כיסויי סיליקון
תכולה: לא רשום
קוטר: 20 ס"מ
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי ואינדוקציה
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): טוב
מבחן האורז: בינוני
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: טוב
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? כן
האם ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? לא. עדיף בכלי עץ, סיליקון ופלסטיק.
יתרונות: המראה החיצוני; הציפוי הפנימי, אשר מאפשר להשתמש בכמות מופחתת של שמן; המכסה שנסגר היטב; הניקוי הנוח; כיסויי הידיות.
חסרונות: למרות מגני הסיליקון, הידיות של הסיר מתחממות מאוד; לא ברור איזה טיפול עבר האלומיניום במהלך הייצור, ואם הוא מוגן מפני פליטת מלחי אלומיניום בזמן הבישול.
דבר השפים:
איתן: "סיר מאסיבי מיציקה אחת. התחתית לא כל כך עבה, אבל קיימת. גם הציפוי נראה טוב. בהכנת האורז הולכת החום לא הייתה מספיק טובה".
אבי: "דומה בצורה מפתיעה לסיר נוסף שבדקנו (הסיר של "גאלה"). יש פער בין בישול האורז, שלא היה מוצלח לטעמי, עם בריחת אדים ותוצאה בלתי־אחידה, לבין הכנת הרוטב והטיגון, שהיו מוצלחים".
עומרי: "האורז התבשל באופן בלתי־אחיד, אבל ברוטב, בטיגון ובקציצות, הסיר עשה את העבודה".
מבחן המומחה: טוב. "הידיות מתפרקות, מה שמאפשר את הכנסת הסיר לתנור. לפי המשקל הוא עשוי בעיקר מאלומיניום, מה שמבטיח הולכת חום טובה, אבל לא ברור אם מדובר באלומיניום שעבר תהליך אנודייז (הטיפול אשר מונע התפרקות של מלחי האלומיניום בעת מגע עם חומצות בבישול). יחד עם זאת, ציפוי השיש נראה טוב, ואני מקווה שזה ימנע את פירוק האלומיניום. לא ברור מהמשקל אם השקיעו בתחתית תלת־שכבתית".
השורה התחתונה: נראה כמו תאומו הסיאמי של הסיר של "גאלה". סיר טוב במחיר מפתה, למי שמוכן להתעלם מסימני השאלה סביבו. מתאים יותר לטיגון ולבישול רגיל, פחות לבישול באדים ולאורז.
סיר יציקה בציפוי שיש "גאלה הום", תוצרת סין, ביבוא שופרסל
מחיר: 59.70 שקל (במקום 199 שקל)
תכולה: 2.5 ליטרים
קוטר: 20 ס"מ
ממה עשוי: גוף מיציקה בציפוי שיש, מכסה זכוכית, ידיות מתכת עם ציפוי סיליקון
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): טוב
מבחן האורז: בינוני
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: טוב
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? כן
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? מומלץ שלא
יתרונות: כמו קודמו (סיר היציקה מאושר עד).
החסרונות: כמו קודמו, אבל קצת יותר יקר ופחות מרשים במראהו החיצוני.
דבר השפים:
שלושתם הסכימו שמדובר ב"סירים שהופרדו בלידתם".
מבחן המומחה: טוב. "בדיוק כמו בסיר התואם לו שבדקתי".
השורה התחתונה: טוב כמעט באותה מידה כמו הסיר במקום השלישי. הבחירה בין שניהם היא יותר עניין של נטיית לב והתרשמות מהמראה מאשר שיקול צרכני
סיר "ערבה", סולתם רדד, יינות ביתן, תוצרת טורקיה ביבוא סולתם רדד
מחיר: 69.90 שקל
תכולה: 2.5 ליטרים
קוטר: 18 ס"מ
ממה עשוי: נירוסטה 18/10, מכסה זכוכית, ידיות בקליט שחורות
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי ואינדוקציה
ניתן להדיח במדיח? כן
ניתן להכניס לתנור? כן
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? כן
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): סביר
מבחן האורז: טוב
מבחן הטיגון: בינוני
מבחן הקציצות ברוטב: בינוני
יתרונות: המחיר; המראה החיצוני; המכסה, שנסגר היטב; האורז הפתיע באיכותו יחסית לשאר ביצועי הסיר ובהתחשב בנתוניו.
חסרונות: הידיות לא נוחות לאחיזה בגלל המבנה שלהן, ובנוסף גם מתחממות מאוד; הביצועים מאכזבים ביחס למותג נחשב כמו סולתם.
דבר השפים:
עומרי: "האוכל יצא הרבה יותר טוב ממה שציפיתי. בעיניי בישל את האורז הכי טוב".
איתן: "סיר פשוט ונוח, מתאים לשמש בעיקר כסיר אורז, הנירוסטה לא עבה במיוחד".
אבי: "הנירוסטה לא איכותית במיוחד, וממש לא אהבתי את הידיות".
מבחן המומחה: ציון נכשל. "כמי שזוכר את חברת סולתם בימיה הטובים, אני פשוט מצר על הרמה של הסיר הזה. פרט לתחתית, שהינה תלת־שכבתית, מדובר בסיר דק מאוד. חסכו כאן בנירוסטה. חיבור הידית למכסה נעשה בבורג פשוט עד כדי בושה".
השורה התחתונה: יספיק לכם אם אתם מבשלים בעיקר אורז
נירוסטה Betha Italia יינות ביתן, ארץ ויצרן לא צוינו, יבוא סירב
מחיר: 44.90 שקל
תכולה: 2.3 ליטרים
קוטר: 18 ס"מ
ממה עשוי: גוף הסיר עשוי נירוסטה, ההרכב לא רשום, המכסה מנירוסטה והידיות מבקליט
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי ואינדוקציה
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? לא כתוב
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? כן
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): גרוע
מבחן האורז: טעון שיפור
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: טעון שיפור
יתרונות: המחיר הסביר; הסימון הפנימי של כמויות, אשר מקל על הבישול; נסגר היטב.
חסרונות: הביצועים; הידיות מתחממות מאוד ומדיפות ריח של פלסטיק שרוף; האורז נדבק לתחתית והיה קשה מאוד לניקוי.
דבר השפים:
איתן: "האורז נדבק. יוצאי פרס יאהבו את הטעם, אבל הרוב לא. סיר של פעם באיכות לא מרשימה".
אבי: "הנירוסטה חלשה, ניתן לעקם את המכסה בלי להפעיל יותר מדי כוח, והסיר עלול לאבד את צורתו מהר מאוד. הידיות עשויות מחומר שנשרט ומעלה ריחות עם הזמן. מחייב שימוש בשמן. עם זאת, הסיר נחמד בצורתו".
עומרי: "הרוטב יצא דליל, לא הגיע לגוף הנכון".
מבחן המומחה: גרוע. "היצרן השקיע חומר בתחתית, אבל הדפנות דקות במיוחד, עד כדי כך שניתן לראות בחלקו הפנימי של הסיר את נקודות ההלחמה. זו הסיבה לביצועיו הירודים של הסיר, בבישולים שהם מעט יותר מורכבים מטיגון פשוט".
השורה התחתונה: לסטודנטים ולרווקים שמבשלים כמה שפחות, מחפשים מחיר נמוך, ומוכנים לוותר על איכות.
סיר נירוסטה גולדן קראון, חצי חינם, מסין, ביבוא פלנרו
מחיר: 39.90 שקל
תכולה: 2.5 ליטרים
קוטר: 18 ס"מ
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? כן, עד 180 מעלות
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? כן
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות ידיות, ניקוי): טעון שיפור
מבחן האורז: גרוע
מבחן הטיגון: טוב
מבחן הקציצות ברוטב: גרוע
יתרונות: מחיר; נסגר הרמטית.
חסרונות: ביצועים; לא צוין סוג הנירוסטה; לא מתאים לאינדוקציה; הידיות מתחממות; בקליט לא איכותי; אחרי הניסוי נראה רע מבפנים ומבחוץ.
דבר השפים:
עומרי: "האורז נדבק ונשרף".
אבי: "הישרפות האורז מעידה על איכות ירודה. פיזור החום לא אחיד, לכן השמן לא התערבב נכון ביתר חומרי הרוטב. הנירוסטה לא נראית לי איכותית. הסיר קל מדי".
איתן: "פשוט מדי לטעמי".
מבחן המומחה: גרוע. "התחתית העבה מהווה יתרון בבישול על גז. הדופן הדקה עלולה להיות בעוכריו ולהשפיע על התוצאה".
השורה התחתונה: עובר בקושי.
סיר חום של "נעמן", חצי חינם, תוצרת טורקיה
מחיר: 79.90 שקל
תכולה: 2.3 ליטרים
קוטר: 20 ס"מ
ממה עשוי: אלומיניום עם ציפוי נון־סטיק, מכסה זכוכית וידיות בקליט
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי.
ניתן להדיח במדיח: כן, אך עדיף ידנית
אפשר להכניס לתנור? לא כתוב
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? לא
מבחן הפונקציונליות (סגירה, איכות הידיות, ניקוי): טעון שיפור
מבחן האורז: גרוע
מבחן הטיגון: סביר
מבחן הקציצות ברוטב: גרוע
יתרונות: מאפשר שימוש במעט שמן; נוח לניקוי.
חסרונות: מכסה רוקד; תפקוד גרוע; הידיות מתחממות ולא נוחות לאחיזה.
דבר השפים:
אבי: "מכסה הזכוכית היחיד ללא חור לשחרור עודפי אדים, ויש להטותו על צידו לשם כך. החימום מהיר יותר, ומחייב השגחה. רק איתו דבק באוכל טעם לוואי מהסיר עצמו, בעיקר באורז".
איתן: "פיזור חום גרוע, בישול לא אחיד. המכסה לא יושב היטב, האורז יצא כמו פשטידה. ידיות קצרות מדי ולא נוחות".
עומרי: "הדפנות הדקות גרמו לחימום מהיר ולא נשאר רוטב. הקציצות לא התבשלו בצורה אחידה".
מבחן המומחה: גרוע. "הסוג הזה של ציפוי נון־סטיק חלף מהעולם. התחתית מאוד פשוטה ודקה. יהיה קשה מאוד לבשל בו דברים מבלי שיידבקו".
השורה התחתונה: תשאירו בסופר.
תגובת נעמן: "הטענה כי הולכת החום לא אחידה תמוהה. הסיר עשוי 100% אלומיניום, שלו פיזור החום הטוב ביותר. הסדרה נמכרת בהצלחה".
מתכת בציפוי נון סטיק Kitchenware, רמי לוי, תוצרת סין ביבוא ד.ג.ש
מחיר: 19.90 שקל
תכולה: לא צוין
קוטר: 26 ס"מ
ממה עשוי: מתכת, לא כתוב איזו, ציפוי נון־סטיק. מכסה זכוכית, ידיות נירוסטה
מתאים: לגז, הלוגן, חשמלי, קרמי
מבחן הפונקציונליות: גרועה מאוד
מבחן האורז: גרוע
מבחן הטיגון: גרוע
מבחן הקציצות ברוטב: גרוע
ניתן להדיח במדיח כלים? כן
אפשר להכניס לתנור? לא כתוב
ניתן להשתמש בכפות ובמזלגות מתכת? לא כתוב
יתרונות: מחיר; ידיות מתכת שלא נשרפות ולא מדיפות ריח.
חסרונות: לא יציב; לא נסגר היטב; הידיות מתחממות מאוד; הציפוי הפנימי והחיצוני החל להתקלף כבר בניקוי; הביצועים גרועים.
דבר השפים:
איתן: "יתאים לבישול מרק צח או כדי לחמם אוכל על פלטה בשבת. מאכלים אחרים יישרפו בלי סוף".
אבי: "כאילו לקחו פח וכופפו".
עומרי: "תוצאות קטסטרופליות".
מבחן המומחה: גרוע מאוד. "בגלל השחיקה, הסועד יקבל עם האוכל חלקים מהסיר. הניטים בפנים, בכפתור המכסה בורג פיליפס פשוט. המתכת דקה. בצד החיצוני יש חריץ שרק צובר לכלוך".
השורה התחתונה: לא מתפקד.
תגובת רמי לוי: "הסיר הזה נחטף, נוריד מהמלאי את מה שנותר לנו".
יונתן דמרי מהיבואנית ד.ג.ש: "אנחנו בודקים לפני היבוא, מכרנו כ־10,000 כאלה ולא היו תלונות".