אנחנו מכירים את הרכבל בעיקר מאתרי סקי בהרי האלפים, או — במקרה הפחות זוהר — בחרמון: הנסיעה בגובה עצום על כבל פלדה שנמתח לרוחב השמיים, בתוך גלויית נוף הררי מושלג, יכולה להיות חוויה מרגשת (או מפחידה, למי שסובלים מפחד גבהים). אבל מתברר שהשימוש ברכבל לא חייב להיות מוגבל לצרכים תיירותיים: בקרוב תהפוך חיפה לעיר הראשונה בישראל שבה יופעל רכבל כאמצעי תחבורה ציבורי ונגיש, ממש כמו אוטובוס או רכבת קלה.
ביום שלישי, במעמד ראש עיריית חיפה יונה יהב, יניח שר התחבורה ישראל כץ את אבן הפינה למיזם החדש בשער הטכניון — שבו תתמקם בהמשך אחת התחנות המתוכננות. עלות הפרויקט נאמדת ב־280 מיליון שקלים והוא צפוי להסתיים בתוך שלוש שנים בלבד.
הרכבל יהפוך חלק ממערך התחבורה בעיר הכרמל וישפר את הנגישות אל הטכניון ואוניברסיטת חיפה. הוא יאפשר לעשרות אלפי סטודנטים, אנשי מחקר ועובדי המוסדות האקדמיים לוותר על נסיעה ברכב פרטי ולהקל על מצוקת החנייה בקמפוסים וברחובות הסמוכים, וגם יפחית את עומסי התנועה בצירים הראשיים במעלה הכרמל. "הרכבל יגיע גם למגדל האוניברסיטה שהינו אחד מנקודות התצפיות היפות בארץ", מבטיח השר כץ.
הרכבל עתיד לחבר בין התחנה המרכזית לב המפרץ שבה ניתן שירות של רכבת ישראל, אוטובוסים עירוניים ובין עירוניים והמטרונית (אוטובוסים ארוכים במיוחד הנעים על מסלולים מיועדים), לבין אוניברסיטת חיפה והטכניון. מסלול הרכבל יתפרס על כ־4.5 קילומטרים, בגובה של 460 מטרים, והוא יכלול שש תחנות: לב המפרץ, צומת הקריות (צ'ק פוסט), רחוב דורי, הטכניון, טכניון עליון ואוניברסיטת חיפה.
לאורך הציר ינועו קרוניות בנות 10 נוסעים, כאשר מכל תחנה תצא קרונית מדי 30 שניות בכל כיוון. זמן הנסיעה מטרמינל לב המפרץ לאוניברסיטה יארך כ־19 דקות, ו־10 דקות לטכניון.
הקרוניות יאפשרו גישה מלאה ונוחה לנכים ולאנשים עם מוגבלויות. בשלב הראשון תכלול מערכת הרכבל 76 קרוניות שיסיעו 1,200 נוסעים בשעה, בכל כיוון, בו זמנית. בשלב מאוחר יותר יוכפל מספר הנועים ויגיע ל־2,400.
מיזם הרכבל ישולב במערך התחבורה הציבורית של חיפה והקריות ויאפשר לנוסעים ליהנות מכל הפטורים וההנחות המוענקים בתחבורה ציבורית רגילה ולהשתמש בכל אמצעי התשלום המקובלים בה.