WhatsApp FaceBook send e mail
מיין מנטה

לפנק, לפנק, לפנק

קחו שמיכה רכה, הכינו לעצמכם כוס תה, הדליקו כמה נרות והכירו את ה"הוגה", טרנד איכות החיים שמשגע את העולם ומגיע היישר מדנמרק: חמימות, נוחות, עונג ופשטות הם רק חלק מהעקרונות של אורח החיים של המדינה המאושרת בעולם

חגית גינזבורג , מנטה
18.12.16

הדנים סבורים שהחיים המודרניים, עתירי הטכנולוגיה, מרחיקים אותנו מעצמנו והופכים אותנו לעצבניים ולחוצים. ההוגה מעודד לחיות ברגע ולהפיק משמעות מההווה, גם אם בהווה שלכם אתם בדיוק עושים כביסה. התוצאה הישירה של אימוץ ההוגה היא אושר

 


 

במרץ 2016, בדו"ח האושר העולמי השנתי (World Happiness Report) של האו"ם, שמבוצע בקרב 157 מדינות, הוכרזה דנמרק כאומה המאושרת ביותר בעולם. דנמרק עקפה מדינות כמו שוויצריה, איסלנד ונורבגיה, שידועות בזכות תנאי האזרחות האידיאליים שלהן והמזג הכללי הנוח של יושביהן. וזו אפילו לא הפעם הראשונה – היא זכתה לטייטל הזה גם ב-2012 ו-2013. דווקא דנמרק, בעלת החורפים הארוכים, הימים החשוכים האינסופיים והמסים הגבוהים? איך הם עושים את זה?

התשובה טמונה במלה קטנה ומשונה – Hygge (מבוטאת Hue-Gah) היא משמשת לתיאור סגנון החיים הדני, שעיקרו: Living well and living simple. ליהנות מהדברים הפשוטים, ליצוק לתוכם קסם וייחודיות ולהזין את הנפש. בימים אלה פולש ההוגה גם אל ארצות ויבשות אחרות, על תקן שיגעון ה-WELLNESS החדש לחורף 2017, כפי שהטלגרף הבריטי הכתיר אותו. רק שבניגוד לסגנונות אחרים שאנחנו מכירים, שמטרתם לשפר את הבריאות הפיזית והמנטאלית שלנו (להתעמל יותר, לאכול פחות סוכר או פחמימות ולעשות מדיטציה), ההוגה מתייחס לכל מה שנעים, חמים, מספק, טעים וכיפי בסביבה ובאנשים שמסביב, כשהרעיון הוא להפוך את החיים היומיומיים הפשוטים למענגים.

 


האירופאים חלוקים בדעתם בנוגה למקורה של המלה "הוגה". חלק סבורים שהיא קשורה באופן רופף למלה "חיבוק" באנגלית הבריטית. אחרים חושבים שהיא דווקא נעוצה בנורבגית, כשהמשמעות הראשונית שלה הייתה משהו שדומה ל-Well Being. היא התפשטה בדנמרק במאה ה-18 ומאז הפכה לחלק אינטגראלי מהשפה הדנית ומהתרבות הלאומית. המשמעות הישירה שלה עבור הדנים היא הרגשה או מצב רוח שנובעים מתחושת עונג שבפעולות הפשוטות והיומיומיות והפיכתן ליפות, משמעותיות ומיוחדות יותר: אם זה לשתות את הקפה של הבוקר בספל מיוחדת ויפה במיוחד תוך כדי עלעול במגזין אהוב (ללא שימוש בטכנולוגיה, זה חשוב), הדלקת נרות ליצירת אווירה בזמן הארוחה או רביצה על הספה עם שמיכת צמר נעימה שרכשתם במיוחד. חלק מתייחסים להוגה כ"אמנות יצירת האינטימיות" (עם עצמך, עם הבית שלך או עם אחרים). בעברית או באנגלית עדיין לא נמצאה המלה המתאימה לתיאור ההוגה, אבל אפשר להשתמש במלים אחרות כמו: נוחות, נינוחות, חמימות, פשטות ואפילו קסם.

הדנים סבורים שהחיים המודרניים, עתירי הטכנולוגיה, מרחיקים אותנו מעצמנו, מהבתים שלנו ומהמשימות היומיומיות הפשוטות (שלטענתם יש להן משמעות רבה) והופכים אותנו לעצבניים ולחוצים. ההוגה מעודד לחיות ברגע ולהפיק משמעות מההווה, גם אם בהווה שלכם אתם בדיוק עושים כביסה. התוצאה הישירה של אימוץ ההוגה היא אושר.

 

ההוגה צובר תאוצה בימים אלה עד כדי כך, שבחודשים הקרובים צפויים לצאת לאור בבריטניה בלבד תשעה ספרים בנושא. שרלוט אברהמס, שכתבה את אחד הספרים הללו - Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way, מסבירה שנתקלה במושג לראשונה כמעצבת פנים. ההוגה הוצג לה כקונספט עיצובי של שמחה ונוחות. "איזו מלה מצחיקה, חשבתי לעצמי", היא כותבת. "ואז התחלתי להתעניין בנושא וגיליתי שסגנון החיים הזה התחיל עוד במאה ה-18 ושהיא בעצם עוסקת בלהתייחס לעצמך באהבה. להתכרבל ולהתנער מתלאות היומיום. מה שאני אוהבת בהוגה זה שאין פה שום דרישה ממך ואין כאן שום צורך להתאמץ או לנסות יותר מדי. להיפך – לעשות את מה שזורם בקלילות ובכיפיות. ההוגה עוטף הכל במעין נדיבות רוח, סבלנות ונעימות שמשפיעה על כל הסביבה. הלוואי שהעידן הנוכחי יהפוך לעידן ההוגה".

 

ספר אחר שצובר פופולאריות בימים אלה הוא The Little Book of Hygge שמשמש כמדריך מפורט לחיי ההוגה ומכנה את ההוגה "נוחות לנשמה". בהפינגטון פוסט תיארו את הצלחת ההוגה הנוכחית, בבריטניה ובמדינות אירופאיות רבות נוספות (אבל גם ביבשות אחרות, כמו אוסטרליה למשל), כאמצעי להתמודדות עם המציאות המורכבת ששנת 2016 הביאה איתה (אתם יודעים, טרור, טראמפ, כאלה). סיבה נוספת היא תחושת המיאוס הכללית מאנשים וגופים שמטיפים לאכילת סופר פודס, חיטוב אינטנסיבי, טבעונות וכיו"ב. ההוגה הוא כולו בענייני נוחות, רכות וחמימות. וכן, זה כולל פחמימות ריקות וסוכר לבן.

ההוגה כל כך שגורה בחייהם של הדנים, שאם תיסעו בתקופה הזו של השנה לקופנהגן, בירת דנמרק, תגלו שרוב הרחובות הראשיים מקושטים באלפי נורות קטנות וצבעוניות לכבוד חג המולד – הרבה יותר מכפי שאפשר למצוא בערים גדולות אחרות; בתי הקפה תמיד יציעו לכם נרות דולקים, פינות רביצה לקריאת ספרים, ספלים גדולות במיוחד, שמיכות ואפילו בירות שמשלבות קפאין כדי להגביר את ההנאה.

במדינה כמו דנמרק, שבה שעות החושך יכולות להגיע ל-17 שעות ביממה, להוגה יש השפעות חיוביות על הבריאות המנטלית של האזחרים במדינה. סוזן נילסון, מרצה דנית במורלי קולג' בלונדון, הסבירה לרשת ה-BBC בכתבה שעשו על הנושא: "יש לנו חורפים ארוכים וקרים בדנמרק והם בהחלט משפיעים על דברים, אבל ההיגי הוא לא רק קטע של חורף. הוגה יכול להיות קשור למשפחות שמתאספות יחד סביב שולחן אחד כדי לאכול, עם אורות מעומעמים; זה יכול להיות זמן איכות שלך עם עצמך, בקריאת ספר וכן הלאה".

 

 


 


לנו הישראלים, זה יכול להיראות משונה להשקיע זמן, כסף ומחשבה בבחירת ספל קפה מיוחד, בהדלקת נרות או אורות קטנים מנצנצים בזמן ארוחת הערב או לבחור שמיכה מיוחדת לזמן הרביצה על הספה, אבל זו בדיוק מהות ההוגה – להפוך את כל מה שיומיומי, למיוחד. אז קחו את הזמן להעביר את ארוחת הערב המשפחתית לחצר או למרפסת, עמעמו את האורות ואפילו דאגו לעצמכם לספל קפה מיוחדת ומפנקת. אל תסתפקו בטרנינג מעופש ומוכתם והשקיעו בבחירת הפיג'מה שלכם ופרגנו לעצמכם את המצעים הרכים ההם שהתעצלתם לכבס עד כה.

 


ההוגה הוא נגד מולטי טאסקינג, המושג השגור כל כך בעולם המערבי. להיפך, כאן מעודדים אתכם לחזור לבייסיק ולהתענג על הדברים הפשוטים, לעצור ולהעריך אותם כראוי. וכמובן בשיטות חשיבה חיובית למיניהן, גם כאן, יש חשיבות עצומה לאופן שבו אתם בוחרים להסתכל על העולם סביבכם ועל החיים. אז עצרו כדי ליהנות מכוס הקפה החם שאתם שותים עכשיו, מהמאפה הפריך שקניתם ואפילו מדברים שייראו לכם טיפשיים, כמו ענן בצורה מצחיקה בשמיים או פרח עם ריח טוב. הניחו את הסמארטפון והמחשב בצד וקחו רגע להתענג.

 


בהוגה מאוד מאמינים באמנות ובכל מה שקשור אליה: ציור, מוזיקה, צילום, סריגה, פיסול וכל סוג אחר של קראפט שעושה לכם נעים ויגרום לכם לבלות זמן איכות עם עצמכם בעשייה ויצירה של משהו שאתם אוהבים.

 


יורד גשם בחוץ, קר לכם ואפור? עשו מה שהדנים עושים ואמצו את הגשם באהבה. יום גשום הוא התירוץ האידיאלי להתכרבל על הכורסה האהובה עליכם (עם פיג'מה רכה במיוחד, אל תשכחו) עם ספר חדש שעדיין לא הספקתם לקרוא. הזמינו חברים לבקר אתכם בערב קריר. ראו את ההזדמנות הטמונה בימים האפורים.

 


הכוונה כאן היא לא למזונות מסוג מסוים, שהם בריאים יותר או פחות, אלא למזונות מנחמים ומחממים שמתאימים לעונת החורף הקודרת בדנמרק (וגם אצלנו אפשר להיתקל בימים קרים ואפורים). אם זו דייסה חמה, מרק סמיך וטעים או סתם עוגיות טריות – בחרו במזונות שעושים לכם כיף בבטן ובנשמה, השקיעו בהכנתם (או ברכישתם ממקום איכותי) וגם באופן ההגשה, כך שיהיה לכם נעים גם בעין.

 


הבתים הדנים הם גן עדן של הוגה: רצפות עץ, כורסאות עור, אח להבערת אש, שטיחים עבים וכריות רכות. אז גם אם אתם שוכרים דירה ברמת גן, תוכלו למלא אותה בפריטים שישדרו חמימות ונוחות, עם טקסטילים שונים וחפצים שעושים לכם נעים בעין ובלב. הרוב, אגב, בצבע לבן, עם נגיעות של פסטל ודגש על צבעים טבעיים. ואל תשכחו נרות – בהוגה אוהבים נרות ומאמינים ביכולת שלהם להשרות אווירה חמימה ונעימה.

 


גם הדנים חיים בחברה המודרנית והכאוטית, עם הסחות דעת בדמות סמארטפונים ונטפליקס, אבל בעבר, הם היו זקוקים מאוד לבני המשפחה והחברים שלהם כדי לשרוד את החורף הקשה, לכן זמן האיכות עם אנשים קרובים הפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות הנורדית. לכן, אחד העקרונות החשובים בהוגה הוא לדאוג לעצמכם לזמן איכות עם אנשים שאתם אוהבים – משפחה וחברים. הם נוהגים לקבוע תכניות מראש ולתכנן את זמן האיכות הזה, או פשוט לזהות את ההזדמנות (למשל בזמן משחק עם הילדים), לעצור ולספוג אותה פנימה.