WhatsApp FaceBook send e mail
יריב כץ

השמיים הם הגבול

מרים רוזן הייתה האישה הראשונה שסיימה לימודי הנדסת אווירונאטיקה וחלל בטכניון • 58 שנה אחר כך נכדתה מטר הולכת בעקבותיה ומתחילה ללמוד באותה פקולטה

תמר טרבלסי חדד
30.10.16

ב־1958 עשתה מרים רוזן היסטוריה כאשר הייתה האישה הראשונה שסיימה את המחזור הראשון בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון. 58 שנה מאז, מתחילה נכדתה של מרים, מטר רוזן בת ה־18, ללמוד באותה פקולטה כעתודאית.

 

כאשר רוזן החלה את לימודיה ב־1954 לגברים היה מונופול על התחום. השנה, לעומת זאת, לומדות בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון 88 נשים, שהן כרבע מכלל הסטודנטים.

 

"היו אז כאלה שאמרו שבחרתי ללמוד הנדסת אווירונאוטיקה וחלל משום שחיפשתי לי חתן דוקטור", נזכרת מרים. "אבל אהבתי את המקצוע ולא הפריע לי שאני האישה היחידה בתחום. במלחמת העולם השנייה צפיתי במטוסים המפציצים של בעלות הברית, והעוצמות שלהם מאוד הרשימו אותי, אז חלמתי להיות טייסת. אבל כמובן שלא קיבלו אותי לקורס טיס, אז במקום זאת למדתי אווירונאוטיקה כדי להיות קרובה למטוסים".

 

עד שיצאה לפנסיה עבדה מרים בתעשייה האווירית, שם הייתה מעורבת במשך שנים רבות בפרויקט הלביא. באופן טבעי היא גאה מאוד בנכדתה מטר — אחת משבעה סטודנטים שהתקבלו לתוכנית המצטיינים "סילון", שבמסגרתה משלימים את התואר הראשון והשני בתוך ארבע שנים בלבד. "מטר מאוד מוכשרת וילדה יוצאת מן הכלל, היא כבר השתתפה בכנסים בינלאומיים. אני מניחה שהיא בחרה בתחום הלימודים הזה גם בגלל הקשר אליי".

 

"התלבטתי בין כמה תחומי לימוד ובחרתי באווירונאוטיקה", מספרת מטר, שהתוודעה לנושא כשלמדה קורס בטכניון במסגרת תוכנית מצטיינים לתלמידי תיכון. "הנושא קרוב אליי גם דרך אבא שלי שנהג לצרף אותי אליו כשהעיף טיסנים. אני מאוד גאה בסבתא שלי שהייתה ראשונה ללמוד את הנושא הזה, ואני בטוחה שהיא הייתה טובה בזה. היום יותר בנות לומדות את תחומי ההנדסה השונים וזה מובן מאליו".

 

נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, אמר כי שיעור הנשים בטכניון בקרב הסטודנטים לתואר ראשון עומד כיום על 37 אחוז, והמוסד הציב לעצמו מטרה להגיע ל־50 אחוז בכל הפקולטות.