WhatsApp FaceBook send e mail
חיים הורנשטיין

צביקה גרינגולד משיב אש: "עלילת דם מרושעת"

הוא זכה בעיטור הגבורה על תפקודו במלחמת יום הכיפורים, ודורות של חיילי שריון חונכו על סיפורו ההירואי • בשיחה עם "ידיעות אחרונות" מגיב צביקה גרינגולד לטענות כאילו מיתוס "כוח צביקה" הומצא כדי לשקם את חטיבה 188, שאיבדה 112 מחייליה במלחמה

צחי דבוש
30.10.16

"60:0 לטובת צביקה", זעקה הכותרת של הכתבה המיתולוגית מאת רנן שור בעיתון "במחנה", שפורסמה לאחר מלחמת יום הכיפורים והפכה את צביקה גרינגולד לגיבור ישראל ואף זיכתה אותו בעיטור הגבורה. בכתבה סופר על אודות "כוח צביקה", שהיה בעצם טנק יחיד בפיקודו של הקצין הפצוע גרינגולד, שבמשך שעות ארוכות של לחימה בעיצומה של המלחמה הקשה ההיא הדף לבדו עשרות טנקים סוריים.

 

רינגולד לוחץ את ידו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל בטקס קבלת עיטור הגבורה | צילום: דוד רובינגר

מאז אותה כתבה סיפורו של כוח צביקה מלווה את צה"ל כאחד הקרבות הגדולים ביותר בתולדות ישראל. במשך שנים מחנכים מפקדים בשריון את חייליהם לדבקות במשימה ולחתירה למגע באמצעות הסיפור ההירואי על הכוח הקטן שהצליח להשמיד 60 טנקים סוריים ויצא מהקרב בלי נפגעים.

 

אלא שביום שישי האחרון שודרה בתוכנית "אולפן שישי" בערוץ 2 כתבה שבאה להפריך את הסיפור האגדי על אודות כוח צביקה. "ביום כיפור האחרון צפיתי בטלוויזיה וראיתי כל מיני כתבות, וחזרו על כל הסיפורים של צביקה", סיפר בדבריו אל"מ (מיל') אמנון שרון, מבוגרי חטיבה 188. "זה קומם אותי, הציבור חייב לדעת את האמת. אסור שיתחנכו על הסיפור הזה".

 

לטענתו של שרון, מיד לאחר הקרב המפורסם של כוח צביקה הוא חבר לגרינגולד ולחייליו עם שבעת הטנקים שהיו תחת פיקודו, ואת הטנקים הסוריים הוא לא ראה שם. "כשהוא חובר אליי, הוא לא מזכיר שהיו פה טנקים סוריים, שהייתה מלחמה, שהיה קרב. לא היה זכר או סימן לכך שהיה ולו טנק בודד אחד". שרון נלקח לשבי, ולאחר שהוחזר ארצה הוא טוען כי נפגש עם צביקה גרינגולד במטרה להבין מדוע הוא מספר את הסיפור שאיננו נכון, וגרינגולד גולל בפניו את הסיפור האמיתי. "יאיר נפשי מונה לסגן מפקד חטיבה 188 והחליט שצריך סיפור גבורה גם להם. הוא שמע שצביקה היה לבד בגזרה הדרומית וקרא לכתב רנן שור, שחיבר את כל הסיפור", תיאר שרון. לדבריו, השניים הסכימו בפגישה לסגור את הסיפור ביניהם, כאשר צביקה יצניע את סיפור הגבורה ושרון לא יחשוף את דבר הפגישה.

 

 

גם יאיר נפשי, שמונה לשקם את חטיבה 188 שאיבדה 112 לוחמים במהלך הקרבות הקשים של מלחמת יום הכיפורים, כולל הקצינים הבכירים שלה, חיזק את דבריו של שרון. "זה לא אמיתי, את הסיפור של כוח צביקה תפרנו כי רצינו לבנות את החטיבה מחדש אחרי המלחמה. היה צריך לבנות את החטיבה מכלום. היה צריך איזה סיפור", סיפר בכתבה.

 

צביקה גרינגולד, מצידו, טען לאחר שידור הכתבה כי מדובר בכזבים מוחלטים. "זו עלילת דם שאין בה אפילו שמץ של אמת", אמר אמש בכעס ל"ידיעות אחרונות". "כנראה מדובר בשילוב של קנאה, רוע לב ובעיות נפשיות של האדם הזה. הכותרת של ה־60 טנקים הופיעה בעיתון 'במחנה' ולא אני המצאתי אותה, זה מה שהם החליטו לכתוב. אני לא מסרתי את המספר 60"."במלחמת יום הכיפורים פלשו 1,200 טנקים סוריים לשטח מדינת ישראל. תלמדו את ההיסטוריה", כעס גרינגולד.

 

"שמעתי מה הוא אמר, צפיתי בכתבה ואין בזה שמץ של אמת. אני לא מבין למה נותנים לבן אדם כזה במה. אני חי את חיי בשקט ואני לא מתכוון להיכנס למשחק התקשורתי הזה".

 

לפני שלוש שנים, בגיליון מיוחד שהפיק עיתון "במחנה" לציון 40 שנה למלחמת יום הכיפורים, הפגישו לראיון משותף את צביקה גרינגולד ורנן שור, מי שפירסם את הכתבה אחרי המלחמה וחשף את סיפורו של כוח צביקה. בראיון המשותף אמר גרינגולד: "אין דרך אובייקטיבית לסנן את כל סיפורי הקרב ולהביא אותם לסולם אובייקטיבי מלא. לא מעט מהעניין זה אנשים שיכולים להמליץ או סיפורים שמתפרסמים בעיתון. אין דרך אחרת. אבל ליצור מיתוסים זה חשוב, כי כשאנשים צעירים מגבשים את האישיות שלהם הם ניזונים מהמיתוסים האלה. צריך להמשיך לייצר מיתוסים ולתת לאנשים צעירים חומר להתפרנס ממנו ולהישען עליו, כמו שהיה לי".

 

בכתבה חשף רנן שור כיצד הגיע למספר 60. הוא תפס את קצין המודיעין של החטיבה, אל"מ (מיל') משה צוריך, ואימת איתו את הפרטים. צוריך מצידו לא רק אישר שהאירוע קרה, אלא גם נקב במספר אסטרונומי של מספר הטנקים שהושמדו: 60. "הייתה לי דילמה האם לספר את זה בגוף שלישי או כמונולוג", סיפר שור בראיון המשותף עם גרינגולד. "כיוון שאי־אפשר היה לאמת את הסיפור עם כל האנשים שהוא מתייחס אליהם, כולל אלו שגם לא חיים, אמרתי שזה יהיה לא אחראי ולא רציני לנסות לכתוב את זה בגוף שלישי כתיאור. בסוף כתבתי את הכתבה ושלחתי אותה חזרה למערכת".