ארבע היריות ששלחו את בכיר חמאס מאזן פוקהא לעולם הבא נורו אומנם מנשק עם משתיק קול, אבל הן מהדהדות בכל רחבי רצועת עזה.
פוקהא, ממשוחררי עסקת שליט שחזר לעסוק בטרור, חוסל ביום שישי בערב בירי מטווח קצר סמוך לביתו בשכונת תל אל־הווא שבדרום־מערב העיר עזה. המתנקש או המתנקשים ירו בו בראשו ונמלטו. הוא מת מיד. אלפים השתתפו במסע הלוויה שלו, שיצא אתמול בצהריים מאחד המסגדים בעזה. בהלוויה השתתפו כל בכירי חמאס ברצועה ובראשם סגן מנהיג התנועה, איסמעיל הנייה, ומנהיג חמאס בעזה, יחיא סנוואר. משפחתו של פוקהא צפתה בהלוויה מסוכת בית האבלים שפתחה בעיירה טובאס שבשומרון.
בנאום קצר שנשא אמר הנייה כי פוקהא היה "אחד מגיבורי הזרוע הצבאית ולוחמי הקודש של העם הפלסטיני. אנו נקיים את צוואתו ונמשיך במערכה".
חמאס מיהר והפנה אצבע מאשימה כלפי ישראל. דובר הארגון בחו"ל, חוסאם בדראן, צייץ בחשבון הטוויטר שלו בשפה העברית: "הכיבוש הוא האחראי על ההתנגשות של פוקהא היום. נתניאהו יודע שזה לא יעבור בשקט" (השגיאות במקור). בדראן הוסיף: "לאיש אין אינטרס לחסל את מאזן פוקהא מלבד ישראל. אלה הן השיטות הפחדניות שלה".
אביו של פוקהא האשים גם הוא את ישראל בחיסול. "קציני מודיעין ישראלים הגיעו לבית שלנו פעמים רבות והעבירו לנו מסרים שמאזן יחוסל אם ימשיך במעשיו", טען. התובע הכללי ברצועת עזה אמר כי "יש טביעות אצבע ברורות של המוסד בחיסול", אך הבהיר שהחקירה עדיין את בעיצומה.
פוקהא (37) גדל בעיירה טובאס שבצפון הגדה והצטרף לחמאס. ב־2003 נשפט בישראל לתשעה מאסרי עולם אחרי שהורשע בשליחת המחבל המתאבד שהתפוצץ באוטובוס של אגד ליד צומת מירון שנה קודם לכן, פיגוע שבו נרצחו תשעה בני אדם. ב־2011 שוחרר פוקהא מהכלא במסגרת עסקת שליט, ובגלל חומרת מעשיו גורש לרצועת עזה. מאז הוא הספיק להתחתן ונולדו לו שני ילדים.
אחרי שחרורו מהכלא לא זנח פוקהא את דרך הטרור והיה ממייסדי "מטה הגדה" של חמאס ברצועת עזה, העוסק בתכנון ובהכוונת פיגועים באמצעות חוליות של הארגון ביהודה ושומרון. שותפו של פוקהא לניהול המטה הוא עבד אל־רחמן רנימאת מהכפר צוריף, ששוחרר גם הוא בעסקת שליט וגורש לרצועת עזה. חלק לא מבוטל של החוליות שהפעילו נחשפו על ידי השב"כ לאחר שקיבלו מפוקהא ומרנימאת הנחיה לבצע פיגועים נגד ישראלים, כולל פיגועי התאבדות.
פוקהא עצמו התייחס בעבר לפרסומים בישראל בדבר מעורבותו בתכנון פיגועים ביהודה ושומרון ממקום שבתו ברצועת עזה. "מאחורי הידיעות שאותן מדליף השב"כ הישראלי באמצעות העיתונים הציוניים", אמר פוקהא, "עומד דבר אחד, והוא שיהיה לשב"כ תירוץ בעתיד לפגוע באסירים משוחררים, בין אם הם נמצאים בגדה המערבית, ברצועת עזה או אפילו בחו"ל. מהניסיון שלנו בהתנגדות זה נראה תמוה שארגון ביטחוני מפרסם כאלה דברים שאמורים להיות סודיים כדי לכלוא מחדש אסירים משוחררים, ולכן בידיעות הללו אין אמת וכך אנחנו מתייחסים אליהן".
חמאס כבר רגיל לכך שבכיריו הם יעד לחיסולים באמצעות כלי טיס ישראליים, אך הפעם מדובר בירי מטווח קצר בידי מתנקשים מקצועיים שאיש לא לקח עליו אחריות, בסגנון המזכיר יותר את חיסולו של המהנדס מוחמד א־זווארי בתוניסיה לפני כשלושה חודשים ואת חיסול מחמוד אל־מבחוח בדובאי. החיסול התרחש רק כמה ימים אחרי שראש השב"כ נדב ארגמן הזהיר מפני ניסיונות של חמאס לבצע פיגוע בחג הפסח. בהופעה בפני ועדת חוץ וביטחון, ביום שני האחרון, אמר ארגמן כי חמאס הגביר משמעותית את מאמציו להוציא לפועל פיגועי תופת ביהודה ושומרון ובישראל. לדבריו, מאמצים אלה לא צלחו בעיקר בשל פעילות סיכול ישראלית. ב־2016 נעצרו בגדה 1,035 פעילי חמאס וסוכלו 114 חוליות טרור לעומת 70 חוליות ב־2015.
הזרוע הצבאית של חמאס, שמאשימה את ישראל בחיסול, איימה אתמול: "מי שמשחק באש ייכווה ממנה". הלך הרוח בעזה גורס שהתגובה צריכה להיות מושכלת ומתוחכמת. אם אכן כך יהיה, ייתכן שהיא לא תסתכם בירי רקטות לעבר ישראל.