WhatsApp FaceBook send e mail
תומריקו

מדד שלילי גם ב־2016

לאחר שמדד דצמבר נותר ללא שינוי: האינפלציה בישראל שלילית זו השנה השלישית ברציפות • מחירי הדיור עלו ב־8.1% בשנה

גד ליאור
16.01.17

שנה שלישית ברציפות: אינפלציה שלילית בישראל. לפי נתוני הלמ"ס, מדד דצמבר נותר ללא שינוי, כך שבשנת 2016 נרשמה ירידה של 0.2% במדד, וזאת לאחר ירידה של אחוז בשנת 2015 ושל 0.2% בשנת 2014.

 

מדד שלילי מיטיב עם מי שנטלו הלוואות צמודות למדד, אולם הוא לרוב רע למשק ומעיד על האטה, בלימת העלייה ברמת החיים ואף סכנה למיתון ולאבטלה. אלא שבישראל של השנתיים האחרונות המצב שונה: הורדת המע"מ באחוז, השפעה מתמשכת של המחאה החברתית על מחירי מוצרים, בעיקר בתחום המזון, ירידה במחירי האנרגיה בעולם, הוזלת מחירי התחבורה הציבורית ותחרות בתחום הטלפונים הסלולריים גרמו לירידות מחירים שאינן מעידות על מיתון או מהוות סכנה לעלייה באבטלה.

 

מחירי הדירות ממשיכים להתייקר ועלו בשנה האחרונה בלא פחות מ־8.1%. בחודשים אוקטובר ונובמבר בלבד (עדיין אין נתונים לדצמבר) התייקרו הדירות בעוד 0.4%. המשמעות: המהלכים שמבצע האוצר כדי לבלום את מחירי הדירות לא מצליחים עד כה להביא לתוצאה המקווה.

 

אז מה התייקר ומה הוזל בשנת 2016?

 

צילום : ידיעות אחרונות

 

מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית ירדו ב־12.5%. מחירי הירקות הטריים הוזלו ב־10.6%. ההוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ הוזלו ב־4.2%, בעוד שהבשר, העופות והדגים הוזלו ב־4.1%. גם מחירי המכוניות ירדו ב־3% בעיקר בשל הירידה בשערי היורו והדולר בשנה האחרונה. התחרות בענף הטלפוניה גרמה לירידה במחירי שירותי הטלפון, האינטרנט ומוצרי התקשורת ב־2.7%. מחירי ההלבשה ירדו ב־1.7%.

 

מנגד התייקרו בשנת 2016 הפירות הטריים בשיעור של 13.5%. ההארחה, הנופש והטיולים התייקרו ב־6.2%. ביטוח הרכב התייקר ב־3.1%, הסיגריות התייקרו ב־2.5% ומחירי שירותי הדיור עלו ב־1.4%. שכר הדירה ושירותי החינוך התייקרו בשנת 2016 בשיעור של 1.3%.

 

בדצמבר 2016 הוזלו הדלק והשמנים לרכב ב־1.2%, הפירות הטריים ב־3.6% והאירוח, הנופש והטיולים בשיעור של 8.4%. מנגד התייקרו הנעליים ב־6.7%, ההלבשה ב־6.5% והירקות הטריים ב־4.6%. ביטוח הרכב עלה בחודש שעבר ב־1.3%.

 

בנק ישראל, האחראי לעמוד ביעד שקבעה הממשלה לאינפלציה – 1% עד 3% בשנה – פירסם אתמול הסבר להחמצת יעד האינפלציה, עם מדד שנתי שלילי, זו השנה השלישית ברציפות. לדבריו, "האינפלציה הנמוכה בשנים האחרונות היא תוצאה של אינפלציה נמוכה בעולם וירידה חדה שחלה במחירי האנרגיה, הפחתות מחירים אדמיניסטרטיביות מצד הממשלה, ייסוף, והתגברות התחרות והמודעות הצרכנית. המדיניות שננקטה על ידי בנק ישראל תרמה לרמה נמוכה ביותר של אבטלה, לגידול בתעסוקה ולצמיחה נאה, תוך גידול מהיר בשכר ובצריכה הפרטית. המדיניות ננקטה מתוך החלטה להימנע מנקיטת צעדים בלתי שגרתיים, אף שאלו יכלו להעלות את האינפלציה. חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה שהאינפלציה תשוב ליעד בסוף השנה, וגם הציפיות לאינפלציה לטווח הארוך מצביעות על כך שבשוק ההון שוררת הערכה שלאורך זמן תישמר האינפלציה במרכז תחום היעד".

 

צילום : ידיעות אחרונות

 

יונתן כץ מלידר שוקי הון אמר כי "מדד דצמבר מחזק את ההערכה שהסביבה האינפלציונית בישראל נמוכה במיוחד על רקע הייסוף בשקל, הגברת התחרותיות וכנראה גם רגיעה מסוימת בשוק השכירויות. נדמה שלאחר שלוש שנים של אינפלציה שלילית, בנק ישראל לא ימהר להעלות את הריבית, אולי לא לפני אמצע 2018".

 

gadl@yedioth.co.il