בעקבות קביעת בית־המשפט לסגור את מועדוני החשפנות במתחם הבורסה, עיריית רמת־גן מקדמת יוזמה שמעודדת את בעליהם להפוך את בתי־העסק שלהם ללגיטימיים, לרבות ברים ומסעדות, ובתוך כך להמשיך להעסיק בהם את החשפניות כמלצריות או ברמניות.
היוזמה הגיעה לאחר פסק הדין שניתן לפני כשבועיים וקבע כי בתי־עסק לחשפנות מחפיצים נשים ולכן אינם יכולים להיכלל במתחם שמוגדר לצורכי "בידור" ו"מועדונים" ועל כן עליהם להיסגר. בעקבות כך פנו חלק מבעלי המועדונים לעירייה במטרה שתסייע להם לשנות את ייעוד העסק. העירייה נענתה והחליטה לסייע להם להפוך את העסקים ללגיטימיים. העירייה כשלעצמה לא תהפוך להיות שותפה או משקיעה אלא תהיה זו שמתווכת בין בעלי העסקים למשקיעים פוטנציאליים ובבוא הזמן אף תסייע להם במתן היתרים. עד כה נרשמה נכונות של בעל מועדון חשפנות להסב את המקום לפיצרייה שם יועסקו החשפניות כמלצריות או עובדות דלפק.
"הרעיון עלה לאחר שבעל מועדון סיפר לי שהוא סייע לבנות שהעסיק והביא אותן מהרחוב, ועכשיו הן יהיו מחוסרות עבודה". אמרה סגנית ראש העיר, אביבית מאור־נמרודי, שעומדת בראש היוזמה כחלק ממדיניות רחבה של ראש העיר, ישראל זינגר. "הצעתי לו להפוך את העסק שלו ללגיטימי וכך הוא יוכל להמשיך להעסיק את אותן נשים ולשקם אותן".
החשש העיקרי העולה מהיוזמה הוא שהעסקים החדשים יהיו לגיטימיים למראית עין בלבד אך מאחורי הקלעים ימשיכו להתנהל כבעבר. הבעיה העיקרית טמונה בכך שאין ניתוק בין הבעלים שעד כה התפרנסו מניצול הנשים לבין הנשים עצמן. "אין לנו יכולת לדעת מה קורה במחתרת", אמרה מאור־נמרודי, "אבל בשביל לתת רישיון עסק אני בודקת היתרים. אם בתוכניות של בעל עסק שמעוניין לפתוח פיצרייה יהיו חדרונים קטנים, אני אבין שמשהו לא קשורה. אם מצב כזה יקרה בפועל, יש לי איך לאכוף את זה, מה שעד היום לא יכולתי".
עו"ד ניצן כהנא, מנהלת משותפת במטה למאבק בסחר בנשים, הביעה סייגים מהתוכנית: "על העירייה האחריות והחובה לוודא כי במהלך הזה היא נותנת רישיונות לבתי־עסק כשרים, ולא לכאלה שיהיו מסווה למועדוני חשפנות, שכידוע הם שער הכניסה לעולם הזנות עבור צעירות רבות", היא אמרה והוסיפה: "שיקום אמיתי לנשים שנוצלו במועדוני החשפנות צריך להיעשות על ידי הגורמים המוסמכים והמיועדים לכך, ולכן לא סביר שדבר כזה ייעשה על ידי בעלי מועדוני החשפנות עצמם, שעד לאחרונה ניצלו את הנשים ועשו הון על גבן".
צילום: רונן כרם