השילוב המושלם בין שבתות חמימות (אבל לא מדי), שדות שנפרסים בירוק בוהק מאופק עד אופק ופריחה בכל מקום — הופכים את העונה הנוכחית לאידיאלית לטיולים. באזור מגידו — רק שעה נסיעה מאיזור המרכז – מוסיפים לכל אלה גם שורת אטרקציות לכל המשפחה ששוות ביקור, ואפילו פסטיבל חמוד בשם "צלילי טבע" שייפתח בשבת הקרובה (ראו מסגרת). אז לא תבואו?
החורש הטבעי, היערות, שטחי המרעה, שבילי ההליכה והרכיבה על האופניים הם החלק המוכר למטיילים באזור רמת מנשה — אזור המשתרע בין עמק יזרעאל ממזרח לאזור זכרון־יעקב במערב, אשר הוגדר על ידי אונסק"ו כ"מרחב ביוספרי" (אזור שבו משמרים את הסביבה תוך מעורבות של הקהילה). המסלול המעגלי לכל המשפחה של גבעת הרקפות ליד קיבוץ גלעד, והמסלול הנגיש לעגלות בנחל השופט, על המערות המסתוריות וצמחיית הנחל העשירה שבו, הם שני מסלולים המתפקעים ממטיילים בשבתות יפות.
אבל יש באזור עוד לא מעט מקומות ששווים ביקור, והם שווים בעיקר עכשיו, על רקע פסיפס הצבעים הבלתי נגמר — מרבדי רקפות, שטיחי חרדל צהובים וריכוזי פרחי תורמוס סגולים.
1. אמנים ביקנעם המושבה
השבת הראשונה של פסטיבל צלילי טבע במגידו (18במארס) תוקדש ל"בתים פתוחים" ביקנעם המושבה. זהו אירוע מסורתי הנערך לקראת פסח ובמסגרתו מארחים אמנים ויוצרים תושבי המושבה הוותיקה את הקהל הרחב בבתיהם הפרטיים. לא פחות מ־35 בתים יהיו פתוחים באותה שבת בין השעות 10:00 ל־16:00 (מפה תחולק בכניסה ליישוב), כשהאמנים מציגים רקמה, סריגה, צורפות, אפיית בוטיק, ציור, קרמיקה, זכוכית, אופנה ועוד.
אורנה שטראוס, רוקמת אמנותית, היא אחת מאותם אמנים. הסטודיו שלה, שנמצא ממש בכניסה למושבה יקנעם מכיוון כביש הגישה לתל־אביב, מאכלס עשרות עבודות צבעוניות להפליא ששטראוס יצרה בעשר אצבעותיה, בד, חוטים וחומרים אחרים שהיא משלבת בעבודותיה כמו חרוזים שהביאב מתאילנד או מסכות מפסטיבל וונציה.
הביקור אצל שטראוס כולל הפעלה לילדים בחומרי טקסטיל, וזה בדיוק המקום לשכוח כל מה שידעתם על פינות יצירה לילדים, ולחשוף אותם למשהו אחר לגמרי — כמו רקמה במחט עבה על רשת שקופה. על שולחן בחצר ביתה, מתחת לעץ פקאן, היא פורסת בדים, חוטים וים של סבלנות. שטראוס כבר הציגה מעבודותיה בלא מעט מקומות, אבל היא אוהבת במיוחד להציג בבתים פתוחים, המאפשרים מפגש בלתי אמצעי עם הקהל. בשטח החקלאי של המשפחה יש גם רפת לא קטנה, ואפשר לגשת לומר שלום לפרות לפני שהולכים.
בית פתוח אצל אורנה שטראוס: 052-3990482 (וויז: דרך העמק 1, יקנעם).
2. הקרקס החקלאי
אם אתם תוהים מה הקשר בין קרקס לבין חקלאות, ביקור בקרקס החקלאי במושב היוגב יסיר את כל הספקות. את המקום הנהדר הזה מפעילים נטלי והילל פרץ, אמני קרקס המופיעים כבר עשר שנים בארץ ובעולם. במהלך סבב הופעות בקריביים התעסקו השניים גם בחקלאות, כשטיפלו בחממות של גידולים כמו עגבניות שרי, מלונים, פלפלים, קישואים, מלפפונים ועוד. שם עלה הרעיון של הקרקס החקלאי, המשלב בין שתי האהבות שלהם — חקלאות וקרקס.
השניים מאמינים שכאשר משפחה חווה את הקשר הישיר לאדמה ורואה ומרגישה את נפלאות הטבע, היא חווה את אותה התפעלות ושמחה שחווים מלראות מופע קרקס המשלב את נפלאות הגוף האנושי עם צחוק ומשחק. ועם תפיסת העולם הזו פתחו בפורים 2013 את הקרקס החקלאי במושב היוגב — גם עדן של הפעלות מעולם הקרקס והחקלאות על רקע שדות אינסופיים המקיפים את המתחם.
המסע מתחיל בהליכה בין צמחים וגידולים שונים במשק של חקלאות אורגנית תוך כדי פתירת כתב חידה. בדרך עוצרים לזרוע ולקשט עציץ לקחת הביתה מתנה, נוסעים בחדי אופן (תוך כדי שנעזרים במעקה) ובייבי בייק (אופניים ללא פדלים לקטנטנים), מלטפים חיות, מתנסים בסדנת ג'גלינג, צופים במופע קרקס, מפריחים בועות סבון ענקיות ומסיימים בקטיף עצמי בערוגות. מקום קסום שאפשר לבלות בו שעות.
הקרקס החקלאי, מושב היוגב. פתוח בשבתות וחגים בשעות 10:30־15:00. המופע המרכזי בשעה 12:30, טלפון: 054-5500274, 054-5500175 מחיר: 48 שקל לאדם מעל גיל שנתיים.
3. פארק דג בכפר
פארק הדיג הזה משלב בין אטרקציות לילדים ולמבוגרים. בעוד הדייגים הבוגרים ישובים סביב אגם ודגים בשלווה קרפיונים, מושטים או פורלים, הקטנים מוזמנים להשתולל במתקנים מתנפחים רטובים או לקפוץ בטרמפולינה. בבריכת השכשוך יש סירות פדלים שמתאימות לרגליים קטנטנות, ומי שרוצה להישאר יבש יכול לשחק בבריכת הכדורים ובפינת הבימבות או ללטף חיות בפינת החי.
מה שנחמד באמת הוא שהמקום מאפשר גם לדור הצעיר להתנסות בדיג על אמת. ובעידן של ילדים מוכי משחקים סלולריים ושלל הפרעות קשב, זה לא מחזה נפוץ. לרשות הילדים הדייגים עומדות שתי אפשרויות. בבריכת הקרפיונים מקבלים חכות של ממש מקני במבוק, עם קרס ופיתיון, ובעזרת מדריכים משליכים את החכה ומחכים לדג שמנמן. כשהוא מגיע, מצלצל המדריך בפעמון לציון ההישג המרשים, והדג מושלך חזרה לבריכה. האפשרות השנייה היא לתפוס דגים במסננת קטנה מתוך בריכה נמוכה, ואז לשחרר אותם חזרה.
דגים שנתפסים באגם של הגדולים, לעומת זאת, לא זוכים לחזור למים. אפשר לקחת אותם הביתה בתשלום לאחר שעברו בעמדת הניקוי. ניתן לערוך במקום פיקניק ומנגל, להשכיר ציוד דיג ואף להישאר ללינת שטח בתיאום מראש.
יקנעם המושבה, לפי השילוט בכניסה ליישוב, ראשון־שישי 8:00־,17:00 שבת עד 18:00. 35 שקל למבוגר, 49 שקל לילד.
04-9894095.
4. הסליק בעין־השופט
זה אולי נשמע כמו היסטוריה רחוקה, אבל בימי טרום המדינה, בתקופת השלטון הבריטי, נהגו תושבי ארץ ישראל היהודים להחביא את כלי הנשק שלהם. בשנת 1945 נחפר בעין־השופט הסליק הגדול, מתחת לרצפת מתבן, במקום שהיה ידוע רק לקבוצת שותפי סוד קטנה. לאחר מלחמת השחרור, כשהנשק שב לסליק, החליטו שותפי הסוד להמשיך לשמור אותו בעין־השופט. כך התהלכה לה השמועה על קיומו של הסליק הנעלם במשך שנים, עד שבגיל 97 החליט אחרון השותפים לגלות שהשמועה היא אמת, וגם את מקום הימצאותו של הסליק — מתחת לרצפת חדר הכושר של ימינו.
כשנחפר הסליק והתגלה, בשנת ,2009 נמצאו בו חביות ובהן יותר ממאה כלי נשק ישנים, קצת חלודים אבל שלמים. עוד נמצאו פריטים נוספים, שאחד מהם הוא עיתון "על המשמר" משנת,1960 מה שמראה שבשנים ההן עדיין היו שותפי הסוד נכנסים מדי פעם אל הסליק, על מנת לבדוק ולתחזק את הציוד.
כיום ניתן לסייר בחדר הכושר המודרני לכל דבר, לצפות בסליק שבקרקעיתו, בתערוכת תמונות, בסרטון וידיאו ובחביות המיוחדות מתוצרת בית שבהן הוחבא הנשק ולבקר בחדר תצוגה ובו כלי הנשק שהוצאו מהסליק. ההדרכה בסליק מבוצעת כיום על ידי אחד ממוצאי הסליק בשנת .2009
הביקור בתיאום מראש: ישי .050־5764268
5. יענקל'ה קרון קפה
קרונות קפה הפכו לטרנד לוהט באזור: הם נפתחים בזה אחר זה ומשמשים אופציה מעולה למטיילים שרוצים לאכול ארוחות בוקר אבל לא ברשתות הרגילות, וכן כמקום מפגש לרוכבי אופניים שגודשים את השבילים. קרון הקפה של יעקנל'ה, בכניסה לקיבוץ הזורע, הצטרף לחבורה רק לפני חודשיים.
את המקום מפעילה יונת אבריאל, בת קיבוץ הזורע, שקראה למקום שלה על שם אביה ז"ל, ואף עיצבה את הלוגו לפי חתימה בכתב ידו. אבריאל, בהכשרתה מורה למחול, עסקה בבישול ואפייה עם אוכלוסיות אנשים בעלי צרכים מיוחדים, ותמיד חלמה לפתוח צריף קטן. בעלה ושלושת הבנים עוזרים לתפעל את המקום, בו אפשר לאכול בכיף מבחר כריכים (למשל כפרי עם פסטו, פטה, פלפלים קלויים ונבטים; או סלמון עם גבינת שמנת ועירית — כולם ב־28 שקל), או מאפים (20 שקל) לצד מיצים טבעיים ומשקאות חמים כמו קפה, צ'אי, סחלב, סיידר ושוקו חם. את הכל מכינה אביאל בעצמה, כשהגבינות מגיעות ממחלבת יעקובס בכפר הרואה ואילו הלחם מכפר יהושע הסמוך.
פתוח בימים א־ה בשעות 7:30־13:00, שישי־שבת 6:30־15:00. טלפון: 052-3990114. כתבו בוייז: שלוש המשאלות הזורע.
6. שלו ביער
מסעדת שלו ביער נחשבת לאחד המוסדות הקולינריים של האזור. זו מסעדה קלאסית, אולד־סקול, עם נברשות נוצצות, שולחנות עטופים מפות לבנות ועליהם מפיות רקומות וכלי זכוכית אלגנטיים. במרכז המסעדה ניצב תנור אח שמוסיף לדרמה, ומבעד לווילונות נשקפת גינה רחבת ידיים, חומה בגדר חיה.
האוכל קלאסי גם הוא, עם מנות כמו סינטה עגל על קרם דלעת ומרווה, מח עצם ורוטב יין אדום (129 שקל) או ריזוטו פטריות עם שמנת, שמן כמהין ועשבי תיבול (72 שקל). הקינוחים מוגשים על לוחות אבן קרירים ומקושטים במגוון רטבים צבעוניים ויש גם תפריט ילדים יעיל.
האווירה המחייבת מזמנת למקום לא מעט סועדים מקומיים שמגיעים לציין אירועים מיוחדים, ולצידם משתלבים היטב גדודי המטיילים שמגיעים לסגור את פינת ארוחת הצהריים בארוחה איכותית.
שיכון אלה 2, קריית־טבעון. טלפון 04-9831837, 054-8196191. פתיחה: שני עד חמישי 18:00 עד אחרון הלקוחות, שישי 18:00 עד 00:00, שבת 12:00 עד 18:00.
7. טיולים באזור
יש לא מעט מסלולים רגליים באזור, בהם אפשר לנשום את האוויר הצח ולתעד את הפריחה למען החברים בפייסבוק יראו ויבואו גם. אחד מהם נמצא סמוך לאנדרטת הקיבוצים — אתר הנצחה לחללי התנועה הקיבוצית הממוקם על גבעה כקילומטר ממערב לקבוץ משמר העמק. מנקודת התצפית שבמרומי המגדל נשקף עמק יזרעאל במלוא הדרו.
האתר בנוי במתכונת "חומה ומגדל" ועל קירותיו מונצחים שמותיהם של יותר מ — 3,000 חללים, בני התנועה הקיבוצית, שנפלו במערכות ישראל במשך 100 שנותיה.
שביל המטיילים הזה יהפוך בקרוב ל"מוזיאון יער" במסגרת "חיבורים במרחב" — מיזם אמנות של המועצה האזורית. ב 25 למארס ייערך במקום הפנינג יצירה והתנסות באמנות סביבתית בהדרכת האומנים היוצרים במיזם "חיבורים במרחב".
כותבים בווייז: אנדרטת בני הקיבוצים. תגיעו לדרך עפר עבירה, שם תמשיכו לפי השילוט בשטח.
אירועי "צלילי טבע" במגידו כבר הפכו להיות מסורת באביב, בתזמון מושלם בין כמעט סוף פריחת הרקפות והכלניות, שיא לבלול השקדיות ותחילת התורמוסים. השנה מציעה המועצה האזורית מגידו 3 שבתות של עניין. (18 למארס עד ה־1 לאפריל) האירועים השנה נערכים בצל המאבק הציבורי של תושבי המועצה האזורית מגידו נגד תוכניתו של ראש עיריית יקנעם עילית לספח שטחים נרחבים משטחי המועצה כדי להרחיב את הבנייה בעיר.
בשבת הראשונה, 18 במארס, יתקיים מפגש עם אמנים ביוקנעם המושבה. ב־11:00 יתקיים בבית העם מופע מחווה לאריק איינשטיין. ב־25 למארס יתקיים אירוע הפתיחה של "חיבורים במרחב" מיזם האמנות החדש במרחב. ייערך הפנינג יצירה ואמנות סביבתית ביער הקיבוצים לכל המשפחה. הפעלות לילדים ותצפית נוף נפלאה על המרחב הביוספרי מאנדרטת הקיבוצים הסמוכה. (10:00־16:00). ב־1 לאפריל: יריד "משלנו" בקיבוץ מגידו – יריד דוכנים מתוצרת מקומית שיציג לציבור את כלל פעילויות הנופש, אמנים ותוצרת מקומית. (11:00־16:00).