אשר נוסד מטבע היורו לפני שני עשורים, הוא נסחר לאורך תקופה ארוכה בשערים של מעל 5 שקלים, ובשיאו אף נשק כמעט ל־6 שקלים. השבוע צנח שערו של המטבע האירופאי, המקרטע לאחרונה, לשפל של כמעט 15 שנים מול השקל וממש התקרב ל־4 שקלים: 4.07 שקלים ליורו.
קשה להאמין, אך בשנים האחרונות אחד המטבעות החזקים ביותר בעולם הוא השקל. גם מול הדולר. פעם התקרב שער המטבע האמריקאי ל־5 שקלים, צנח מאז די קרוב ל־3 שקלים וכיום הוא נסחר סביב 3.8 שקלים.
הנסיגה בשערו של היורו מושפעת בעיקר מהחשש ממה שמתחולל באירופה בשנה האחרונה: גל הגירה עצום של מהגרים מאסיה ומצפון אפריקה והברקזיט הבלתי צפוי של הבריטים. השלב הבא היה נתונים חלשים של כלכלת חלק מארצות אירופה, שם נסקה האבטלה לגבהים חדשים בשנים האחרונות, בעוד ששיעורי הצמיחה בישראל (כיום כ־3% בשנה) יכולים להיחשב רק כחלום ורוד בחלק ממדינות אירופה. עכשיו גם האיטלקים עלולים לפרוש מהאיחוד האירופי, בעוד שהיציבות במדינות נוספות בספק: למשל אם מארי לה־פן תזכה בבחירות בצרפת ואנגלה מרקל תפסיד בבחירות בגרמניה.
מה הסיבות לחולשת הדולר? האפשרות שיצרניות הנפט יסכימו בפגישת אופ"ק הקרובה על הקפאת התפוקה; משאל העם הצפוי באיטליה, שעלול לסמן את התגברות הכוחות המתנגדים לאיחוד האירופי; הציפיות להעלאת (או אי־העלאת) הריבית על ידי הבנק הפדרלי בארה"ב וכניסתה של כלכלת ארה"ב לעידן הבלתי נודע של דונלד טראמפ.
איך כל זה משפיע על ישראל? ככל שהשקל מתחזק, דווקא נוכח סימני השאלה הרבים באירופה ובארה"ב - מצבם של היצואנים הישראלים מורע. יצואן מקבל כיום עבור סחורה בשווי 100 יורו רק 408 שקל, בעוד שלפני חודשים ספורים הוא קיבל 437. היצואן משלם שכר, חשבונות חשמל ומים, מסים וכל תשלום אחר - בשקלים, בעוד שאת התמורה ליצוא שלו הוא מקבל במטבע זר ששווה פחות ופחות שקלים.
ומי נהנה מהמצב? הישראלים הנוהרים במטוסים לאירופה הקרובה וגם לארה"ב. הטיסות, המלון, הרכב השכור, הארוחות והקניות - עולים להם פחות, ובשיעור ניכר. נהנים מהמצב גם מי שנטלו הלוואות צמודות מטבע חוץ, ובעוד שמי שהפקיד כספים בתכניות שונות הצמודות לדולר או ליורו הפסיד מהמצב.
ומה יקרה בעתיד? זאת כבר שאלה שאיש לא יכול לענות עליה. אם טראמפ יפתיע לטובה, הדולר יזנק. אם הוא יקרע לגזרים את הסכמי הסחר של ארה"ב עם סין ומדינות אחרות ויגרש מארה"ב שלושה מיליון מהגרים - הדולר יקרוס. וכך גם לגבי המטבע האירופי: פרישת איטליה מהאיחוד תסמן כנראה את תחילת גסיסתו של הגוף שנוסד ב־1991 בקול תרועה גדולה. אם לה־פן תנצח ומרקל תפסיד - אל תתפלאו אם היחס בין הדולר ליורו יחזור למה שהיה כשנוסד המטבע האירופי, שהיה אז שווה פחות מהדולר.
האם כדאי להשקיע היום בישראל במטבעות זרים? כאשר הריבית על חסכונות ופיקדונות שואפת לאפס, הבורסה מסוכנת והמס על הדירות רק הולך ועולה, מי יודע אם מי שירכוש כמה אלפי יורו בשער של קצת יותר מ־4 שקלים, לא יעשה בעוד חודשים אחדים קופה יפה. או שלא.
קניתם אייפון באירופה? חסכתם עד 150 שקל
הירידות בשער היורו השפיעו גם על מכשירי האלקטרוניקה, שמחיריהם משתנים בכל עת בהתאם לדגמים, לשווקים ולמבצעים. במקרה של האייפון, הירידות הללו קוזזו שכן בספטמבר אפל העלתה את מחירי המכשירים שלה במדינות שונות באירופה, בעיקר בבריטניה, בעקבות הברקזיט והירידה החדה בשער הליש"ט וכן עקב הירידות בשער היורו.
אבל מי שקונה אייפון כיום בחנות אפל באירופה, בהחלט הרוויח — גם אם מעט — ביחס ללפני חודשיים וחצי. לדוגמה, אילו קניתם בגרמניה אייפון 7 עם 32 גיגה בייט (759 יורו) ב־15 בספטמבר, מיד אחרי ההשקה של האייפון 7 כששער היורו עמד על 4.2478 שקל, הייתם משלמים 3,224 שקל. לו קניתם את אותו מכשיר כיום, בשער הנוכחי (שנכון לאתמול עמד על 4.0807 שקל), הייתם משלמים 3,097 שקל. כלומר "חסכתם" 127 שקל בתוך קצת יותר מחודשיים. לא סכום גדול, אבל גם זה משהו.
לו קניתם בגרמניה אייפון 7 פלוס עם 32 גיגה בייט (899 יורו) ב־15 בספטמבר, הייתם משלמים 3,818 שקל. כיום הייתם משלמים עליו 3,668 שקלים. כאן הפער גדל ל־150 שקל.
הפערים הללו נשארים דומים גם במדינות נוספות: באיטליה חסכתם 130 שקל על אייפון 7 לו חיכיתם חודשיים וחצי ולא קניתם מיד אחרי ההשקה, ו־155 שקלים על אייפון 7 פלוס. בצרפת חסכתם 125 שקל על אייפון 7, ו־150 שקל על אייפון 7 פלוס. בספרד הפער הוא 125 שקל לאייפון 7, ו־150 שקל לאייפון 7 פלוס.
המחירים שבהם נקבנו הינם המרה ישירה לשקלים של המחיר הרשמי המוצג באתר אפל הרשמי באותה מדינה, והוא אינו כולל מסים מקומיים, אם יש, וכמובן אינו כולל מסים נוספים שיש לשלם בעת הכנסת מכשיר סלולרי לישראל.
מי שהקדים להזמין טיסה, הפסיד
מי שיוצא בימים אלה לאירופה יגלה שהמחירים, בתרגום לשקלים, עושים לו רק טוב. מחירי הטיסות נמוכים יותר בשל מדיניות השמיים הפתוחים, בתי המלון זולים יותר כי אנחנו בחורף, והכי חשוב: השקל שלנו שווה יותר.
המחיר שאתם נדרשים כעת לשלם עבור חדר במלון באירופה נמוך יותר בהשוואה למחיר שהיה לפני כמה חודשים – בתנאי שהמחיר הנקוב ביורו לא השתנה. כך, לדוגמה, לו הזמנתם טיסת הלוך ושוב כבר ביוני לחודש מארס הקרוב מתל־אביב לברלין בחברת איזיג'ט, התבקשתם לשלם עבורה 133 יורו. המחיר בשקלים היה אז 581 שקל. מאז מחירה ביורו לא השתנה עדיין, משום שמדובר בתקופה עם ביקוש נמוך יחסית ויש עוד זמן רב עד לטיסה – אולם בשקלים מחירה הוא 542 שקל בלבד. הזמנת מלון 3 כוכבים באותם תאריכים כיום ולא ביוני הייתה חוסכת לנו 155 שקל.
הזמנת חדר במלון בפריז ל־6 לילות בתקופה שלפני חג המולד הוצעה לנו ביוני וגם השבוע ב־1,151 יורו. ההפרש בשקלים עומד על 322 שקל (5,028 שקל לעומת 4,706).
חבילה לאמסטרדם בתאריכים 30־24 בינואר, הכוללת טיסה ושבוע במלון 4 כוכבים, הוצעה ביוני בחברת לוקוסט ב־6,265 שקל (לזוג), והשבוע המחיר היה 5,861 שקל. טיסה למילאנו בין 28־23 ביוני הוצעה לנו השבוע בחברת לוקוסט ב־441 שקל, 30 שקל פחות בהשוואה למחיר שנדרש ביוני.
עם זאת יש לקחת בחשבון שטיסות ומלונות מתייקרים (במטבע המקומי) ככל שמתקרבים למועד החופשה, כך שבמקרים רבים ההפרשים יהיו קטנים יותר.
צעיף קשמיר ונעליים סקנדינביות: 5 המלצות של כתב האופנה שלנו
1. תיק צד של other stories
לתיקים ואקססוריז אין תאריכי תפוגה לרוב, וכשהיורו נמוך כדאי תמיד להשקיע בכמה תיקים שילוו אותך לעוד הרבה עונות, בלי לשבור תוכניות חיסכון ובלי לחשוב אם עוד תיק הוא השקעה נבונה או לא. בכל מקרה, & other stories היא רשת קולית במיוחד ששייכת למשפחת H&M והיא פונה יותר לנשים ופחות לנערות. לדברים שהם מציעים מדי עונה יש מקדם קוליות נעים ולא טרנדי או צעקני מדי ששווה תמיד לבדוק. התיק בצבע קוניאק שמצאנו הוא השקעה בטוחה: תיק עור עם אבזם מדויק, גודל מוצלח (שייכנס למזוודה) ואין לו תאריך תפוגה.
goo.gl/BOH89z
2. נעליים במראה עור עם ריפוד פנימי (25.86 יורו)
nelly הוא אתר סקנדינבי סופר ידידותי, שמציין גם מחירים בשקלים ושולח לישראל בחינם בהזמנות שמעל 150 דולר. הנעליים האלה, שנראה שמחממות נשים בשוודיה, יכולות לחמם גם את הרגליים של המקומיות, והן נראות מינימליסטיות במידה הנכונה, בלי לנקר עיניים.
goo.gl/uhiqdi
3. מעיל צמר (80 יורו — ויש עליו עוד הנחה 15%)
רוצות לעשות את זה כמו צרפתיות? זו ההזדמנות לקנות ב־laredoute.com מעיל צמר שזועק שיק ובלי הוראות הפעלה: ללבוש, להתחמם ולהרגיש כאילו את ברחובות פריז וכל מה שחסר לך זה קפה או־לה. goo.gl/NP5RkT
4. צעיף צמר וקשמיר (42 יורו) עוד דברים שכדאי למצוא בהנחות
גדולות הם דברים שביומיום עולים הרבה כסף, כמו צעיפי קשמיר. את זה מצאנו
בהנחה גדולה באתר מותגי יוקרה
(www.eu.forzieri.com) — וכדאי לשים עליו יד (או צוואר) שנייה לפני החורף.
goo.gl/xStt5i
5. סניקרס של נייקי (95 יורו)
לחובבי סניקרס מיוחדות, לגברים שמחפשים את הדברים שאין לאף אחד אחר ובכלל: tres-bien.com היא החנות האולטימטיבית עם מבחר עצום של מותגים אדג'יים ונכונים לדור המילניום. למי שקונה מחוץ לגוש היורו יש גם 20% הנחה — וזה מתקזז לרוב עם המשלוח. goo.gl/GvijSA
הנחות של אלפי שקלים
בעקבות ירידת היורו מצפים מהיבואנים להעניק הנחות, ויש להם תירוץ מוכן כדי להמנע מכך: הוזלות יתגלגלו למחירון לוי יצחק ויורידו את מחירי המשומשות. אז מורידים מחירים בצורה מתוחכמת, ומגבירים את ההטבות הנלוות לרכישה, בעיקר המחיר שתקבלו בטרייד אין על הרכב הישן.
יבואנית פיג'ו, למשל, השיקה השבוע את הדור הבא של ה־3,008, ג'יפון מעניין שלכל הגרסאות שלו שני תגי מחיר: מחירון והשקה. הדגם הבסיסי, 1,600 סמ"ק טורבו דיזל אוטומטי, עולה רשמית 145 אלף שקל אבל נמכר ב־5,000 שקל הנחה לתקופת השקה לא מוגדרת.
יבואני סקודה מציעים כעת את דגמי 2017 בהנחה משמעותית מאלה של 2016. פאביה 1,200 טורבו כפולת מצמדים מוצעת ב־93 אלף שקל, הנחה של 6,000 שקל. הג'יפון יטי נמכר ב־121 אלף שקל (הנחה של 9,000 שקל). אוקטביה 1,200 טורבו כפולת מצמדים מוצעת בהנחה של 5,000 שקל.
לאון הקומפקטית, 1,200 סמ"ק כפולת מצמדים, תוצע ב־115 אלף שקל (10,000 שקל הנחה). ובסיאט, איביזה 1,000 סמ"ק טורבו כפולת מצמדים 5 דלתות תימכר ב־81 אלף שקל, בזמן שבמחירון היא עולה 89 אלף. איביזה 3 דלתות ספורטיבית למחצה, ידנית עם 1,000 סמ"ק טורבו נמכרה לאחרונה ב־90 אלף שקל (הנחה של 13 אלף שקל).
גם באתרי מכירות ה־0 ק"מ אפשר למצוא כעת דגמים אירופיים במחירי מציאה. פיג'ו 108 רובוטית למשל, מוצעת ב־56־57 אלף שקל – כ־20% פחות מהמחירון.
רהיטים כן, מוצרי חשמל עדיין לא
לאור ירידת היורו, בדקנו איך הושפעו המחירים של מוצרי החשמל, הרהיטים והצעצועים. מי שקונה כרגע מכשירי חשמל לא ממש יכול ליהנות בארץ מירידה משמעותית במחירים, מאחר שיש מלאים בחנויות אשר נקנו בשער היורו הקודם ולכן נמכרים ללקוחות ללא שינוי. לדברי זאב קלימי, מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, "אם תימשך המגמה של שער יורו נמוך, זה יתחיל להשפיע בטווח הקרוב על מחירי המוצרים המיובאים מאירופה". בכל מקרה, מכשירי חשמל קטנים, כמו טוסטר, מכונת קפה ומיקסר, אפשר לקנות בחו"ל ולהביאם לארץ ללא מכס.
ומה לגבי רהיטים? רשת העיצוב IDdesign, שמרבית מוצריה מיובאים מאירופה, הגדילה את הנחות סוף השנה בעקבות צניחת היורו. "מדובר בירידה נוספת של כ־10% מעבר להנחות סוף השנה שנקבעו מראש", מציין עופר איתני, יו"ר כרמל גרופ, מבעלי IDdesign. רשת ביתילי הוזילה את ספות העור, המיובאות מאיטליה, ב־8% נוספים בעקבות ירידת היורו.
בענף הצעצועים משתלם לקנות כיום מותגים אירופאיים בחו"ל. למשל, מוצר "הרכבים הראשונים שלי" של לגו, נמכר ב־118 שקל בטויס אר אס בפריז וב־100 שקל באותה רשת בברלין — כאשר לפני חצי שנה היו המחירים 141.90 שקל ו־139.90 שקל בהתאמה. בחנויות בארץ המחיר כיום הוא 132.90 שקל לפחות.