WhatsApp FaceBook send e mail
ידיעות אחרונות

יאללה פאי

אופק חזיזה בן ה-15 מחדרה לקח ברצינות את יום הפאי הבינלאומי: הוא הצליח לזכור בעל-פה 222 ספרות אחרי הנקודה העשרונית

גיל קורוטקי
14.03.17

ברחבי העולם מציינים היום את "יום הפאי הבינלאומי". עבור רובנו הדבר מסתכם בכך שאם יעירו אותנו באמצע הלילה, סביר להניח שנדע לדקלם שהערך של פאי הוא 3.14 בקירוב. אבל יש כאלה שלא מסתפקים בזה: אופק חזיזה בן ה-15, תלמיד כיתה ט' בתיכון בית אליעזר בחדרה, הצליח לזכור היום 222 ספרות אחרי הנקודה העשרונית של המספר האינסופי, מילא איתן כמה שורות טובות על הלוח הכיתתי – וזכה בתחרות יוצאת דופן שערך בית-ספרו. כיאה להישג, הכל הועבר בשידור חי בעמוד הפייסבוק של רכזת המתמטיקה של התיכון ויוזמת התחרות, שרונה לוי.

 

צפו: אופק רושם על הלוח את 222 הספרות

ןעוט...

 

מה הסוד של הגאון המתמטי? "חילקתי את המספרים לקבוצות קטנות כדי שיהיה לי קל לזכור", מסביר חזיזה. "אני טוב במספרים, והתאמנתי על זה כמה ימים".

איך התחלת את התהליך?

"פתחתי גוגל, ראיתי את מאה הספרות הראשונות והתחלתי לשנן אותן. אחרי שכבר למדתי אותן חיפשתי את השאר ולמדתי את השאר. אני חושב שכולם יכולים ללמוד את זה, אצל כל אחד זה פשוט נתפס בצורה אחרת".

עם כזה הישג, הצבת לעצמך יעד חדש?

"בשנה הבאה אנסה לזכור עוד 200 ספרות".

 

רכזת המתמטיקה לוי מספרת שבנוסף לתחרות בית-הספר כולו חגג היום את יום הפאי. "ביום הזה אנחנו מאפשרים לתלמידים לחקור מה זה בעצם פאי ואיך הגיעו למספר הזה", היא אומרת. "מסבירים להם שהמספר הוא מספר אינסופי".

ולמה כל כך מתרגשים מהפאי?

"פאי זה היחס בין קוטר המעגל להיקף המעגל. אם מחלקים את היקף המעגל בקוטר המעגל מקבלים פאי – בכל מעגל, בכל גודל. כדי ללמד את הילדים את זה קנינו מלא חפצים עגולים והראנו להם שתמיד הם יקבלו בקירוב את המספר של 3.14. גם לימדנו אותם קצת היסטוריה, שהפאי בעצם התגלה לפני כ-6,000 שנה בבבל עם המצאת הגלגל. הפאי מוזכר גם בתנ"ך".

 

מה הערך המוסף שהתלמידים מקבלים מהפעילות הזו?

"לא לקבל דברים כמובן מאליו. לא להגיד ישר 3.14, אלא להבין מאיפה זה הגיע. כשאתה לומד בדרך חווייתית זה נשאר איתך".

ואגב, איך את יודעת שאופק באמת צדק בכל 222 הספרות?

"בדקנו ספרה-ספרה דרך האינטרנט".