ביום שבו התבשרנו על עסקת מובילאיי והמכונית האוטונומית יצאנו לאיטליה, למפעל היפני שבו פותחה הרכבת האוטונומית ללא נהג. ההערכה היא שכאשר יישבר מחסום הפחד ממכונית ללא נהג, גם הרכבת האוטונומית, הפועלת במדינות מעטות, תפרוץ קדימה בכל העולם.
הרכבת הזאת אפילו מתוכננת להגיע גם אלינו כחלק מפרויקט הרכבת הקלה. לדברי שר התחבורה, ישראל כץ, הקו הצהוב מחולון לכפר־סבא יקודם לפי טכנולוגיות העתיד, הכוללות רכבת אוטונומית ללא נהג. "נציע לישראל רכבת אוטונומית ללא נהג לקווי המטרו המתוכננים", מאשר סגן נשיא השיווק בהיטאצ'י, ארקאנג'לו פורנילי.
היטאצ'י, המגלגלת 89 מיליארד דולר בשנה, פרצה לאירופה לפני כשנה עם רכישת חברת הרכבות האיטלקית אנסלדו ביורו אחד תמורת נטילת כל חובותיה. היא גם מתמודדת במכרז הרכבות החשמליות (עם נהג), שיחליפו בארץ את רכבות הדיזל הדו־קומתיות. הרכבות החדשות נראות כמו חלליות וכוללות קרון ג'ימבורי צבעוני לילדים.
גאוותה העיקרית של היטאצ'י היא הרכבת האוטונומית, שמפעילים 5־4 בני אדם מחדר בקרה, ואין צורך לארגן משמרות עובדים. בלי קטר, הקרון הראשון מלהיב: נוסעיו מרגישים כאילו הם מובילים את הרכבת. היא כבר פעילה בין השאר בקופנהגן, טוקיו, ריאד, רומא, מילאנו והונולולו. "הרכבת בריאד מיועדת לנשים בלבד", אומר פורנילי. ואצלנו, ייתכן שהיעדר נהג יאפשר להפעיל את הרכבת גם בשבת.
״אנחנו נרגשים לפעול בישראל, מדינה מובילה טכנולוגית, ולראיה – עסקת מובילאיי", אמר נשיא החברה, מאוריציו מנפלוטו. "אנו מתכננים להקים מתקן תחזוקה באשקלון עם מאות עובדים".
הרכבת האוטונומית פועלת באיטליה במטרו של רומא ומילאנו, בעוד שבקווי הרכבת הבינעירוניים פועלות רכבות ה"בולט" ( (bulletעם נהג, אבל גם בהן הטכנולוגיה מעוררת התפעלות – כל קרון מפעיל את עצמו.
דור הרכבות גם מפחית את מספר הטיסות. כך, למשל, כבר בוטלו רוב הטיסות ממילאנו לרומא כיוון שהרכבת עושה את הדרך בשעתיים ורבע – לעיתים פחות מהזמן שצריך לבזבז רק עד העלייה למטוס.
הצטרפנו לבולט טריין, הרכבת המהירה מפירנצה לרומא, שעה ורבע ב־320 קמ"ש. בקרונות הראשונים כורסאות טרקלין מעור מתכווננות למיטה, דייל מציע ארוחה עם יין, וחדרי ישיבות עם מסכים. יש נהג וקטר, אבל הרכבת נשלטת מרחוק ברשת איתות ומחשוב. כל ניסיון השתלטות על הרכבת עוצר אותה מיד.
במפעל בפיסטויה סמוך לפירנצה, מועסקים כ־1,000 עובדים. כאן מייצרים את הרכבת האוטונומית לקו הירוק במילאנו ואת רכבת הבולט. "אנו מקווים שיהיה כאן גם אגף הישראלי", אמר פורנילי בהצביעו על אחת הפינות. עם זאת, התחרות של היטאצ'י לא תהיה קלה מול היצרניות שפועלות בישראל, ובראשן בומברדייה ואלסטום, שהשבוע הודיעה על פיתוח רכבת חסכונית הנוסעת על מימן. היפנים פועלים לייצר רכבת עם סוללה נטענת ורכבת שתטוס ב־600 קמ"ש על מגנטים ללא מגע עם הפסים. חלק מהטכנולוגיה הזאת הוצג לאחרונה בתערוכה בטהרן, אבל החברה היפנית מדגישה שהיא לא עובדת באיראן.
הכותב היה אורח של חברת היטאצ'י היפנית באיטליה.