"לקוחות התחילו לצלצל, היה מאוד קשה. כולם חשבו שרק 'לה פבוריטה' מוציאה עופרת לקפה בעוד אנחנו תמיד השתדלנו להשתמש ברכיבים היקרים ביותר. ניהלנו מאבקים עם ספקי הקפה שרצו שנבנה מכונות זולות יותר ולא עמידות כמו אלו שאנחנו מייצרים. המכירות נעצרו". כך אומרת גלית ברזילי (44), מנכ"לית ומבעלי יצרנית מכונות הקפה "לה פבוריטה". יחד עם השותף דוד גולן (75), נקלעו השניים לעין הסערה עם התפוצצות פרשת העופרת במכונות הקפה.
אלפי מכונות קפה צפויות להיבדק בימים הקרובים בחמש מעבדות שקבעו משרדי הבריאות והכלכלה כדי לראות אם אינן פולטות מתכות. מדובר בכל דגמי מכונות הקפה התעשייתיות והמוסדיות של "לה פבוריטה" הישראלית וכן בדגם "סופיה" מתוצרת "ביאנקי." חמישה דגמים נוספים של חמישה יצרנים אחרים המיובאים לישראל נמצאים עדיין בבדיקות.
הכל החל ביום שלישי לפני כחודש: מדי שלישי בערב יש לברזילי שעתיים "מקודשות" שבני משפחתה ומכריה יודעים שאין להפריע לה במהלכן. ברזילי, רווקה מבני ברק, מעבירה בשעות אלו שיעור תורה לנשים בעיר. לכן התפלאה כשבאמצע השיעור החל הסלולרי שלה לצלצל ללא הפסקה. "נבהלתי, כשעניתי לשיחות הבנתי שאלו בעיקר עיתונאים שביקשו ממני תגובה. לא ידעתי על מה. לא הבנתי מה קרה. אמרו לי שכנראה התפרסם משהו ומשרד הבריאות אמר שהקפה המיוצר מהמכונות שלנו מכיל עופרת, מסוכן לנשים הרות שצריכות להפסיק לצרוך וגם יתר הציבור נדרש להפחית צריכה". גולן (נשוי+2): "הפסקנו למכור מכונות עד שנמצא פתרון".
אז איך מצאה את עצמה חברה ישראלית שהוקמה ב־1952, ומייצרת ומוכרת רק כ־500 מכונות בשנה, בעין הסערה? התגלגלות הפרשה והתנהלות משרדי הכלכלה והבריאות עוררו מההתחלה סימני שאלה רבים. למשל: למה לא נחשפו ממצאי הבדיקות של כל המכונות שנבדקו? ברזילי וגולן טוענים שלא ראו את ממצאי הבדיקות של המכונות מתוצרתם, למעט ממצאי בדיקה אחת של מכונה חדשה שלקחו פקחי משרד הכלכלה ממפעלם. אין להם מושג כמה מכונות שלהם נבדקו עד היום - כנראה שיותר מ־100. גם לא ברור מה הקפיץ פתאום את משרדי הבריאות והכלכלה לעסוק בתקן הישן של מכונות הקפה. לא ברור האם מדובר בסכנה אמיתית לצרכנים או בשילוב של היסטריה והיעדר אסטרטגיה.
מה הן בכלל מכונות תעשייתיות?
ברזילי: "אלו מכונות שמקבלות את אספקת המים שלהן ממערכת המים, בניגוד למכונות ביתיות שמקבלות את אספקת המים לקפה ממכל מובנה. בישראל יש כ־10,000 מכונות תעשייתיות בבתי קפה, מסעדות, בתי מלון, קיוסקים, תחנות דלק, מקומות עבודה, מכוני כושר ועוד. אנחנו היצרנים היחידים בשוק המקומי ובנוסף יש 28 יבואנים, רובם קטנים, המייבאים מאיטליה. המכונות המיוצרות בה נחשבות לטובות וליקרות ביותר, 9,000־20,000 שקל ויותר למכונה בעלת שני ראשים. מכונות מספרד כובשות את השוק הישראלי בגלל המחירים: 6,000־7,000 שקל למכונה, אבל הן באיכות פחותה מהאיטלקיות. יש גם מכונות מצרפת וממזרח אירופה. מי שמספקים את המכונות לשוק הם 10 יצרני קפה מקומיים ויבואנים. המובילות: שטראוס־עלית, לנדוור ולוואצה".
איזה חלק מהמכונה הוא הבעייתי שפולט את המתכות?
ברזילי: "אנחנו רוכשים את רוב הרכיבים באיטליה. חלק מהמחברים נרכשים בישראל וכאן נעשית ההרכבה כשמכונות הקפה מותאמות לשוק הישראלי. צריכת הקפה בארץ מבוססת הרבה יותר על חלב, ובאירופה יותר על אספרסו - דבר שמחייב התאמה. הבאנו מומחה למתכות שבדק חלק־חלק. המתכת היחידה שנמצאה הייתה במים שעברו את המכונות שלנו. פליטת המתכות נעשית בעיקר מהמחברים או מחלקים נוספים העשויים פליז. יחד עם מומחים מצאנו שיטה לציפוי כפול של החלקים הבעייתיים במכונות, ביניהם חלפים שמגיעים מאיטליה ומחברים המיוצרים בארץ. מהשבוע הבא נפרסם לציבור וגם נציג לרגולטורים איזה חלקים צריך להחליף. המכונות החדשות ייוצרו רק עם החלקים המשודרגים. ייצרנו מכונות כאלו ובדקנו במעבדה והן לא פולטות מתכת".
גולן: "במכונות חדשות פליטת המתכות גבוהה יותר, ולכן ההוראות מחייבות שטיפה מספר פעמים לפני השימוש במכונה. מכונות פולטות מתכות גם אחרי ניקוין מאבנית לכן מתחייבות גם אז מספר שטיפות. אחרי הפרסום בדקנו ב'אמינולאב' מכונה משומשת שעמדה אצלנו וגילינו שהיא פולטת 10.3 ppm עופרת בלבד (התקן מתיר עד 10 מיקרוגרם לליטר למים שמקורם במכונת קפה, ש.ח). לפני כן מעולם לא בדקנו את מכונות הקפה שלנו כי לא התבקשנו. מעולם לא נדרשנו לספק תצהיר ונושא איכות המים לא הוזכר מעולם. גם יבואנים סיפרו לנו שהתקן הוא סוג של גזירה שהציבור איננו יכול לעמוד בה. גם הם לא בדקו מכונות מעולם. למחרת הפרסום קיבלנו זימון למשרד הבריאות, ואז יצאנו לאיטליה לחפש פתרונות".
ברזילי: "יצרו פאניקה שלא במקומה. איכות המים בתקן מכונות הקפה מבוססת על תקן מי שתייה. מכורים לקפה יישתו 5 ספלים ליום, ומדובר בספל אספרסו או קפה הפוך של 40 מ"ל קפה כל אחד, כלומר 200 מ"ל. כמו כוס מים, שאותם שותים הרבה יותר".
אז אם יש קרוב ל־30 ספקים, מדוע סומנו רק "לה פבוריטה" ו"ביאנקי" כיעד לבדיקות? במשרד הבריאות אמרו כי "הכל התחיל באירוע של גילוי עופרת במי שתייה המזינים בין השאר מכונות קפה ומים שהיה בארה"ב, שבעקבותיו הורתה אינטל העולמית לסניפיה לבדוק את מי השתייה ששותים העובדים וגם את המכונות המחוברות למערכות המים. בישראל נבדקו מי ברז, תמי 4 ומכונות קפה. באחרונות נמצאו החריגות. שטראוס, בעלת המכונות, קיבלה מידע על הממצאים, המשיכה בבדיקות משלה ומצאה חריגות במחצית מהמכונות". מאחר שהיא מספקת ללקוחותיה מכונות של 'לה פבוריטה' ו'ביאנקי', הן היו אלו שנמצאו בעין הסערה. לפי החוק, המחייב עדכון של משרד הבריאות בממצאים מסוכנים, הועברו התוצאות למשרד והחלו הבדיקות. רוב הבדיקות במאסה הראשונה היו של שטראוס. נוספו להן עוד בדיקות שיזם משרד הכלכלה. נדגמו למעלה מ־200 מכונות של "לה פבוריטה ו"ביאנקי". "כואב לנו שהתחילו דווקא בנו", אומרים ברזילי וגולן. "ואת כל האחרים השאירו לאחר כך. מהפרסומים ניתן להבין כאילו יש רק שתי חברות לא בסדר והשאר תקינות. דווקא את הבעיה הישראלית הכי קל לתקן, כי חברות זרות לא יקימו קווי ייצור מיוחדים לישראל".
"לה פבוריטה" הוקמה על ידי מרדכי שור המנוח. "כשילדיו לא רצו להיכנס לעסק", מספר גולן, "הוא חיפש מישהו שימשיך את המפעל". את גולן החיפאי הכיר שור מאחר שהוא נמנה עם בעלי "קפה אווא", מפעל קלייה חיפאי ותיק. גולן: "לה פבוריטה הייתה אחת מספקיות המכונות שלנו. ב־2008 רכשנו במסגרת "קפה אווא" כקבוצת שותפים את לה פבוריטה. שור נשאר בחברה כיועץ מומחה. את גלית ברזילי, שעבדה ב'פאוזה' של מי עדן והייתה אחת מלקוחותינו, גייסנו כמנכ"לית". ב־2013, כאשר השותפים ב"קפה אווא" החליטו לצאת מהבעלות על יצרנית המכונות, רכשו השניים את חלקם. ברזילי וגולן מתגאים: "הקדמנו את נסטלה בייצור מכונות קפה תעשייתיות על בסיס קפסולות ורשמנו פטנט בעולם".
העובדה שמכונות שלכם פולטות מתכות לא גרמה לכם לנדודי שינה?
ברזילי: "כשהיינו באיטליה יצרני החלקים לא הבינו למה הפאניקה. המדינה היחידה בעולם שקבעה גבול של 10 ppm לעופרת היא קליפורניה. באיטליה מתירים 40־50 ppm".
אתם מציעים אפשרות לתקן את המכונות או לרכוש מכונות משודרגות. כמה זה יעלה?
"החלפת חלקים תסתכם במאות שקלים למכונה. ניתן אפשרות לרכוש רק את החלקים או להביא אלינו את המכונות כשאנחנו נבצע את ההחלפה. המכונות החדשות יתייקרו ב־25%־30%".
ומי יממן את תיקוני המכונות?
"רוכשות המכונות — חברות הקפה, או מפעילי המכונות. הם יחליטו ביניהם. לא אנחנו צריכים לממן". גולן: "מצאנו פתרונות ברמה הטכנית. המוניטין שלנו נרמס ברגל גסה גם מול שאר המתחרים. גם במשרד הבריאות מודים שאין סכנה מיידית. הבהלה מטעה צרכנים ויוצרת תוהו ובוהו. תנו לנו תקופת מעבר, תרגיעו את הציבור, ותוך חצי שנה השוק יעבור לרמה אחרת של מכונות".
משרד הכלכלה: "אנחנו בקשר עם 'לה פבוריטה' וכל טענה או תהייה מצידה נבחנו לעומק ונענו. נציגי החברה לא התכחשו לבעיה, ודיווחו למשרד כי הם נערכים לטפל בה. המידע על תוצאות בדיקות לא תקינות נגע ליותר ממכונה אחת והועבר לחברה. החריגות היו גבוהות מאוד, במיוחד במכונות החדשות מתוצרתם, אך גם במכונות המשומשות נמצאו חריגות בכמויות גדולות מהמותר בתקן. המשרד החל בבדיקת דגמים מסוימים אך בודק גם דגמים נוספים לפי היקף תפוצתם בשוק. בכוונתנו להמשיך ולכסות את מרב הדגמים האחרים. על כל יצרן חובה לעמוד בכל הוראות התקן, ולוודא שמה שהוא מייצר עומד בתקן".
שטראוס: "אנו פועלים בתיאום מלא ובשקיפות מול כל משרדי הממשלה".