WhatsApp FaceBook send e mail
NAHUM SEGAL

בגלל הביוב? אלפי דירות תקועות

שכונת הדגל העתידית של נהריה תקועה כבר יותר משנתיים בגלל מחלוקת על הנחת צינור • העירייה ומשרד הבינוי: "הצינור לא מעכב"

עופר פטרסבורג
27.03.17

מצוקת דיור? בנהריה מעכבים כבר יותר משנתיים מתן היתרי בנייה בשכונה חדשה לבניית יותר מ־2,600 יחידות דיור בגלל מחלוקות על הוצאה זניחה: הקמת צינור ביוב מאסף לנהריה ולסביבתה. בינתיים, חברות הבנייה סופגות נזקים כבדים ורוכשי הדירות נאלצים להמתין. ואם לא די בכך, למרות העיכוב, וללא תיאום, החלו רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון, בחסות משרד האוצר, לפרסם באותה שכונה מכרזים חדשים ל־1,327 יחידות דיור בתוכנית מחיר למשתכן.

 

עלות הקמת תשתית והנחת צינור הביוב בשכונה החדשה, "נהריה מזרח", נאמדת במאות אלפי שקלים בלבד, מה שלא מנע את המחלוקת לה שותפים העירייה ומשרדי הבריאות, איכות הסביבה והבינוי והשיכון. התוצאה היא עיכובים ממושכים במתן היתרי הבנייה ונזקים כבדים לחברות הבנייה שחתומות על הסכמים מול רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, ששיווקו את יחידות הדיור, בנוסף לספקים ולרוכשי הדירות. העיכובים הובילו אף לביטולים של רוכשים, מתוך מאות רבות של משפחות כבר רכשו דירות במי שאמורה להיות שכונת הדגל של נהריה.

 

במסגרת התוכנית, הכוללת 2,634 דירות, אמורים לקום גם בתי ספר, גני ילדים, מרכזים קהילתיים, אצטדיון עירוני, אזור ספורט עירוני, מרכז בידור ופנאי ומלונות עם 250 חדרים. היקף הפרויקט נאמד ביותר ממיליארד שקל.

 

חברת אזורים, מהחברות שזכו במכרז של רשות מקרקעי ישראל ב־2014, פנתה, באמצעות עו"ד אושרי שלוש, ליו"ר המטה הלאומי לדיור באוצר, אביגדור יצחקי, למשרד הבינוי ולרשות מקרקעי ישראל. אזורים טוענת כי משרד הבינוי כבר גבה סכומים ניכרים בשלב השיווק בשל הוצאות פיתוח, וכעת בגלל מחלוקת על סכומים זניחים בין משרדי הממשלה מתעכב מתן היתרי הבנייה. אזורים גם מתכוונת לשלוח מכתב התראה לפרקליט מחוז חיפה, עו"ד איתן לדרר, עם עותק לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן. לצד אזורים זכו במכרזים להקמת יחידות דיור בפרויקט גם חברות טרקלין יזום ובנייה, י.א. אלון, ג. קשת וקרדן. "החברות הסתמכו על ההבטחות להקמה מהירה של קו הביוב, וכל חברה שילמה מיליונים כדמי חכירה לרמ"י והיטלי והוצאות פיתוח למשרד הבינוי, ואף התחייבו ללוחות זמנים נוקשים", טוען עו"ד שלוש. "כל יום נוסף שעובר במתן היתרי בנייה גורם לחברות נזקים כספיים אדירים וחושף אותן להפרות הסכמים ולפיגורים בלוחות הזמנים. זהו מחדל לאומי".

 

מעיריית נהריה נמסר: "קו הביוב אכן משמעותי, וחוצה את כל העיר לאורכה. הקו לא מעוכב בשל חסר מימון אלא בשל תקלות לא צפויות שהתעוררו בביצוע. העירייה לא חסכה מאמצים ומשאבים ופועלת להשלמת הקו במלוא המרץ. בכל מקרה, אלפי הדירות המתוכננות לא מעוכבות בשל קו הביוב אלא בשל דרישות משרד הבריאות הקשורות למכון טיפול השפכים האזורי".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "צינור הביוב המאסף אינו מהווה עיכוב בהוצאות היתרי הבנייה ונמצא בתהליכי ביצוע. עם זאת, משרד הבריאות מתנה הוצאת היתרי בנייה בטיפול של מכון השפכים האזורי, והנושא הוא באחריות ביצוע של הרשות המקומית בחוזה שלה מול מפעיל המכון. המשרד פועל לקידום מתווה בו לא יותנו היתרי בנייה בטיפול בשפכים".

 

ofer–pt@yediot.co.il