WhatsApp FaceBook send e mail
ברק אהרוני

תראו מה הבאתי

נקניקים מהמובחרים בעולם, גבינות אזוריות שלא תמצאו כמוהן בשום מקום, תערובות תבלינים סודיות, שוקולדים מפס הייצור, וזה ממש לא הכל: שפים ישראלים מגלים עם מה הם הכי אוהבים לחזור מחו"ל, ואיפה בדיוק קונים את זה

תהל בלומנפלד
31.07.17

משוקולד ועד גבינה, מתבלין נדיר ועד נקניק - כולם אוהבים לחזור מחו"ל עם פריט מזון כלשהו, ולא רק כדי לחלק לחברים המקנאים מהעבודה. כשאנחנו חוזרים לארץ עם פרודוקטים שעשו איתנו את כל הדרך בטיסה, אנחנו בעצם קצת מאריכים את השהות שלנו בחו"ל, מתענגים עוד קצת על טעמים וריחות של חופשה נפלאה.

 

שאלנו שפים ומסעדנים מה הם אוהבים להביא מהגיחות הפרטיות שלהם לחו"ל, וקיבלנו שלל המלצות לטיולים במעדניות, שווקים וחנויות מיוחדות. אגב, יש גם כללים ברורים להבאת מזון מחו"ל. לפי תקנות רשות המסים, מותר להביא לארץ סוגי מזון שמשקלם הכולל הוא עד שלושה קילו, בתנאי שמשקלו של כל סוג מזון לא יעלה על קילו. פירות וירקות אסור להביא בכלל.

 

השף ברק אהרוני ממסעדת דה נורמן, תל־אביב

 

מה: "בוקרונס (Boquerones) - נתחי אנשובי כבושים ומוחמצים קלות. הדגיגים הקטנים האלה, ממשפחת ההרינג, הם עדינים וחמצמצים יותר מהאנשובי המוכר לנו. פרוסת לחם בשרנית עם אנשובי לבן ועגבנייה היא שילוב מנצח".

 

מאיפה: "שוק בוקריה בברצלונה. השוק הזה הוא נקודת ציון כמעט לכל ישראלי. הוא מגוון, ססגוני, ריחני וניתן למצוא בו מפירות וירקות אקזוטיים, דרך גבינות מיוחדות ועד תבלינים וכבושים".

 

כתובת: La Rambla 91

 

 

אורי מרמורשטיין, בעלי פונדק דה לוקס וטראק דה לוקס, תל־אביב

 

מה: "תערובות תבלינים סודיות".

 

מאיפה: "מצ'לסי מרקט בניו־יורק. בשוק, הממוקם בתור מפעל אוריאו'ס ענק שהפך בגלגול הנוכחי שלו למוקד עלייה לרגל לפודיז, ניתן למצוא דוכן מגניב במיוחד של תערובות תבלינים, ששמו Spices and Tease. בין היתר מציע הדוכן מגוון ענק של תערובות תבלינים, תה, מלחים אקזוטיים ולא פחות מ־18 (!) סוגי צ'ילי ופלפל - חלקם בלתי ניתנים להשגה בארץ. לחובבי הבשר מומלץ במיוחד לקנות שם RUB, תערובת תבלינים יבשה מוכנה מראש, בה מושחים את הנתחים לפני הצלייה או העישון והיא נותנת להם ארומה יוצאת דופן. המקום מציע מעל 30 תערובות תבלינים סודיות תוצרת בית, כולן טריות ונטחנות במקום. חוויית הארומה מסחררת ומבטיחה ניחוח של חו"ל במטבח הביתי גם שבועות ארוכים אחרי שחוזרים".

 

כתובת: Chelsea market, 75 9th Ave

 

 

גולן תשבי, מנכ"ל ויינן יקב תשבי

 

מה: "שוקולד".

 

מאיפה: "מצרפת. מחוץ לפריז יש אזורים קסומים רבים בעלי מורשת קולינרית ענפה. אחד מהם הוא אזור טאיין ל'הרמיטאז', בו פועל במאה השנים האחרונות מפעל של ולרונה (Valrhona) - מותג השוקולד העילי הנחשב לאחד המשובחים בעולם. מסביב למפעל מתנהלת לה עיר של שוקולד (La Cite Du Chocolat), ובה מרכזי מבקרים חווייתיים, בתי ספר וכמובן חנויות של החברה ובהן מוצרים שונים. בין השפע האינסופי הזה אני ממליץ לא לפספס את "INSPIRATION" – סדרה ייחודית של שוקולד שלא ניתן להשיג בארץ, המשלבת חמאת קקאו ופרי, בטעמים של שקדים, תות ומנגו".

 

כתובת: 12 Avenue du Président Roosevelt, 26600 Tain l'Hermitage

 

טל כהן, שף מסעדת סילו, חולון

 

מה: "גבינה מדהימה בשם סנט מרסלן, שמזכירה את הקממבר".

 

מאיפה: " זו גבינה אזורית שמאפיינת את בירת הקולינריה הצרפתית - ליון. כשאני בליון אני חייב לקנות לפחות 3-4 יחידות ולהביא איתי ארצה. מדובר בגבינה מסריחה להפליא וטעימה להחריד. היא משתלבת מעולה לצד כוס ארמנייק משובח. אפשר להשיג בכל רחבי העיר, ובמיוחד ב־FROMAGERIE Mons - Etienne Boissy".

 

כתובת: 102 Cours Lafayette ,Halles de Lyon Paul Bocuse

 

דוד סידי ועידן רובין, השפים של אחוזת בית 3 בתל־אביב

 

מה: "מוסטרדה - פירות מיובשים בסירופ עם חרדל וחזרת".

 

מאיפה: "מחבל בולוניה שבאיטליה. המוסטרדה הוא מאכל מרכזי באזור. בדרך כלל הוא מוגש עם נתחי בשר. אין כמעט אפשרות להשיג אותו בארץ, אבל שם הוא נמצא בכל מעדניה. אנחנו קונים בין היתר בחנות La Prosciutteria בבולוניה".

 

כתובת: Via Guglielmo Oberdan, 19/a

 

 

שף ברק אלופר ממסעדת "בלנה" בחולון

 

מה: "גבינת טלג'יו. זו גבינה רכה מחלב בקר עם טעמים עזים. זהו את הגבינה המקורית על פי הסימן המוטבע עליה - עיגול ובתוכו האות T. הגבינה יחסית נפוצה באיטליה".

 

מאיפה: "אני ממליץ לרכוש במעדניית בוטיק בנאפולי, אזור המוצא של גבינת הטלג'יו, שנקראת לה פוסטג'יה

 

(La Posteggia)".

 

כתובת: Via Falero 13

 

שאול בן־אדרת, שף התרנגול הכחול, מיסטר אנד מיסיס לי בתל־אביב וקימל בגלבוע

 

מה: "סוכריות שוקולד במילוי ליקר לימונצ'לו ועוגות בבה רום ספוגות בלימונצ'לו במקום ברום".

 

מאיפה: "בסורנטו שבדרום איטליה יש חנויות שמתמחות בלימונצ'לו שמיוצר באזור, אחת מהן היא לה בוטגוצ'יה

 

(La botteguccia)".

 

כתובת: זו חנות קטנה בשוק של סורנטו.

 

 

מיכל לוי, שפית ביסטרו

 

בראון, תל־אביב

 

מה: "גבינת גורגונזולה עם פירות יער בתוכה. הפירות מגיעים מאזור אמיליה רומנה וצובעים את הגבינה בצבעים אדומים יפהפיים. זו גבינה עונתית שניתן להשיג בדרך כלל בקיץ".

 

מאיפה: "מעדניית רושולי ברומא (RISTORANTE SALUMERIA ROSCIOLI). זו מעדנייה עם 5-6 שולחנות ואפשר לשבת לגבינות ויין. יש גבינות, פטריות ויינות מהעולם, אפילו כמה יינות ישראליים".

 

כתובת: Via dei Giubbonari, 21/22

 

משוקולד ועד גבינה, מתבלין נדיר ועד נקניק - כולם אוהבים לחזור מחו"ל עם פריט מזון כלשהו, ולא רק כדי לחלק לחברים המקנאים מהעבודה. כשאנחנו חוזרים לארץ עם פרודוקטים שעשו איתנו את כל הדרך בטיסה, אנחנו בעצם קצת מאריכים את השהות שלנו בחו"ל, מתענגים עוד קצת על טעמים וריחות של חופשה נפלאה.

 

שאלנו שפים ומסעדנים מה הם אוהבים להביא מהגיחות הפרטיות שלהם לחו"ל, וקיבלנו שלל המלצות לטיולים במעדניות, שווקים וחנויות מיוחדות. אגב, יש גם כללים ברורים להבאת מזון מחו"ל. לפי תקנות רשות המסים, מותר להביא לארץ סוגי מזון שמשקלם הכולל הוא עד שלושה קילו, בתנאי שמשקלו של כל סוג מזון לא יעלה על קילו. פירות וירקות אסור להביא בכלל.

 

מה: "קאימק, סוג של גבינה ממטבחי מרכז אסיה, חבל הבלקן, העמים הטורקים והמטבח הטורקי. הגבינה עשויה מחלב באפלו ועוברת תהליך של הרתחה, בישול מתמשך של כשעתיים על אש נמוכה וצינון ארוך. בשומניות שלה היא מזכירה מסקרפונה, והטורקים שמים אותה במתוקים בעיקר".

 

מאיפה: "מעדניית Namli, אחת המפורסמות באיסטנבול. נקייה בטירוף, ברמת ניקיון של בית מרקחת, מזמינה ונעימה מאוד. אנו ממליצים לבקש את מנת הקינוח שלהם עם קאימק בקרם חלבה בליווי דבש מתוצרת מקומית. מעדן מושלם".

 

כתובת: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Rıhtım Cad. Katotopark 1/1, 34425 Beyoğlu,

 

 

דייוויד פרנקל, שף מסעדת פרונטו, תל־אביב

 

מה: "התבלינים הכי טובים בעולם".

 

מאיפה: "חנות התבלינים האהובה עלי בעולם נקראת רולינג'ר (Epices Roellinger) והיא ממוקמת בפריז. גיליתי אותה לראשונה כשעבדתי עם התבלינים שלהם במסעדת מוגריץ בספרד, ולאחר כמה שנים גיליתי אותה מחדש כשחבר שלי חזר מפריז וסיפר לי בהתלהבות שהוא היה בחנות תבלינים מהממת, הראה לי את השקית - וגיליתי שמדובר באותה חנות. מבחינתי, הכניסה לחנות הזו משולה לכניסה לחנות ממתקים; יש להם את התבלינים הכי טובים בעולם באיכויות הכי גבוהות שיש. לדוגמה, בחנות מוצב שולחן שיש בו 32 סוגים של מקלות וניל שונים, מכל מיני מקומות בעולם".

 

כתובת: 51 bis Rue Sainte-Anne

 

 

אלעד דור, בעלי מסעדת הסרווסריה, תל־אביב

 

מה: "חמון. יש פשוטים יחסית, ויש כאלו שמחירם מגיע למאות יורו לק"ג ועשויים מחזירי בר שניזונו מבלוטים ויושנו לאורך זמן רב".

 

מאיפה: "שוק מרקדו־דה־מראבילאס (Mercado de Maravillas) במדריד. זה שוק מקסים ופופולרי. אני לא מפספס וממליץ בחום - לעצור ולנשנש בדוכן הנקניקיםCasqueria Antonio Roca לומו, חמון, נקניקיות דם מתובלות ועוד דברים נהדרים. למי שנרתע ממוצרי חזיר, 10 מטרים משמאלו נמצא דוכן דגים בו אפשר למצוא מוחאמה - נקניק מעודן ונפלא המזכיר את החמון אבל עשוי מטונה".

 

כתובת: Calle de Bravo Murillo 122

 

מה: "נקניקים, בעיקר פסטורמה יוונית".

 

מאיפה: "אחד הרחובות שאני הכי אוהב באתונה נמצא ממש ליד השוק - אבריפידו (Euripidou) שמו. אני יכול לבלות ימים שלמים בין חנויות התבלינים (אליקסיר ואנסטיס), ציוד וכלי מטבח, מאפיות מסורתיות ונקניקי פסטורמה ארמנית. לעצור, לטעום, לשתות כוסית אוזו ולהמשיך הלאה.

 

מיראן קורונליאן (Miran Kourounlian), פליט ארמני שהגיע לאתונה, פתח כאן בשנת 1922 מפעל קטן וחנות לייצור וממכר פסטורמה ונקניקי סוג'וק שייצר בשיטות ארמניות מסורתיות(Miran Pastourma Shop) . בארמניה אמנם היו מכינים את הפסטורמה - בשר כבוש ומיובש ברוח - מבשר חמורים וסוסים, אבל ביוון מכינים אותה מבשר בקר מצופה בתערובת תבלינים. גם היום, 90 שנה אחרי, אפשר למצוא את חנות הנקניקים של המשפחה מקושטת במאות נקניקים וצמות של שום מיובש תלויים מהתקרה. בנוסף למאות הנקניקים שמייצרת המשפחה אפשר לטעום כאן נקניקים מאזורים שונים ביוון, ולהצטייד בפסטורמה מסוגים שונים".

 

כתובת: Miran Pastourma shop, 45 Euripidou Street, miran.gr

 

מוטי טיטמן, שף מסעדת מלגו ומלבר תל־אביב

 

מה: "כמהין, שום שחור ועוד ועוד".

 

מאיפה: " בניו־יורק יש חנות תבלינים מדהימה בשם SOS Chefs of New York, בבעלותה של בחורה פרסית שמוכרת תבלינים מדהימים מכל העולם - מפפריקה ממצרים ועד כמהין מפריז ותאנים מיובשות מישראל. מקום שכל בן אדם שמבקר בניו־יורק חייב להיכנס אליו. אין גבול לדברים שרואים שם! בפעם האחרונה שביקרתי הבאתי שום שחור בוואקום, פפריקה מעושנת מספרד, תערובת תבלינים של פלפל סצ'ואן וכמה בקבוקים של שמן מזרעי חרדל ושמן מאגוזי לוז".

 

כתובת: 104 Avenue B

 

 

שחף שבתאי, שף מסעדת ניטן תאי, תל־אביב

 

מה: "גבינת פרמז'ן".

 

מאיפה: "דווקא מפראג, צ'כיה. אפילו שגבינת פרמז'ן מקורה באיטליה, את הסוג הזה של פרמז'ן אפילו האיטלקים מייבאים מצ'כיה. עושים אותה במחוז מורביה, ואפשר להשיג אותה בכמה מקומות במרכז פראג, אחד מהם הוא מרכז הקניות Florentinum".

 

כתובת: Na Florenci 2116/15

 

 

 

שיר הלפרן, מבעלי שוק הנמל ושוק האיכרים בנמל תל־אביב

 

מה: "חרדל".

 

מאיפה: "מפריז. כיכר המדלן בפריז היא אחת הכיכרות הידועות במעדניות המתוירות שלהן - בראש ובראשונה סניפי הדגל של פושון, הדיארד ובית הקוויאר. חנות הדגל של מותג החרדלים הידוע Boutique Maille Paris מתחבאת לה באחת הפינות בכיכר, ואם לא תדעו עליה, רוב הסיכויים שתפספסו אותה. תוכלו למצוא בחנות צנצנות חרדל קטנות בכל הטעמים האפשריים והיצירתיים ביותר שאפשר - מחרדל עם אגוזי לוז ופטריות שנטרל, דרך חרדל לחם תבלינים ודבש ערמונים, חרדל תאנים וזרעי כוסברה, ועד חרדל משמש וקארי. גולת הכותרת של מערת החרדלים המופלאה הזו היא הברזים שעומדים במרכז. שלושה ברזים של חרדל טרי שלא דומה לשום דבר שמגיע בצנצנת סגורה, נמזג  ישירות לתוך צנצנות יפהפיות לפי משקל. חרדל עם יין שבלי, חרדל עם שרדונה או חרדל כמהין, שלושה ברזים שיגרמו לכם להעריך חרדל מחדש".

 

כתובת: 6 Place de la Madeleine

 

השפים אריק דרחני ומולי מגריסו ממסעדת אונזה, יפו

 

מה: "קאימק, סוג של גבינה ממטבחי מרכז אסיה, חבל הבלקן, העמים הטורקים והמטבח הטורקי. הגבינה עשויה מחלב באפלו ועובו רת תהליך של הרתחה, בישול מתמשך של כשעתיים על אש נמוכה וצינון ארוך. בשומוניות שלה היא מזכירה מסקרפונה, והטורקים שמים אותה במתוקים בעיקר".

 

מאיפה: "מעדניית Namli , אחת המפורסמות באיסטנבול. נקייה בטירוף, ברמת ניוקיון של בית מרקחת, מזמינה ונעימה מאוד. אנו ממליצים לבקש את מנת הקינוח שלהם עם קאימק בקרם חלבה בליווי דבש מתוצרת מקומית. מעדן מושלם".

 

כתובת: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Rıhtım Cad. Katotopark 1/1,

 

צביקי עשת, בעלי מסעדת גרקו, תל־אביב

 

מה: "נקניקים, בעיקר פסטורמה יוונית".

 

מאיפה: "אחד הרחובות שאני הכי אוהב באתונה נמצא ממש ליד השוק - אבריפידו (Euripidou) שמו. אני יכול לבלות ימים שלמים בין חנויות התבלינים (אליקסיר ואנסטיס), ציוד וכלי מטבח, מאפיות מסורתיות ונקניקי פסטורמה ארמנית. לעצור, לטעום, לשתות כוסית אוזו ולהמשיך הלאה.

מיראן קורונליאן (Miran Kourounlian), פליט ארמני שהגיע לאתונה, פתח כאן בשנת 1922 מפעל קטן וחנות לייצור וממכר פסטורמה ונקניקי סוג'וק שייצר בשיטות ארמניות מסורתיות(Miran Pastourma Shop) . בארמניה אמנם היו מכינים את הפסטורמה - בשר כבוש ומיובש ברוח - מבשר חמורים וסוסים, אבל ביוון מכינים אותה מבשר בקר מצופה בתערובת תבלינים. גם היום, 90 שנה אחרי, אפשר למצוא את חנות הנקניקים של המשפחה מקושטת במאות נקניקים וצמות של שום מיובש תלויים מהתקרה. בנוסף למאות הנקניקים שמייצרת המשפחה אפשר לטעום כאן נקניקים מאזורים שונים ביוון, ולהצטייד בפסטורמה מסוגים שונים".

 

כתובת: Miran Pastourma shop, 45 Euripidou Street, miran.gr