קיץ דביק, ולא בגלל הלחות: רשתות שיווק וחנויות מדווחות על עלייה משמעותית במכירות נוזלי הכביסה, ובעיקר נוזל הכביסה של "פרסיל", וגם של דבקים וצבעי גואש. העלייה נובעת מהטירוף שכבש את הילדים בשנה האחרונה, ושמו "סליים" (Slime) - חומר דביק ונוזלי שמכינים בעיקר מהרכיבים הנ"ל.
רמי לוי אישר לנו אתמול כי בכל סניפי הרשת ניכרת עלייה של למעלה מ־30% ברכישות מקטגוריית נוזלי הכביסה בחצי השנה האחרונה ביחס לאותה תקופה בשנה שלפני, ואת הנתונים רואים גם בנתוני המכר הכספי שמופיעים בדו"ח שהוכן על ידי נילסן עבור הרשת. "לא ידענו שזה פועל יוצא של פלח שוק צעיר דווקא שרוכש את נוזלי הכביסה, עכשיו אנחנו מבינים", אמר.
מרשת שופרסל מדווחים על עלייה של 34% מול מכר כספי באותה תקופה אשתקד של נוזל הכביסה "פרסיל", ומרשת ניו פארם עדכנו על עלייה ניכרת של 392 אחוז (!) בהשוואה לתקופה מקבילה ב־2016.
מנתוני הדו"ח ניכרת עלייה משמעותית של 14% במכר כספי בכל השוק בארץ. כשמדובר ביצרנית "הנקל", שבין מוצריה נמנים נוזל כביסה "פרסיל" (המוביל באחוזי המכירה) ו"סוד", המכר כספי ב־2017 השתנה בשיעור של 18.8% לעומת 5% בלבד ב־2016.
שיגעון הסליים הספיק לסחוף את העולם, ובחודשים האחרונים הפך לטרנד היסטרי גם בארץ בקרב ילדים ובני נוער. הקטנים קונים סליים מוכן בחנות, הגדולים יותר כבר מביני עניין ומכינים סליים תוצרת בית, כשהמרכיבים העיקריים הנדרשים לתערובת הם נוזל כביסה, רצוי "פרסיל" (אבל גם הכחול של "אריאל" מתאים) וכמובן דבק פלסטי נוזלי, שקוף או לבן. המשקיענים מוסיפים לעיסה נצנצים, שקדי מרק, צדפים קטנים, אבקת סודה לשתייה (כדי ליצור אפקט קולי של פצפצים), צבעים, שמן תינוקות, עמילן תירס וג'ל גילוח. אפשר להוסיף גם בושם בשביל הניחוח הנעים.
הסליים מוכר לילדים שלנו בעיקר מתוכניות של ניקלודיאון - אותו רפש ירוק שנשפך מדליים על האורחים בתוכנית. זוהי גם למעשה אותה בלילה חלקלקה שנמכרת בפחיות פלסטיק קטנות שחברת הצעצועים "מאטל" התחילה למכור כבר בסוף שנות השבעים. כעת הסליים עושה קמאבק מטורף והילדים מכינים אותו בבית תוך צפייה בסרטוני הדרכה להכנה עצמית.
"הם מגיעים אליי לחנות וקונים דבק פלסטי לבן או שקוף לפי כמות היחידות שהם רוצים להנפיק מהתערובת. קונים גם כד של 4 ליטר שעולה 45 שקל", מציין שמוליק סייאג, הבעלים של חנות הצעצועים "ורוד־כחול" באבן־יהודה. "הילדים האלה פשוט מגיעים לחנות ומורידים לי כמויות של דבקים נוזליים מכל הסוגים כדי להכין את הסליים בבית. מדפי הדבקים וצבעי הגואש מתחסלים במהירות וכל הזמן אני נאלץ לחדש את המלאים", הוא אומר, ומספר שבסוף נכנע לתופעה וקנה מראש דבקים נוזליים במיכלים של 10 ליטר והכין מאות קופסאות של חצי ליטר.
מאור ארצי, סמנכ"ל קמעונאות ב"קרביץ", מציין אף הוא כי "קיים ביקוש מוגבר לחומרים לסליים ויש גידול של 25% בקניית דבק פלסטי לבן ושל 20% בצבעי גואש. כמו כן, נרשמים גידולים של קניית קופסאות אחסון מחולקות עבור הסליים".
אייל קרני, מנכ"ל חברת אומגה - יצרנית ויבואנית חומרי יצירה, אמר לנו אתמול: "אנחנו משווקים בחודשים האחרונים הרבה מאוד דבק פלסטי, מדובר במאות טונות דבק בשנה. בחצי שנה האחרונה אפשר לומר שיש לנו גידול של עשרות אחוזים בצריכת הדבק".
לדבריו, כבר מגיעים לקוחות באופן ישיר אחרי שלא הצליחו למצוא דבק בחנויות, אך לצערם החברה לא מאפשרת רכישה של לקוחות פרטיים ישירות דרכה והפנתה אותם לחנויות. "אין ספק שהשוק גואש מאז שהסליים כבש את הילדים בארץ", הוא מוסיף.