WhatsApp FaceBook send e mail
ללא קרדיט

יותר נמוך מים המלח

שש וחצי שנות מאסר. זה העונש החמור שנגזר על עומר גור, שהקים וניהל חברה למכירת מוצרי ים המלח בעגלות בקניונים בארה"ב • גור, בוגר שייטת 13, העסיק כאנשי מכירות מאות ישראלים, רובם בעלי ויזת תייר, והרוויח במהלך השנים מיליוני דולרים

איתמר אייכנר
01.11.16

מכה קשה לתעשיית העגלות של מוצרי ים המלח בארה"ב, שנשלטת לגמרי על ידי ישראלים: האיש שעומד מאחורי עשרות עגלות בקניונים בכל רחבי ארה"ב נידון לאחרונה ל־6 וחצי שנות מאסר לאחר שהורשע כמי שהעסיק באופן לא חוקי מאות צעירים ישראלים שמכרו מוצרי קוסמטיקה מים המלח.

 

לוחם השייטת שהסתבך בארה"ב. ועגלת מכירות בקניון בחו"ל
 

עומר גור גייגר (36), יוצא שייטת 13, שהתגורר עד לאחרונה בראלי, צפון־קרוליינה, חויב לשלם קנס של 25 אלף דולר, וכמה נכסים שבבעלותו בצפון־קרוליינה הוחרמו ובהם רכב מסוג אאודי יוקרתי ו־300 אלף דולר במזומן. "הוא היה המנהיג, מנהיג ממדרגה ראשונה", אמר השופט המחוזי האמריקאי ריימונד ג'קסון. הוא תיאר את מעשיו כ"מזימה מסיבית של שקר, מרמה וגניבה".

 

גור הודה בהאשמות נגדו ובכלל זה קשירת קשר להונות את ארה"ב וקשירת קשר להלבנת הון.

 

על פי בית־המשפט, גור התחתן בנישואים פיקטיביים ב־2005 כדי להפוך לתושב קבע בארה"ב. הוא היה הבעלים או הנשיא של כמה חברות שהפעילו עגלות ודוכנים בקניונים. הדוכנים פעלו תחת השם "פרמייר טיפוח עור", "אורוגולד" ו"סיקרט ספא". עסקיו של גור הם חלק מחברה שבסיסה בישראל ושמה "רסקו". הדוכנים שהפעילה החברה היו במדינות וירג'יניה, צפון־קרוליינה, מרילנד, ג'ורג'יה, פנסילבניה, ניו־ג'רזי ומיזורי.

 

החברה החלה לפעול בארה"ב ב־2005. ב־2011 החלו גור ושותפיו להעסיק ישראלים באשרת תייר תוך הפרה של חוקי ההגירה. הוא העסיק 340 איש, יותר מ־250 מהם באמצעות ויזת תייר.

 

"הרווחים מהמזימה היו גדולים והסתכמו במיליוני דולרים. הכסף שימש את המעורבים בארה"ב או נשלח לישראל", אמר עוזר התובע, בריאן סמואלס, שהאשים את גור שהלבין יותר מ־7 מיליון דולר.

 

בארי בוס, עורך דינו של גור, תיאר את הלקוח שלו כגיבור מלחמה ישראלי עם שני ילדים. הוא ציין שגור יגורש לאחר שישוחרר מהכלא. בוס אמר עוד שגור שירת 4 שנים וחצי בשייטת 13 — הקומנדו הימי הישראלי — ובגיל 23 החליט לצאת לטיול כדי להירגע ממתח המלחמה.

 

גור הגיע לארה"ב והקים את "רסקו" יחד עם חברים בישראל. לטענת בוס, "רסקו" כיבדה את חוקי ההגירה של ארה"ב עד 2011 והעסיקה עובדים עם אשרות מתאימות, אך אז מחלקת המדינה הפסיקה להנפיק אישורי עבודה לעובדי דוכנים ישראלים. בוס טען שהעובדים זכו ליחס טוב ושגור סיפק לעובדיו דירות נוחות, תחבורה ותחושה של קהילה. בוס הסביר שצעירים ישראלים רבים משתוקקים לעבוד בדוכנים, שבהם ניתן להרוויח סכומים מטורפים בזמן קצר. עובדים לשעבר בדוכנים שגרים היום בישראל סיפקו להגנה תצהירים וסרטוני וידאו שבהם הביעו תמיכה בגור.

 

עוזר התובע סמאולס טען שהחברה גילגלה 14 מיליון דולר תוך שימוש בעובדים לא מורשים, ושבעת שנעצר גר גור בדירה בשווי 1.3 מיליון דולר עם רכב ב־מ־וו ומרצדס בחניה. "הוא הגשים את החלום האמריקאי אבל בדרך שגויה", אמר.

 

זאת אחת הפעמים הראשונים שארה"ב מעמידה לדין ומרשיעה את מי שניהלו עסקי מכירה של מוצרי ים המלח בדוכנים בקניונים. עד היום המעצרים היו בעיקר של צעירים ישראלים בקניונים וכללו גירוש.

 

בכתב האישום נטען כי "רסקו" הבטיחה לשלם לעובדים הוצאות נסיעה, אך בפועל ניכתה את הסכומים ממשכורתם, וכן שילמה לחלק מעובדיה באמצעות כרטיסי שי וכך נמנעה מתשלום מיסים. "מטרת המזימה הייתה להונות את ארה"ב ולהביא אזרחים זרים בוויזת תייר לארה"ב כדי שיעבדו", נכתב בכתב האישום. בכתב האישום נגד גור 34 סעיפי אישום: קשר להונות את ארה"ב, הונאת ויזה, שידול לכניסה לא חוקית, מתן מחסה לזרים בלתי חוקיים, קשירת קשר להלבנת הון ועוד.

 

צעירים ישראלים שמוכרים מוצרי קוסמטיקה מים המלח הם מחזה מוכר בקניונים בעולם. באחד ממברקי ויקיליקס המודלפים כתבה שגרירות ארה"ב בת”א כי בשנים האחרונות מכירות כאלה בקניונים בארה"ב גדלו לתעשיית ענק. החברות מפרסמות מודעות שבהן הן מציעות לצעירים ישראלים שכר שנע בין 1,500 ל־3,000 דולר בשבוע — ומדריכות אותם איך לשקר בראיון הוויזה בשגרירות.