WhatsApp FaceBook send e mail
יובל חן

ההוצאה על בשר לא ירדה

אכזבה למשרד הכלכלה: ירידת מחיר של אחוזים בודדים, הצרכנים משלמים כמעט אותו הדבר • יש עלייה בצריכת בשר טרי, אך זו באה על חשבון הבשר הקפוא והמעובד • משרד הכלכלה: "הציבור החל לרכוש נתחים יקרים יותר"

מאת שושנה חן
22.06.17

המחיר הממוצע של הבשר הטרי שאנחנו קונים ברשתות השיווק ירד ברמה מאכזבת ב־5 החודשים הראשונים השנה, כך עולה מבדיקה שנערכה ב"נילסן" לבקשת משרד הכלכלה. הירידה המרשימה ביותר (12%) נרשמה בינואר 2017 לעומת ינואר 2016, אך בשאר החודשים מדובר בירידות מחירים מתונות של אחוזים בודדים. לקראת פסח גם המכסות המוגברות לא מנעו את העלייה המסורתית של מחירי הבשר הטרי, לרמות של מעבר למחירי ינואר.

 

"אחת הסיבות לכך שמחירי הבשר הטרי לא ירדו באופן דרסטי יותר", מסבירים במשרד הכלכלה, "היא השינוי בהרגלי הצריכה של הצרכנים שנגרם כתוצאה מהגידול במכסות היבוא. יש חלקי בשר שנחשבו עד לא מזמן כיקרים, כגון אנטריקוט או סינטה, ולכן הציבור נמנע מלרכוש אותם. בעקבות היבוא המוגבר הצטמצם פער המחירים וקיים גידול בצריכת הנתחים היקרים. צריכתם המוגברת משפיעה על המחיר הממוצע של בשר טרי, שכולל את כל נתחי הבשר הטרי הנמכרים ברשתות".

 

עוזבים את הקפוא והמעובד

לקחנו יוזמה והחלטנו לבדוק בעצמנו את ירידת מחירי חלקי הבשר הטרי בסיוע "מיי סופרמרקט". התברר שהירידה העיקרית היא במחירי האנטריקוט (19%) - הבשר המתוקשר ביותר אך מהווה רק 8.5% ממכירות הבשר - והצלעות (16.5%). אבל צלי וצלי כתף, רבי המכר העיקריים בתחום, ירדו ברמה צנועה משמעותית של פחות ממחצית. בשר לטחינה אפילו התייקר באחוז.

 

ואחרי הכל, יאיר שירן, יו"ר ועדת המכסות, מצביע על עלייה בצריכת בשר טרי בחמשת החודשים הראשונים של השנה - וזה בא על חשבון הבשר הקפוא. בדיקת משרד הכלכלה מראה גידול של 17% בצריכת הבשר הטרי לעומת ירידה של 12% בצריכת בשר קפוא ומעובד. בשנה שעברה צרכנו בארבעת החודשים הראשונים 3,624 טון בשר קפוא לעומת 3,189 טון השנה, ואילו בשר טרי צרכנו בשנה שעברה 4,910 טון לעומת 5,749 טון השנה.

 

"פתיחת שוק הבשר באמצעות מכסות נועדה להקל על המשפחות ולהוזיל את סל המוצרים שלהן, ופעילות זו מוכיחה את עצמה" טוען אלי כהן שר הכלכלה, ומזכיר שעד שנת 2020 צריכות המכסות לגדול ל־17,500 טון.

 

שני גורמים עיקריים אחראים לשינוי בהרגלי הצריכה. ראשית, אזהרות משרד הבריאות בנושא הסכנות הבריאותיות הכרוכות בצריכת בשר מעובד שהפכו את הטרי לבשר הנתפס כ"בריא" יותר. וכן, נגישות ידידותית יותר של מחירי הבשר הטרי בעקבות הגדלת מכסות הייבוא, בעיקר, כאמור, בחלקים היקרים יותר.

 

השבוע פורסם ב"ידיעות אחרונות" שמשרד הבריאות גיבש תפריט מומלץ למבוגרים ולילדים לפיו לא כדאי לאכול יותר מ־3 מנות בשריות בשבוע, כשההמלצה היא לעבור לתזונה צמחית בלבד, כך שייתכן שבשנה הבאה נראה מספרים פחות גבוהים.

 

חקלאים נגד יבואנים

בחודשים האחרונים מתנהלת מלחמת עולם בין החקלאים ובין היבואנים והמשווקים בנושא הארכת חיי המדף של בשר מצונן המיובא בוואקום מ־45 ל־75 יום ויותר. כך יתאפשר יבוא מארגנטינה באוניות ולא בהטסה כמו היום. במשרד הכלכלה מעריכים שבסופו של יום יוארכו חיי המדף ל־75 יום.

 

"ברוב הרשתות מחירי הבשר הטרי המיובא נמוכים ממחירי הבשר משחיטה מקומית" אומרים במשרד הכלכלה ומסתמכים על נתונים שהועברו אליהם מהרשתות עצמן. כך לדוגמה, בשופרסל המחיר הממוצע של כתף מבשר מקומי עמד באפריל־מאי על 92 שקל לק"ג לעומת 83 שקל לבשר מיובא מארגנטינה ו־59 שקל לבשר מיובא מאירופה. באנטריקוט עמד המחיר הממוצע של בשר מקומי על 159 שקל לק"ג לעומת 138 שקל לק"ג בשר מיובא מארגנטינה ו־119 שקל לק"ג בשר מיובא מאירופה. ברמי לוי המחיר הממוצע של ק"ג כתף מיובא מאירופה בחודש מאי עמד על 75 שקל לעומת 65 שקל מיובא מאירופה, ואנטריקוט - 140 שקל למקומי מול 100 שקל למיובא מאירופה.

 

יחד עם זאת, יש לזכור שכאשר מדובר בבשר מיובא אלו מותגים פרטיים ומקודמים של הרשתות מול בשר מקומי שהן לא ששות לקדם במבצעים. כמו כן, המכס על היבוא הורד אבל נשארו אגרות וטרינריות אדירות על התעשייה המקומית.

 

לפני כשבועיים התקיימה הפגנה מול משרד האוצר בבקשה שהשר משה כחלון יפעל להפסקת המשלוחים החיים - עגלים וטלאים חיים שמובלים ארצה למטרות שחיטה. בפברואר התקיים דיון ראשון בעתירה שהגישו עמותת אנונימוס לזכויות בעלי־חיים ותנו לחיות לחיות, ובו הורו השופטים למדינה "לקדם באופן מואץ את צמצום הסבל ככל הניתן".

 

shenker@013.net