WhatsApp FaceBook send e mail
עוף בסיר, עם גזרים, לפתו...

סיר בכיף

ארוחה של עוף, עם ירקות, לימונים כבושים או ביצים קשות בנוסח אסיאתי, בסיר אחד. בלי כלים בכיור וטרחה מיותרת, בדיוק מה שצריך בקיץ. אהרוני סיר תודה

ישראל אהרוני
07.07.17

באנגלית הם נקראים "Dutch Oven", כלומר "תנור הולנדי". הכוונה היא לסירים כבדים, מברזל יצוק, עם מכסה תואם, שאוטם אותם היטב, המתאימים בעיקר להכנת בשר או עוף, יחד עם ירקות או קטניות. כיוון שהם אוגרים חום רב מכל צדדיהם, הם הופכים למעין תנור קטן, שיוצר את מה שקראו לו בשנות ה־80 וה־90 "תבשילי קדירה", והוסיפו להם את המונח "כפריים", להגברת האפקט הרומנטי.

אני אוהב את הסיר שלי. הוא יפה וצבעוני וניצב בגאון במרכז השולחן, אם כי בחלוף השנים נדמה שהוא רק נעשה כבד יותר ויותר.

עוף שלם יתבשל נהדר בסיר כזה. פיסות הירק הגדולות, הנוזלים, התבלינים ועשבי התיבול וזמן הבישול הארוך יחסית — שעה מספיקה לגמרי לעוף שלם, גדול וטרי — יוצרים עוף רך וארומטי, עם רוטב מרוכז ורב־טעמים. ככה מתקבלת ארוחת עוף שלמה שכולה מתבשלת בסיר אחד וחוסכת טרחה וכלים בכיור.

זה גם לגמרי מסוג התבשילים שאפשר להכין מראש, ורק לפני ההגשה להכניס לתנור החם לכ־20 דקות, לחימום. מה שאומר שכדאי מראש לבשל אותו 20 דקות פחות.

 

עוף עם גזרים ולפתות

החומרים הדרושים:

1 עוף שלם, טרי ומנוקה

2 כפות עלי תימין

1/4 כוס שמן זית

12 בצלי שאלוט שלמים

6 שיני שום שלמות, מעוכות מעט

6 גזרים קטנים (צבעוניים או רגילים), קלופים וחצויים לאורכם

6 לפתות קטנות, קלופות וחתוכות לרבעים

3 עלי דפנה

10 גרגירי פלפל אנגלי

1 1/2 כוסות יין לבן יבש

מלח, פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. ממליחים ומפלפלים את העוף, סביב־סביב, ומפזרים מעל את עלי התימין.

2. מחממים את השמן בסיר כבד וכשהוא חם, מזהיבים את העוף, תחילה כשהחזה כלפי מעלה כ־10 דקות, ואז ממשיכים ומזהיבים מכל צדדיו ומוציאים מהסיר.

3. מכניסים לסיר את כל הירקות ומטגנים תוך ערבוב כ־2 דקות. ממליחים ומפלפלים.

4. מפנים מקום בתחתית הסיר ומחזירים את העוף המוזהב, כשהחזה כלפי מעלה והירקות מסביב.

5. מוסיפים את היין, עלי הדפנה וגרגירי הפלפל האנגלי. מביאים לרתיחה.

6. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לשעה.

 

עוף לימוני בארטישוק

החומרים הדרושים:

1 עוף שלם, טרי ומנוקה

1/4 כוס שמן זית

8 עלי מרווה

1 בצל סגול, קצוץ גס

6 שיני שום שלמות, מעוכות

1 ראש סלרי קלוף, חתוך לקוביות של כ־1 ס"מ

1 שקית לבבות ארטישוק קפואים, מופשרים

1/3 כוס מיץ לימון

1 כוס יין לבן יבש או מים

מלח, פלפל שחור גרוס

1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה

 

אופן ההכנה:

1. ממליחים ומפלפלים את העוף.

2. מחממים את השמן בסיר אובאלי כבד, וכשהוא חם מזהיבים את העוף, תחילה כשצד החזה כלפי מעלה כ־10 דקות, ואז ממשיכים ומזהיבים מכל צדדיו ומוציאים מהסיר.

3. מוסיפים לסיר את המרווה, השום, הבצל, הסלרי ולבבות הארטישוק, מטגנים תוך ערבוב כ־3 דקות.

4. מפנים מקום בתחתית הסיר ומחזירים את העוף המוזהב, כשהחזה כלפי מעלה. מוסיפים את היין, מיץ הלימון, מלח ופלפל מביאים לרתיחה.

5. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לשעה.

6. מוסיפים את הפטרוזיליה ומגישים.

 

עוף בלימון כבוש ואריסה

החומרים הדרושים:

1 עוף שלם, טרי ומנוקה

1/4 כוס שמן זית

1 כף גרגירי כמון שלמים

4 שיני שום, קצוצות

1 בצל, קצוץ גס

2 כפות אריסה

2 כפות לימונים כבושים, קצוצים

1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים, שלמים, שטופים היטב

1 כפית כורכום

1 1/2 כוסות מים

מלח, פלפל שחור גרוס

1/2 כוס כוסברה, קצוצה

 

אופן ההכנה:

1. ממליחים ומפלפלים את העוף.

2. מחממים את השמן בסיר אובאלי כבד, וכשהוא חם מזהיבים את העוף, תחילה כשצד החזה כלפי מעלה כ־10 דקות, ואז ממשיכים ומזהיבים מכל צדדיו ומוציאים מהסיר.

3. מוסיפים לסיר את גרגירי הכמון, השום והבצל ומטגנים כ־2 דקות.

4. מוסיפים את הלימונים הכבושים והאריסה ומטגנים עוד דקה.

5. מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים יפה.

6. מפנים מקום בתחתית הסיר ומחזירים את העוף המוזהב, כשהחזה כלפי מעלה. מוסיפים את המים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.

7. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות לשעה.

8. מוסיפים את הכוסברה ומגישים.

 

עוף עם ביצים קשות

החומרים הדרושים:

1 עוף שלם, טרי ומנוקה

4 כפות שמן

3 שיני שום, קצוצות

1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ

1 בצל סגול, קצוץ

1 פלפל צ'ילי, קצוץ

1/2 כוס רוטב סויה

1/2 כוס מירין

1 כוס מים

2 כפות דבש

8 ביצים קשות, קלופות

3 קולרבי קלופים, חתוכים לאורכם לשישיות

מלח, פלפל שחור גרוס

4 בצלים ירוקים, קצוצים

 

אופן ההכנה:

1. ממליחים ומפלפלים את העוף.

2. מחממים את השמן בסיר אובאלי כבד, וכשהוא חם מזהיבים את העוף, תחילה כשצד החזה כלפי מעלה כ־10 דקות, ואז ממשיכים ומזהיבים מכל צדדיו ומוציאים מהסיר.

3. מכניסים את כל יתר החומרים לסיר, קודם את הנוזלים והתבלינים, אחר כך את הקולורבי והביצים ומביאים לרתיחה.

4. מפנים מקום בתחתית הסיר ומחזירים את העוף המוזהב, כשהחזה כלפי מעלה. מוסיפים את המים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.

5. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות לשעה.

6. מפזרים את הבצל הירוק מעל ומגישים.

 

תה תבלינים קר

צילום : ידיעות אחרונות
 

הקיץ, כמו שאפשר להרגיש, כבר כאן. כמי שנמנע משתיית משקאות ממותקים, מכל הסיבות הידועות אני מציע חלופה הולמת: תמצית תה ביתי קר וצונן.

"תמצית" כי מכינים ליטר אחד של תה מרוכז מאוד ועז טעמים שנשמר במקרר, ואז מעבירים לקנקן רק חלק, כוס נניח, מוסיפים עוד 3 כוסות מים וקרח לרוב — מה שעושה את העבודה, מרווה ומחיה נפשות.

החומרים הדרושים:

4 כוסות מים

8 ס"מ ג'ינג'ר טרי, קלוף ופרוס דק

4 גבעולי למון גראס

צרור גרניום לימוני

"סרט" קליפה מ־2 לימונים

צרור נענע

1 כוס דבש

אופן ההכנה:

1. שמים את כל החומרים, למעט הדבש והנענע, בסיר, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כ־20 דקות.

2. מכבים את האש, מוסיפים את הדבש והנענע ומערבבים. מקררים לגמרי ומסננים.

3. אפשר להוסיף לפני ההגשה מיץ לימון סחוט טרי. והרבה מאוד קרח, כבר אמרנו.