העלאת הריבית בארה"ב תרמה לירידה נוספת בשערו של היורו, שהגיע בסוף השבוע לשיא השפל מזה 15 שנים אל מול השקל – וכמעט נגע ב־4 שקלים. העלאת הריבית על ידי הבנק הפדרלי משפיעה וצפויה עוד להשפיע על שערי המטבעות בעולם, מה עוד שהנגידה האמריקאית, ג'נט ילן, אף הבטיחה עוד 3 העלאות ריבית ב־2017. מהסיבה הזו עלה שלשום שער הדולר בישראל ל־3.85 שקלים, שערו הגבוה ביותר באחרונה.
לפני שעלה בסוף השבוע במעט, ל־4.0186 שקל, ירד שער היורו בישראל בכ־2%, מה שמקשה מאוד על היצואנים לאירופה. לדוגמה: במקום לקבל על 100 יורו 410 שקל בראשית החודש, הם מקבלים כעת פחות מ־402 שקל – בו בזמן שההוצאות בארץ הם בשקלים, ובהן משכורות, מסים, חשמל ומים. לעומת זאת, ליוצאים לאירופה נחסכות הוצאות. גם שער הליש"ט נחלש מאוד, אגב, מאז ההחלטה על הפרישה מהאיחוד האירופי, וביום שישי נקבע שערו על 4.7891 שקל, בכ־90 אגורות פחות מלפני כחצי שנה.
הצפי לעליות נוספות בריבית בארה"ב יגרום כנראה לכך שכבר בקרוב יירד שער היורו בעולם עוד יותר, ובארץ הוא יירד לראשונה מאז תחילת המאה אל מתחת ל־4 שקלים (לעומת כמעט 6 שקלים בימי השיא).
אז מדוע הועלתה הריבית בארה"ב, בפעם השנייה בתוך שנה, ל־0.50%־0.75%?
הבנק הפדרלי הפך אופטימי מאוד בהקשר לנתוני הכלכלה האמריקאית, העלייה בצמיחה, חזרת האינפלציה ליעדה, הגידול בהשקעות ותוספת המשרות.
האם לבחירת טראמפ הייתה השפעה על ההחלטה?
ייתכן שבהחלטה הייתה גם רמיזה לנשיא הנבחר, שהבנק המרכזי ימשיך במדיניות עצמאית, גם בתקופת נשיאותו של מי שתקף לא פעם את הבנק ואיים להתערב בהחלטותיו.
מה יקרה לשוק המניות?
העלאת ריבית פוגעת לרוב בשוק המניות, שכן היא מאפשרת לשים את הכסף בנכס אחר נושא ריבית. דווקא עכשיו שוק המניות גואה נוכח ההיערכות לצמיחה מהירה יותר עם היבחרו של טראמפ, שמתכנן להפחית מסים, להגדיל את ההוצאה הממשלתית ולצמצם את הרגולציה, תוך העברת ייצור של חברות אמריקאיות מסין וממדינות אחרות לתחומי ארה"ב.
האם העלאת ריבית עלולה לחבל בתוכניות של טראמפ?
כן. משום שכך הצמיחה לא תעלה בשיעור המקווה על ידו וההשקעות עלולות לקטון, כי הכסף יהיה יקר יותר. ילן אף הבהירה שההחלטה על הריבית "מהווה אמון שיש לנו בהתקדמות כלכלת ארה"ב".
ומה צפוי כעת בתחום הריבית בארה"ב ובישראל?
התחזית היא שהריבית בארה"ב תעלה עוד 3 פעמים ב־2017, ברבע אחוז בכל פעם. העלאה מהירה כזו בארה"ב אמורה, לקראת סוף 2017, להביא גם לעלייה ראשונה מזה שנים בריבית בישראל – שנמצאת זה 20 חודשים בשפל היסטורי של 0.1% לשנה.
מה יהיה הגורם המכריע בקרוב בתחום הריבית בארה"ב?
למדיניותו של טראמפ תהיה השפעה רבה ביותר על האופן שבו ינהג הבנק המרכזי של ארה"ב בתחום הריבית. "השתוללות" של הנשיא הנבחר, כמו גידול עצום בהוצאות וניתוק הסכמי סחר, עלולים יהיו למתן את העלאות הריבית הבאות.
ואיך יגיבו באירופה ובמקומות אחרים להעלאות הריבית בארה"ב?
הגיוני שהריביות השליליות והאפסיות, הניתנות כיום על הפקדונות באירופה, ביפן וגם בישראל, יועלו.