המטבח האיטלקי על המפה, קצת יותר מדי על המפה למען האמת, אם לשפוט לפי מספר המסעדות האיטלקיות החדשות שנפתחות (ונסגרות) השכם והערב, רובן בעיקר באזור המרכז. בניגוד למטבח היפני המהודר, או לזה הצרפתי המתוחכם, איטליה מציעה מטבח שכוחו בפשטותו. וזה תמיד עובד. מיהו האדם שיגיד לא לקערה מהבילה של פסטה, או יסרב לפיצה מבעבעת שזה עתה יצאה מהתנור?
אחת האיטלקיות הוותיקות בתל־אביב היא מסעדת "בליני", השוכנת בכיכר סוזן דלל בנווה צדק, בתפאורה שנראית כאילו נבנתה במיוחד למסעדה מהסוג הרומנטי. הגענו אליה בשבת בצהריים, אבל למרות קסמי המרפסת החיצונית החום הכבד שלח אותנו מיד פנימה.
התפריט כאן מציע את המבחר המקובל של מנות ראשונות, פיצות, פסטות ומנות עיקריות. מכיוון שהגענו בשעת צהריים מאוחרת בהרכב משפחתי מורעב, הזמנו קודם את שתי הקלאסיקות לילדים - פסטה בולונז (68 שקל) ופיצה פפרוני (59 שקל) שהגיעו במהירות. מסעדות איטלקיות מתהדרות בדרך כלל בפסטה המוגשת אל־דנטה, אבל כאן, אולי מפני שהייתה מיועדת לילדים ואולי מפני שמכינים אותה בעבודת יד, הפסטה הייתה רכה מאוד, והרוטב שעטף אותה עשיר וטעים. גם הפיצה, שאותה מכינים כאן בטאבון מיוחד, הייתה טובה מסוגה – עם בצק דק, רוטב עגבניות ארומטי ושפע של גבינה נמסה.
לראשונות הזמנו סלמון קרודו, שהם נתחי סלמון אטלנטי עם ויניגרט תפוזים, וסלט שומר (48 שקל) וקרצ'ופו אה־פונגי, שהוא ארטישוק רומאי הנצרב במחבת עם פטריות חורש ומוגש על פולנטה (48 שקל). שתי המנות הוגשו עם לחם זיתים משובח וקערית שמן זית ובלסמי, והיו טובות מאוד. סלמון נא, חמצמץ וקריר - זה בדיוק מה שאתה רוצה לאכול בשרב של 40 מעלות ומאה אחוזי לחות. לעומת זאת, סלט הקיסר (46 שקל) שהוזמן קצת איכזב: עלי החסה היו אמנם רעננים ופריכים וכמותם גם הקרוטונים - אבל הרוטב שעטף אותם היה אנמי־משהו ובקושי הורגש.
אחרי הפסקה ארוכה, שבה נהנינו מקוקטייל אפרסק מעניין המוגש כאן בכוסות קפואות, הגיעו המנות העיקריות: רביולי במילוי כבד עוף (74 שקל) וסלמון על הפלנצ'ה (118 שקל) עם ארטישוק ותפוחי אדמה ברוטב פסטו זיתים.
רביולי אפשר למצוא בכל מסעדה איטלקית, אבל מילוי של כבד עוף הוא לא עניין שכיח. כאן, מי שנענה לאתגר הזה ידע מה הוא עושה: הכיסונים היו קטנים ובשרניים ומולאו בכבד קצוץ טעים שאפשר היה לאכול אותו גם בנפרד. כל זה נח בציר כהה, עם נתחי בצל אפויים, ואפונה ותרד מבושלים. יופי של מנה!
הסלמון הוגש עם כמה רבעי ארטישוק ותפוחי אדמה. בכל מסעדה יש מנה אחת כזאת בתפריט, המיועדת לאכלנים זהירים, הנמנעים מבשר אדום ותבלינים. ייתכן שזו הסיבה שהדג היה קצת חיוור. הפתרון, לדעתי, הוא להגיש את הרוטב בנפרד, כדי שכל סועד יוכל לבחור אם ואיך להשתמש בו.
קינחנו בטירמיסו (38 שקל), שהוגש בכוס גבוהה וקרה והיה שמנתי מאוד וטוב מסוגו, למרות שאני לא הייתי מתלונן אם היו מושקעים בו קצת יותר אלכוהול או קפה. טירמיסו הוא בעיניי קינוח למבוגרים, וכך יש להכינו. והילדים יכולים להסתפק בכדור גלידה.
ארוחה כאן תעלה בין 100 ל־150 שקלים לאדם, כשהמרכיב העיקרי במחיר הוא דווקא השתייה, ובעיקר היין.
• "בליני". יחיאלי 6, מרכז סוזן דלל, נווה צדק. טל' 03־5178486