שינוי במדיניות תרומות הדם בישראל: ועדה המייעצת למשרד הבריאות הודיעה אתמול כי ילידי אתיופיה יוכלו לתרום דם בדיוק כמו ילידי הארץ ממוצא אתיופי — כלומר, בתנאי שלא ביקרו באתיופיה שנה לפני מועד התרומה. עוד הוחלט כי הומוסקסואלים יוכלו לתרום דם אם לא קיימו יחסי מין עם גברים בשנה שלפני התרומה.
עם שינוי המדיניות מצטרפת ישראל למרבית המדינות המערביות שהסירו את המגבלה על תרומות דם לילידי אתיופיה. עד היום ילידי אתיופיה לא יכלו לתרום דם במסגרת הקריטריון שלפיו מי ששהה מעל שנה לאחר שנת 1977 במדינה שנחשבת לבעלת שיעור הידבקות גבוה ב־HIV על בסיס נתוני ארגון הבריאות העולמי לא יכול לתרום דם. כעת יבוטלו ההגבלות על תרומת דם עבור ילידי אתיופיה, והקריטריונים יושוו לאלה של כל ישראלי. על פי ההחלטה החדשה, בשאלון שממלא התורם יתווספו שאלות הנוגעות להתנהגויות שעלולות להגביר את הסיכון.
במשך שנים נהגו במערכת הבריאות בישראל להשליך לפח דם שנתרם על ידי בני העדה, בשל החשש שהתורמים נגועים במחלות הנפוצות יותר בקרב עולי אתיופיה מאשר באוכלוסייה הכללית, ובכללן איידס. הפרשה פורסמה לראשונה לפני 20 שנה והיא עוררה סערה בישראל.
עוד קבעה הוועדה של משרד הבריאות, על בסיס המקובל על ידי המומחים וארגוני הבריאות בעולם, כי גם גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים (הומוסקסואלים וביסקסואלים) יוכלו לתרום דם לאחר מגבלה של שנה בלבד. המלצה זו תואמת המלצות של מנהל התרופות והמזון האמריקאי. עד היום גברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרי 1977 לא הורשו לתרום דם.
הוועדה החליטה גם על הסרת מגבלת הגיל לתרומה ראשונה וקבעה שההחלטה על תרומה תהיה על בסיס אינדיבידואלי ובהתאם למצבו הרפואי הספציפי של התורם. עד היום לא ניתן היה לתרום מעל גיל 65 באופן גורף.
עדכון מדיניות תרומות הדם בישראל מתבסס על שיפורים טכנולוגיים בערכות הבדיקה, ידע חדש, התפתחות מדעית, נתונים אפידמיולוגיים מהארץ ומהעולם וניהול סיכונים שהוצגו בפני הוועדה. בראש הוועדה עמד פרופ' מנפרד גרין, חוקר ואפידמיולוג בכיר מאוניברסיטת חיפה, והיא כללה גורמי מקצוע, נציגי ציבור וכן את פרופ' אסא כשר שהתייחס לבסיס האתי של קבלת ההחלטות.
"ישראל היא חלק מזירה בינלאומית", נכתב בהחלטת הוועדה. "מדיניות זו מקובלת במדינות המפותחות בעולם, בהתאם להמלצות ארגוני הבריאות המובילים כגון ה־FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) וגופי הבריאות במדינות אירופה. אין היום סיבה מוצדקת להנחיות שונות בישראל ביחס לשאר העולם". עוד נכתב בדו"ח המסכם כי "אימוץ המלצות אלה מאפשר את האיזון הראוי בין צורכי ההגנה על בריאות הציבור לבין הצורך בשוויוניות, לצד הרחבת מעגל תורמי הדם במדינת ישראל, לתועלת הציבור בישראל".