עוד לפני שאוכלים בה, אי־אפשר להתעלם מכך שמראה חומות העיר העתיקה, הנשקף ממסעדת רופטופ הנמצאת על גג מלון ממילא בירושלים, מרהיב ביופיו, במיוחד בלילה. פליטי החמסינים המהבילים של מישור החוף יקבלו בברכה גם את הקור האירופי השורר בדרך כלל על הגג הזה.
כיאה למסעדת עילית הנמצאת במלון מפואר, התפריט כאן מהודק, והמנות מוקפדות מאוד, וגם כשרות. בתפריט: מנה ראשונה של שווארמה מנתחי דג לוקוס עם סלט עגבניות פיקנטי וטחינה שחורה, או מנה עיקרית של צלעות טלה עם ארטישוק ירושלמי ומנגולד. המחיר, כיאה למסעדת יוקרה, אינו מן הזולים, וינוע סביב 500 שקל לזוג שייהנה מכל הפינוקים.
רופטופ, שלמה המלך 11. 02-5482230
באווירה עממית הרבה יותר, אבל עדיין כשרה, מסעדת המוציא של אבי לוי, זוכה העונה השנייה של מאסטר שף, מבוססת המטבח הצפון־אפריקאי, אי שם באמצע הדרך בין מרוקו, לוב ואלג'יריה. רוב המנות הם למעשה תבשילים, הנשלפים מסירים גדולים הניצבים במטבח. על רובם מנצחת מרים, אמו של לוי, שאף מוסיפה עליהן ומבשלת בכל יום כמה מנות מיוחדות: מרק חרירה מרוקאי, סיגרים ממולאים בשפונדרה ובטחול, קציצות דגים חריפות, או ארטישוק ממולא בפרגית ברוטב לימונים. בקיצור - טירוף של מקום.
המוציא, רח' משיח בורוכוף 4.
הכתובת האגס 1 בשוק מחנה יהודה בטח מוכרת לכם מהשיר של אהוד בנאי. במשך שנים רבות שכנה כאן משחטת עופות והיום פועלת כאן מסעדה משפחתית צנועה המגישה אוכל צמחוני־טבעוני בריא וטעים. חזי הטבח, שהוא גם בעל המקום, מברך לפני שהוא מבשל והתוצאה ניכרת היטב. אוכלים כאן חומוס עדין עם טחינה ירוקה מעולה וגרגירי חומוס מתובלים, קציצות ירק, קציצות קינואה ועדשים, סטייק טופו, ממולאים, קובה בורגול, עלי גפן, ארוחות בוקר זולות ומיוחדות ומיצי בריאות, דוגמת היביסקוס עם ג'ינג'ר. וגם סיידר אגסים.
האגס 1. רחוב אליהו יעקב הבנאי 11 (לשעבר האגס 1). 054-3133442
המסעדה החדשה הפועלת בבית אנה טיכו המשופץ היא כנראה המקום החדש והלוהט ביותר בירושלים. זו מסעדה איטלקית מודרנית, וגם כשרה וחלבית. בתפריט שלה תמצאו פסטות טריות בעבודת יד, שלוש פיצות דקיקות, מנת קרודו דג טובה מאוד, ירקות צלויים וכמה קינוחים. אפשר ומומלץ לקנח את הארוחה פה על המרפסת, באפרול שפריץ או בכוס קפה קר.
בית אנה טיכו, הרב אג"ן 10. 5434144־02
לשוק מחנה יהודה הרי חייבים להגיע בסופו של דבר. ואפשר למצוא שם כמה מקומות חדשים ומדליקים. פורטונה למשל היא שיפודייה מהדור החדש, המצטיינת בטיפול מוקפד בבשרים, עם מעורב ירושלמי עסיסי וטעים, סלטים מוקפדים תוצרת בית וצ'יפס נהדר בעבודת יד. עוד מקום הוא הביר באזאר, עם מגוון בירות מרשים ותפריט בשרי עם מנות כמו צ'ילי דוג, סנדוויץ' פסטרמי חם עם קולסלאו ועוגת תפוחי עץ חמה עם סירופ מייפל וג'ק דניאלס. ואם אתם כבר בשוק תעשו טובה לעצמכם ותגיעו בבקשה לבית המאפה אישטבח, המציע שילוב של מאכל בסיסי סורי־כורדי בשם שמבורכק עם שורה של ירקות כבושים, ממרחים וצ'אטנים נוסח יהדות הודו. מקום מפתיע. וגם: מקום בשם סביח אריכא, המציע את הסביח הטוב ביותר מחוץ לאזור המרכז. וזה באחריות.
גלו איפה אוכלים הירושלמים האמיתיים
איש הרדיו הוותיק אריה גולן על טעמי ירושלים שלו
כך תפרידו אותם מהסמארטפון: מהצגות, דרך סדנאות מדעיות ועד טיולים בטבע. ירושלים שלא הכרתם
שיר־לי גולן, ירושלמית מלידה, על הפעילויות המיוחדות במוזיאונים ברחבי העיר